Smart casual voor vrouwen

Ga je binnenkort trouwen en ben je op zoek naar de juiste dresscode? Of ben je uitgenodigd voor een bruiloft en is de dresscode smart casual? We leggen je graag uit hoe de dresscode smart casual voor vrouwen werkt en waar je rekening mee moet houden. Want wat mag er nou wel en wat kan er absoluut niet? Smart casual is een nette dresscode, maar is niet enorm formeel. De naam zegt het eigenlijk al een beetje, je kleedt je casual maar dan wel met een net, chique randje.

Smart casual staat eigenlijk voor nette kleding met een elegant en modieus tintje. Deze dresscode wordt op zakelijk gebied bijvoorbeeld ook vaak ingezet. Bijvoorbeeld op kantoor of bij creatieve bureaus. Het is ook een geschikte dresscode voor bijvoorbeeld een eerste date of wanneer je een sollicitatiegesprek hebt. Met deze dresscode kan iedereen zich netjes kleden en er toch een persoonlijk randje aan geven. Om die reden is het ook heel geschikt voor een bruiloft.

Smart casual bruiloft

Je kan de dresscode smart casual kiezen wanneer je wil dat de gasten zich enigszins netjes kleden, maar niet enorm formeel voor de dag hoeven te komen. Smart casual is in dat geval een goede dresscode met een fijne balans. Vaak heeft men ook wel iets in de kast hangen dat past bij deze dresscode. Je kan de dresscode vermelden op de uitnodiging. Iedereen weet op die manier dat er een kledingvoorschrift geldt tijdens de bruiloft.

Etiquette smart casual

Heb je een uitnodiging ontvangen met de dresscode smart casual? Maar weet je niet precies wat het is? Er zijn eigenlijk geen hele strenge etiquette binnen deze dresscode, maar er zijn wel een aantal regels waar je rekening mee moet houden. Want kan een spijkerbroek bijvoorbeeld? Nee, een spijkerbroek is eigenlijk uit den boze bij deze dresscode. Al zien we tegenwoordig steeds vaker dat deze regels vervagen en donkere, effen spijkerbroeken wel worden gecombineerd binnen deze dresscode. Wanneer je wil voldoen aan de dresscode, kan je dit toch beter vermijden. Ga liever voor een veiliger kledingstuk. We leggen je stap voor stap uit wat je als vrouw wel en niet kan dragen als deze dresscode geldt.

De basis van smart casual

De basis van smart casual is als volgt; je combineert netjes met casual. Je moet er echter wel rekening mee houden dat er soms eisen worden gesteld aan de kledingstukken. Zo mag het allemaal niet te casual zijn, maar zoals we eerder al zeiden worden deze grenzen steeds vager. Het wordt in ieder geval niet aangeraden om sneakers en een spijkerbroek te dragen. Niet als combinatie, maar ook niet afzonderlijk van elkaar. Een zwarte broek, panthalon, hippe jurk of een tuniekje kunnen echter prima.

Geen opvallende kledingstukken

Bij smart casual zit de kracht in de subtiele, nette uitstraling van de look. Dat houdt in dat je zeker niet aan moet komen zetten met kledingstukken of eye-catchers die de aandacht op zich vestigen. Bij smart casual kan je vaak beter of safe spelen en niet te overdressed op je afspraak verschijnen. Je kan bijvoorbeeld wel een mooie hippe jurk dragen of een moderne jumsuit. Een nette broek met een blazer of vestje passen ook prima in deze dresscode.

Voorbeelden van items die je kan dragen

Voorbeelden van andere items die je kan dragen zijn bijvoorbeeld een blouse, tuniek, zwarte broek en elegante accessoires zoals pumps of nette instappers. Net als voor de spijkerbroek geldt bij smart casual dat sneakers echt te casual zijn. Eerder benoemde we al dat je geen kledingstukken moet dragen die de aandacht op zich vestigen. Kies in plaats daarvan voor rustige items zonder drukke prints.

