Trouwen in gemeenschap van goederen

Trouwen is een beleving, maar hieraan zit ook een juridische kant. 9 van de 10 stellen trouwt in gemeenschap van goederen. Trouwen jullie in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Van oudsher trouwde bijna ieder stel in gemeenschap van goederen. Op dit moment trouwt nog het overgrote deel van de stellen in gemeenschap van goederen (zo’n 88%). Desondanks stijgt het animo voor trouwen op huwelijkse voorwaarden. Maar wat houdt dat nu precies in? In gemeenschap van goederen?

Delen van bezittingen

Trouwen in gemeenschap van goederen betekent wat de naam eigenlijk al uitdraagt. Het houdt in dat jullie als stel alle bezittingen en schulden delen. Dat geldt ook voor de schulden die gemaakt zijn door je partner voordat jullie met elkaar trouwde. Jullie delen vanaf het moment dat jullie voor de Nederlandse wet getrouwd zijn officieel ‘alles’ met elkaar. Alles wat ingebracht is voor het huwelijk en wat er tijdens het huwelijk wordt ingebracht. Indien jullie in gemeenschap van goederen trouwen kunnen schuldeisers ook aanspraak maken op het bezit van je aanstaande of echtgenoot(e). Zorg dat jullie dus goed op de hoogte zijn van elkaars (financiële) situatie indien jullie in gemeenschap van goederen willen trouwen.

Hoe trouw ik in gemeenschap van goederen?

Dat is eigenlijk standaard zo geregeld indien jullie voor de Nederlandse wet trouwen. Alleen als jullie op huwelijkse voorwaarden willen trouwen, dienen jullie een notaris in te schakelen om andere voorwaarden aan het huwelijk vast te leggen. 

Voor- en nadelen trouwen in gemeenschap van goederen

  • Een huwelijk in gemeenschap van goederen kan financiële problemen veroorzaken. Eén op de drie huwelijken eindigen momenteel in een scheiding. Als jullie om wat voor reden dan ook uiteindelijk tot een scheiding komen, dienen de bezittingen verdeeld te worden.
  • Zakelijke schuldeisers kunnen ook aanspraak maken op het bezit van je partner. Door te trouwen op huwelijkse voorwaarden, kunnen jullie vermogens gescheiden worden.
  • Hetgeen jullie opbouwen wordt door jullie beiden gedeeld. Ongeacht wie welk inkomen geniet, jullie krijgen beiden de helft.
  • Jullie delen ook te ontvangen erfenissen of schenkingen, tenzij is opgenomen in een uitsluitingsclausule dat dit niet zo is.

Eerlijk zullen jullie alles delen. In lief en leed, en in voor en tegenspoed, als jullie in gemeenschap van goederen trouwen. Willen jullie in gemeenschap van goederen trouwen? Waarom wel of waarom niet?







Gerelateerde producten

Bekijk alle decoraties/lopers in de trouwshop






Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker