Wat kost een bruiloft?

Trouwen is een van de bijzonderste momenten in je leven! Als het goed ik hebben jullie gespaard om deze bijzondere dag mogelijk te maken, maar de kosten zijn lastig in te schatten. Het is namelijk afhankelijk van de wensen en prioriteiten die jullie stellen. In dit artikel bespreken we hoe een budget voor een bruiloft er gemiddeld gezien uit ziet. 

Om te bepalen wat trouwen kost is het bij het opstellen van een budget belangrijk om voor ogen te houden waar de prioriteiten liggen. Misschien willen jullie slechts met een select en intiem groepje dineren waardoor de kosten aanzienlijk dalen. Daarnaast is het belangrijk dat jullie geen onderdelen over het hoofd zien. Om zeker te weten dat je niets over het hoofd ziet, kan het verstandig zijn om een weddingplanner in te schakelen.

Weddingplanner inschakelen

Een weddingplanner heeft ervaring met het organiseren van bruiloften en weet precies wat er geregeld moet worden. Hij of zij kan daarnaast het budget bewaren en contacten leggen met leveranciers. Voor een weddingplanner heb je daarom niet per se een uitgebreid budget nodig. Wil je toch aan de slag zonder een organisator? Hieronder hebben we in een infographic uiteengezet wat de gemiddelde kosten van een bruiloft zijn.

In bovenstaand overzicht staan de belangrijkste en grootste kosten van een bruiloft. Het is volledig afhankelijk van jullie wensen en prioriteiten hoe dit bij jullie daadwerkelijk uitpakt. Een gemiddelde bruiloft kost tussen de 12.000 en 18.000 euro, maar wanneer jullie het groots willen vieren, valt dit al snel hoger uit. Het is ook mogelijk om gratis te trouwen, bijvoorbeeld op de maandagochtend bij de gemeente. Hang daar vervolgens een intiem diner in de avond aan vast en de kosten blijven aanzienlijk lager.

Budget bepalen

De hoogte van de kosten is volledig afhankelijk van jullie wensen en prioriteiten. Wanneer jullie een budget op willen stellen, is het daarom belangrijk om de verschillende onderdelen in te delen naar prioriteit. Vervolgens bepalen jullie wat het budget voor ieder onderdeel is. Geef daarbij ook aan welk percentage dit van het totaalbedrag is. De budgetplanner van TopTrouwen.nl kan jullie hierbij helpen.

Door dit voor ieder onderdeel te bepalen, komen jullie uiteindelijk op een totaalbedrag. Houd bij de berekening van dit budget ongeveer 20% over voor onvoorziene kosten. Misschien vind je de perfecte jurk die wat duurder uitvalt of kiezen jullie voor een duurder materiaal bij de ringen. Door een deel van het budget vrij te houden, hebben jullie een beetje speling voor onvoorziene kosten.

Budget trouwen

Zijn jullie niet van plan om veel uit te geven voor de bruiloft? Er zijn een aantal simpele tips waarmee jullie eenvoudig besparen. Door veel onderdelen zelf te regelen of maken, dalen de kosten van de bruiloft. Denk maar eens aan het maken van de decoratie, uitnodigingen en tafelboeketjes. Dit geeft tegelijkertijd een persoonlijke tint aan de bruiloft.

Een grote kostenpost is de kleding van de bruid en de gom. Ga niet in de fout door een goedkope trouwjurk te kopen bij Chinese marktplaatsen, maar keek eens of je ergens een tweedehands jurk op de kop kan tikken. Ook zijn er in de trouwwereld tegenwoordig vele aanbieders van budgetjurken voor bruidjes die een klein budget hebben.

Kijk ook goed op welke dagen het voordeliger is om te trouwen. Dit is niet alleen bij de gemeente vaak zo, maar ook locaties kunnen in prijs verschillen door de keuze van een bepaalde dag. Daarnaast kun je bij de locatie vaak korting regelen als je alles via hen laat regelen. Zij hebben vaak ervaring met bruiloften en kennen de leveranciers.

Alles nog even netjes op een rijtje:

Kostenpost Bedrag
Decoratie en bloemen 800 euro
Diner 35 euro per persoon
Drukwerk 300 euro
Fotograaf 1.500 euro
Huwelijksnacht 250 euro
Huwelijksreis 2.500 euro
Kosten gemeente 600 euro
Locatie 5.000 euro
Muziek 800 euro
Receptie 12,50 euro per persoon
Ringen 1.200 euro
Taart 6 euro per persoon
Trouwjurk 1.500 euro
Trouwpak 900 euro
Trouwvervoer 600 euro
Videograaf 900 euro
Visagie en kapper 200 euro

 

Trouwen in de achtertuin

Een andere bespaaroptie is het organiseren van de bruiloft op een gratis locatie. Heb je bijvoorbeeld een flinke achtertuin tot je beschikking of de schuur van je oom? Een locatie is immers een grote kostenpost en dit kan een grote besparing opleveren. Houd er echter wel rekening mee dat dit ook duurder uit kan vallen omdat je veel leveranciers moet inschakelen. Je hebt namelijk niet alles bij de hand zoals een officiële trouwlocatie dat vaak wel heeft.

Daarnaast kan het ook helpen om bekende in te schakelen. Ken je bijvoorbeeld een familielid die bekend is met fotografie? Of studeert je vriendin voor een opleiding tot bloemist? En wat dacht je van die gave oldtimer van de buurman als trouwauto? Vaak kan je korting regelen bij familieleden en vrienden. Bespaar echter niet op de verkeerde punten. Een beginnend fotograaf inhuren kan ertoe leiden dat de herinneringen van jullie grote dag niet mooi zijn vastgelegd. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Inspiratie

Wanneer jullie een budget hebben opgesteld en weten waar de prioriteiten liggen, is het tijd om de bruiloft te organiseren. Bij de organisatie komt heel wat kijken en je weet vaak niet waar je moet beginnen. In dit artikel vertellen we hoe je hiermee aan de slag gaat. Eén van de belangrijkste elementen is daarnaast het vinden van een geschikte trouwlocatie. Lees hier meer over hoe je dat het beste aan kan pakken. Toe aan nog meer inspiratie en informatie? Lees dan hier onze andere trouwblogs.






Bekijk alle decoraties in de trouwshop