Voorbeelden van combinaties

Weet je niet goed voor welke combinatie je kan gaan? De perfecte outfit voor vrouwen binnen de smart casual dresscode is een donkere broek met een elegante blouse. Ga niet voor een blouse met print, maar kies voor een bloes van een zacht, natuurlijk materiaal. Hierbij is het altijd belangrijk dat de blouse goed gestreken is en je op die manier netjes voor de dag kan komen. Vervolgens kan je de outfit combineren met een assortiment aan minimalistische oorbellen en eventueel een gekleurde tas of gekleurde pumps om de outfit af te maken.

Een nette jurk

Je kan er ook voor kiezen om een nette jurk te dragen. Ga in ieder geval voor een jurk met een effen opdruk zoals zwart of donkerblauw en kom niet in de buurt van printjes. Wanneer het wat kouder is, kan je over deze jurk een blazer of een vestje dragen. Houdt er bij de keuze van je outfit altijd rekening mee dat de outfit rust uit moet stralen en dat het de bedoeling is dat je netjes voor de dag komt. Check je kleding altijd goed voordat je de deur uit gaat zodat je eventuele kreukels nog kunt verwijderen.

Persoonlijke stijl

Bij smart casual kan je kiezen voor een eenvoudige outfit en deze vervolgens opleuken met tal van accessoires. Ook hierbij geldt de term ‘met mate’. Ga voor accessoires die niet te opvallend zijn, maar kies bijvoorbeeld voor een tas of schoen in een wat opvallendere kleur. Deze dresscode leent zich er uitstekend voor om je persoonlijke stijl goed naar voren te laten komen. Ben dus niet bang om dit een klein beetje te benadrukken, maar overdrijf het niet. Het blijft namelijk altijd belangrijk dat de kleding die je draagt rust uitstraalt.

Sieraden

Qua sieraden moet je niet te groots uit willen pakken bij deze dresscode. Ook hierbij geldt namelijk dat het geen grote eye-catchers mogen zijn. Ga in plaats daarvan voor een paar minimalistische oorbellen, een ketting en eventueel een horloge of armband. Kies er niet voor om een hele rits aan armbanden om je arm te dragen en vermijd ook het dragen van een grote halsketting die de aandacht op zich vestigt.

Opvallendere items

Wanneer je een vrij eenvoudige look hebt uitgekozen, mogen de sieraden die je draagt ook best wat meer uitstraling geven. Je hebt op dat moment iets meer keuze in de sieraden die je kiest. Smart casual is een nette dresscode, maar het is wel een modieuze variant. Ga in die zin niet voor een saaie uitstraling omdat je bang bent voor flaters. Zolang je geen overdreven items, spijkerbroeken en sneakers draagt kan je geen hele grote fouten maken binnen deze dresscode. 

Je kan alle kanten op  

Kortom, als vrouw kan je alle kanten op binnen deze dresscode. Er zijn ontzettend veel kledingstukken die je kan kiezen en die je met elkaar kan combineren. Ga bij de keuze van een outfit altijd voor de juiste balans tussen casual en netjes en kies niet voor overdreven items. Ga in je keuze voor materialen ook voor lichtere materialen zoals katoen en zijde om een nette, rustige uitstraling te creëren.

Laat je adviseren

Weet je niet goed wat je moet kiezen? Laat je dan adviseren in een gespecialiseerde kledingzaak. De verkopers in deze winkel kunnen je alles vertellen over de dresscode en je begeleiden in je zoektocht naar de juiste outfit. Zeker wanneer je voor de eerste keer een gelegenheid met de dresscode smart casual gaat bezoeken, is het goed om jezelf te laten adviseren. Op die manier weet je zeker dat je niet de fout in gaat en dat je goed voor de dag komt. Wij wensen je alvast heel veel plezier en succes met het uitkiezen van je outfit!Gerelateerde producten

Bekijk alle kleding/jurken/trouwjurken in de trouwshop


Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker