Het trouwmenu: welk eten serveer je op de bruiloft?

Het trouwmenu is een belangrijk onderdeel van de bruiloft. Tijdens het diner kan je even tot rust komen en alles op je in laten werken. Voor de gasten is het ook een moment van bezinning. Niet zo gek dus dat we veel waarde hechten aan het trouwmenu. Tegenwoordig kan je je gasten van alles voorschotelen, er is ontzettend veel keus! We helpen je graag op weg bij het samenstellen van het trouwmenu.

Als je een echte Bourgondiër bent, is het trouwmenu misschien wel het belangrijkste onderdeel. Maar wat moet je in hemelsnaam kiezen? Ga je voor een lange zit met vijf gangen? Of schotel je de gasten liever een informele barbecue voor? Natuurlijk kan je ook kiezen voor een buffervorm of zorg voor verschillende foodtrucks en geef er een festivaltintje aan.

Weet je niet goed welke vorm je moet kiezen? Dan is het goed om na te gaan of je graag een formele of informele setting wil. Dit helpt je bij het maken van de keuze. Wil je dat het diner een laagdrempelig samenzijn is? Dan kan je beter kiezen voor een buffetvorm, barbecue of door leuke maaltijden te serveren uit foodtrucks. Bij deze vormen is het ook heel gewoon om wat statafels neer te zetten waaraan de gasten kunnen eten. Voor de oudere gasten is het goed om wat zitplekken te reserveren.

Formeel of informeel?

Bij het kiezen van het trouwmenu is het goed om na te gaan of deze vorm past bij de gehele bruiloft. Heb je een festivaltintje aan de bruiloft gegeven? Dan past een vijf gangen diner misschien niet helemaal in jullie straatje. Je kan dan beter gaan voor een informeel trouwmenu. Dit zorgt voor een ontspannen sfeer en je kan gemakkelijk met alle gasten een praatje maken.

Wanneer je weet of je een formele of informele setting wil, kan je dit met de trouwlocatie bespreken. Zij kunnen jou vertellen wat zij kunnen organiseren. Vaak heeft de trouwlocatie een eigen catering of hebben zij een vaste cateraar waar zij mee samenwerken. Bekijk goed of deze leverancier past binnen je plaatje. Wanneer dit niet zo is, kunnen jullie dit bespreken met de trouwlocatie en op zoek gaan naar een alternatief dat bij jullie past.

Informeel trouwmenu

Er zijn namelijk ontzettend veel varianten waar je op terug kunt vallen. Qua informele settings noemden we eerder al de barbecue, foodtruck of het buffet. Het buffet wordt ook wel een walking dinner genoemd. De gasten moeten als het ware ‘lopen’ om hun eten te halen. Het walking dinner kan aardig chique zijn ondanks de informele setting. Het geeft namelijk echt het gevoel van een luxe diner door de mooi opgemaakte borden en de presentatie van het buffet.

Een groot voordeel van het walking dinner is dat je als bruidspaar niet na hoeft te denken over de tafelschikking. Een juiste indeling van de tafels kan voor heel wat stress zorgen. Misschien is er wel sprake van onderlinge ruzies of kennen de gasten elkaar niet goed. Dan kan het best lastig zijn om tot een goede tafelschikking te komen. Gelukkig hoef je je hier met een walking dinner geen zorgen over te maken. De gasten kiezen zelf een plekje.

Shared dining

Ook een leuke informele vorm van het trouwmenu is shared dining. Deze vorm van dineren is tegenwoordig erg populair. In verschillende restaurants wordt dit tegenwoordig aangeboden en het geeft een gezellige, ontspannen sfeer. Het idee is dat de gerechten op planken of schalen worden geserveerd en dat iedereen hier iets van kan pakken. Deze schalen kunnen in etappes geserveerd worden waardoor je toch lang kan tafelen als jullie dit graag willen.

Natuurlijk zijn er ook nog steeds formele vormen van het trouwmenu. Oorspronkelijk werden er op bruiloften vooral vaste trouwmenu’s geserveerd. Het menu wordt vaak op voorhand bekend gemaakt aan de gasten zodat zij alvast een keuze kunnen maken. Op die manier weet de trouwlocatie ook goed wat zij in moeten kopen en kan alles gemakkelijk uitgeserveerd worden.

Vast trouwmenu

Een vast trouwmenu stel je als bruidspaar samen met de trouwlocatie of cateraar. Dit kan bijvoorbeeld een driegangenmenu zijn met een voor- hoofd- en nagerecht. Alle gasten krijgen in dit geval hetzelfde menu voorgeschoteld. Het is helemaal leuk als dit bijvoorbeeld jullie lievelingsgerecht is. Ga bijvoorbeeld voor een gerecht dat jullie hebben gegeten op de eerste date of een gerecht waar jullie samen leuke herinneringen aan hebben.

Ook een keuzemenu is een formele vorm van het trouwmenu. Het biedt gasten de kans om te kiezen tussen, meestal, drie gerechten. Soms is dit bijvoorbeeld vis, vlees en vegetarisch. Het is daarbij goed om na te gaan of de gerechten passend zijn voor alle gasten. Je kan meestal niet aan de wensen van iedereen voldoen, maar zorg dat er voldoende toegankelijke gerechten op het menu staan. De gasten maken de keuze meestal op voorhand of tijdens de grote dag. Overleg met de cateraar wat de voorkeur heeft.

Kinderen

Wanneer je voor een vast trouwmenu of een keuzemenu gaat, is het ook goed om van tevoren te checken of er gasten zijn met bepaalde dieetwensen of allergieën. Daarnaast is het ook goed om rekening te houden met kinderen. Vraag aan de cateraar wat de mogelijkheden zijn. Een menu voor kinderen kan vaak makkelijk gerealiseerd worden. Denk bijvoorbeeld aan een snack met frietjes.Gerelateerde producten

Bekijk alle plaatskaartjes in de trouwshop


Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker