Geregistreerd partnerschap kosten en info

Het geregistreerd partnerschap lijkt in veel opzichten op het huwelijk. Toch zijn er zeker verschillen tussen deze twee. In dit artikel leggen we uit wat het verschil met het huwelijk is, wat de kosten zijn, wat het verschil met het samenlevingscontract is en hoe het gaat wanneer je met een buitenlandse partner een geregistreerd partnerschap wilt afsluiten. 

Welke samenlevingsvormen zijn er in Nederland?

Om de verschillen tussen het geregistreerd partnerschap en het huwelijk te begrijpen, moeten we eerst kijken naar de verschillende samenlevingsvormen die er zijn in Nederland. Dat zijn:

  1. Huwelijk
  2. Geregistreerd partnerschap
  3. Samenwonend met samenlevingscontract
  4. Samenwonend zonder samenlevingscontract

Nummer 2 en 3 worden vaak door elkaar gehaald: men denkt dan onterecht(!) dat men geregistreerd partner is als er een samenlevingscontract is opgesteld.

Kosten

De kosten van een geregistreerd partnerschap zijn vaak gelijk aan de kosten van een huwelijk. Het hangt er dus helemaal vanaf in welke gemeente je het partnerschap laat registreren. In een gemeente als Amsterdam zal dit meer kosten zijn dan in een dorp. Ook de dag maakt veel verschil. In sommige gemeenten kun je op bepaalde dagen gratis een geregistreerd partnerschap aangaan. Op bijvoorbeeld vrijdagen kan het drie keer zo duur zijn als op een maandag. Controleer dus bij jullie gemeente wat de kosten hiervan zijn.

Verschil met huwelijk

Ook al lijkt het veel op elkaar, er zitten zeker verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap. Bij een geregistreerd partnerschap hoef je elkaar bijvoorbeeld niet het ja-woord te geven. Ook is het beëindigen van het partnerschap een stuk makkelijker. Je hoeft hierbij geen rechter in te schakelen. Wanneer je homoseksueel bent kan een partnerschap ook voordeliger uitpakken, bijvoorbeeld wanneer je voor langere tijd naar het buitenland gaat. Zeker in landen waar het homohuwelijk niet geaccepteerd is kan het in je voordeel werken om niet getrouwd te zijn. Wel geven zowel het geregistreerd partnerschap als het huwelijk het recht om elkaars achternaam te gebruiken alsmede de plicht om elkaar te onderhouden.

Verschil met samenlevingscontract

Een samenlevingscontract gaat vooral over de eigendommen die jullie hebben. Wanneer je gaat samenwonen kan het fijn zijn om zo’n contract op te stellen. Zo weet je welke spullen er naar jou gaan, bijvoorbeeld wanneer jullie uit elkaar gaan of wanneer je partner onverwachts overlijdt. Het is daarom zeker aan te raden om dit contract op te stellen wanneer jullie gaan samenwonen.

Met buitenlandse partner

Zijn jullie beide geen Nederlanders en wonen jullie niet in Nederland? Dan kun je geen geregistreerd partnerschap aanvragen. Wanneer je zelf Nederlands bent, maar je partner niet, dan kun je ook een partnerschap aanvragen. Het is dus zeker mogelijk wanneer jullie óf beide in Nederland wonen, óf ten minste een persoon de Nederlandse nationaliteit heeft.

Tot slot kijken we ter illustratie nog naar de kosten van het geregistreerd partnerschap in twee grote steden: Amsterdam en Utrecht.

Geregistreerd partnerschap Amsterdam

Wil je een geregistreerd partnerschap aanvragen in Amsterdam? Dan moet je minimaal zes weken van tevoren een aanvraag doen. Er wordt dan bekeken of er ruimte en tijd is om dit partnerschap uit te voeren. Jullie kondigen het aan bij de gemeente, laten weten op welke locatie jullie dit willen volbrengen, zoeken minimaal twee getuigen en dan bekijken jullie hoe jullie dit willen vieren. De kosten lopen uiteen van €160 tot €650.

Geregistreerd partnerschap Utrecht

In Utrecht gelden ongeveer dezelfde regels als in Amsterdam. Je vraagt ruim van tevoren aan dat jullie het partnerschap willen laten registreren. Je hebt in de gemeente Utrecht geen getuigen nodig wanneer je het aan de balie wil regelen. Wil je het klein houden, dan is dit dus een goede optie. Een feest is natuurlijk ook mogelijk, mocht je dit willen. Ook hierbij zijn geen getuigen nodig. De kosten lopen uiteen van €600-€800 (reguliere dagen) tot €1.200 (op feestdagen).Gerelateerde producten

Bekijk alle decoraties/lampionnen in de trouwshop


Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker