De verlovingsring: wie zoekt die uit?

De verloving is symbolisch bedoeld om publiekelijk aan te geven dat jullie gaan trouwen. En die prachtige verlovingsring die daarbij komt kijken...wie zoekt die uit?

Meestal gaat de verloving gepaard met het uitwisselen van verlovingsringen. De traditionele verlovingsring wordt gedragen aan de ringvinger. Bij katholieke bruidsparen aan de rechterhand en bij niet-katholieke bruidsparen aan de linkerhand. Tot het huwelijk draag je de ring aan deze vinger. Daarna draag je de trouwring om deze vinger en verplaats je de verlovingsring naar een andere vinger.

Een aanzoek zonder ringen

Dat kan tegenwoordig ook prima. Het is een traditie waaraan soms niet wordt vastgehouden. Het kost natuurlijk ook extra geld, zo’n tweede ring. Er wordt daarom regelmatig gekozen voor een trouw-en-verlovingsring in één.

Wie zoekt nu eigenlijk die verlovingsring uit? 

Je eerste ingeving is vast: de persoon die het aanzoek doet. Van oudsher is dat natuurlijk de man. Maar dat zie je tegenwoordig steeds vaker veranderen. Ook vrouwen gaan tegenwoordig op hun knieën om hun vriend of vriendin ten huwelijk te vragen. En hoe zit het dan met het uitzoeken van een verlovingsring? Daar zijn eigenlijk geen regels voor. Een verlovingsring is een traditie, maar geen must.

Als je je geliefde wil verassen met een huwelijksaanzoek is het natuurlijk niet leuk om samen de ringen uit te zoeken. Zorg dus dat je de smaak van je partner leert kennen. De verlovingsring is een bijzonder sieraad, wat je waarschijnlijk iedere dag gaat dragen. Probeer je aanstaande te testen door onopvallend wat suggesties te doen. Laat een plaatje zien van een bepaalde stijl sieraden en zeg: ‘Goh, mooi. Vind je niet?’. Zegt je partner: ‘Nee’, vraag wat hij of zij dan wel mooi vindt. Blader samen eens door een juweliersmagazine of loer eens in een etalage als jullie in de stad lopen. Zorg wel dat je het een beetje onopvallend doet.

Verschil tussen de trouwring en de verlovingsring

  • Er bestaan tegenwoordig ook mannelijke verlovingsringen, maar het is gebruikelijk dat alleen de vrouw een verlovingsring draagt.
  • De verlovingsring wordt gedragen voordat het huwelijk is voltrokken. In tegenstelling tot de trouwring, die gedragen wordt na de huwelijksvoltrekking.
  • De meest voorkomende verlovingsringen bevatten een diamant en zijn gemaakt van goud.

Tips voor het uitzoeken van een perfecte verlovingsring

Zoek eens in onze bedrijvengids naar een goede juwelier of edelsmid bij jullie in de buurt. Je kunt ook eigen ontwerp verlovingsring laten maken. Zo heb je altijd iets origineels. Zo ben je verzekerd van een volmondige ja! En onthoud wat Marilyn Monroe ooit al zong: Diamonds are a girl’s best friend!


Hoe waardeer je dit blog?   Stem nu

Gerelateerde producten

Bekijk alle sieraden in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker