Voorbeeld huwelijksakte en huwelijksakte weetjes

Een huwelijksakte is een document waarmee je kunt aantonen dat jullie getrouwd zijn. De gemeente waarin je trouwt, is eigendom van deze akte. Je kunt een uittreksel of een afschrift van dit document opvragen bij je eigen gemeente.

Tot 2015 in Nederland was het zo dat voordat men ging trouwen men in ondertrouw moest gaan. Dat was eigenlijk niets meer dan een aangifte doen van jullie huwelijk en kon tot maximaal twee weken voor de huwelijksdatum. De gemeente controleerde dan in die periode of jullie wel met elkaar konden trouwen. Na de ondertrouw moest het huwelijk binnen een jaar voltrokken zijn.
Per 1 september 2015 is de huwelijksaangifte vervangen door een digitale melding aan de gemeente van het voornemen om te gaan trouwen.

Wat staat er precies op de huwelijksakte?

  • Jullie voor-en achternamen voor de huwelijksvoltrekking
  • Jullie voor- en achternamen na de huwelijksvoltrekking
  • Jullie geboortedatum en plaats
  • In sommige gevallen staan jullie beroepen ook benoemd
  • De voor-en achternamen van jullie getuigen (+ soms hun beroepen)
  • De voor-en achternamen van jullie ouders (+ soms hun beroepen)
  • De plaats waar jullie getrouwd zijn
  • De datum waarop jullie getrouwd zijn

 

Voorbeeld huwelijksakte

Zie hier ook een voorbeeld van een huwelijksakte uitreksel. Details kunnen per gemeente iets verschillen, maar de Nederlandse huwelijksaktes zijn in de basis vrijwel gelijk.

Het trouwboekje

Iedereen die trouwt in Nederland krijgt bij het huwelijk een trouwboekje mee van de burgerlijke stand. Het is niet verplicht zo’n boekje af te nemen. Het is namelijk niet kosteloos. De prijs is per gemeente verschillend. Het trouwboekje gebat een uittreksel van de huwelijksakte, zoals boven benoemd. De vormgeving van het boekje is sterk afhankelijk in welke gemeente jullie trouwen.

Hoe vraag je een huwelijksakte aan?

Via internet, aan de balie van de gemeente, schriftelijk of per fax. Vanzelfsprekend is het de bedoeling dat je de akte opvraagt in de gemeente waar jullie voor de wet zijn getrouwd. Vermeld bij de aanvraag waarvoor je de huwelijksakte nodig hebt. Dat kan verschillende redenen hebben. De gemeente bepaalt dan of je een afschrift nodig hebt of een uittreksel, dat is afhankelijk van de soort instantie waarvoor dit document nodig is. Houdt er rekening mee dat een aanvraag van een huwelijksakte niet kosteloos is.
Iemand anders kan de aanvraag ook voor u doen. Dan is het de bedoeling dat u iemand machtigt om het bewijs op te vragen. Als een huwelijk voor 1995 gesloten is mag iedereen de huwelijksakte opvragen. Je hebt dan wel de volledige namen nodig van het stel en de huwelijksdatum. Dus wil je de huwelijksakte van je overgroot opa en oma opzoeken, dat kan!

Tips van TopTrouwen.nl

  • Vraag jullie bruidsfotograaf het tekenen van de akte, de boekjes en de akte goed vast te leggen. Leuk om nog eens terug te kijken!
  • Hebben jullie kinderen? Laat ze zich speciaal voelen door ook mee te tekenen voor jullie huwelijk. Maak een speciaal kindertrouwboekje, waarin zij deze mooie herinnering kunnen bewaren. Bekijk hier wat originele voorbeelden!





Bekijk alle uitnodigingen-kaarten in de trouwshop