Welke gasten eten mee op de bruiloft?

Het diner is een bijzonder moment van je bruiloft. Je kunt even op adem komen, je buikje rond eten en rustig met de gasten praten. Maar wie nodig je eigenlijk allemaal uit voor het bruiloftsdiner? Want wil je een intiem diner met je meest dierbare vrienden en familieleden of juist niet? Dit kan best een lastige keuze zijn. In dit artikel helpen we je graag op weg bij het maken van een goede keuze.

Op de meeste bruiloften wordt er gekozen voor een intiem diner met vooral familieleden en vrienden die dichtbij je staat. Soms is het een heel select groepje met alleen de familie, schoonfamilie, getuigen en bijvoorbeeld de bruidsmeisjes en ceremoniemeester. Op andere bruiloften wordt er juist gekozen voor een groots diner met alle receptiegasten. Er gelden geen etiquette op dit gebied en je mag dus uitnodigen wie je wil voor het bruiloftsdiner. Het diner begint overigens na de receptie van de bruiloft.

Wie nodig ik uit voor het bruiloftsdiner?

Weet je niet goed wie je wel en niet wil uitnodigen voor het bruiloftsdiner? Dan is het goed om alles op papier te zetten. Bedenk van tevoren wie sowieso niet mogen ontbreken op het bruiloftsdiner. Dat zijn de mensen die het dichtste bij jullie staan. Bespreek samen met je partner of je graag voor een intiem of groot bruiloftsdiner gaat. Daarnaast is het goed om het budget mee te nemen in jullie afweging. Een bruiloftsdiner kan namelijk aardig in de kosten lopen.

Het budget en het bruiloftsdiner

Door het diner klein te houden, kunnen jullie gemakkelijk besparen op de bruiloft. Het budget kan dan ook de doorslaggevende factor zijn bij de keuze voor een kleinschalig diner met vooral vrienden en familieleden die dicht bij jullie staan. Als je nog steeds niet goed weet wie je wil uitnodigen voor het bruiloftsdiner, doe je er goed aan om alle voor- en nadelen van een groot en klein diner tegenover elkaar te zetten. Op die manier kunnen jullie een weloverwogen beslissing maken.

Wel of niet uitnodigen?

Vergeet niet dat het jouw bruiloft is. Jij maakt dus zelf de keuze in wie je wel of niet wil uitnodigen voor het bruiloftsdiner. Ben je bang dat sommige gasten dit verkeerd op zullen vatten als zij  geen uitnodiging krijgen? Zorg dan dat je goed bent voorbereid. Leg uit dat je tijdens het diner graag even tot rust wil komen en het zo intiem mogelijk wil houden. Daarnaast kan je ook het budget als argument naar voren toe brengen. Een diner met veel personen kan immers aardig in de kosten lopen

Soort diner

Ook je keuze voor het soort diner speelt een rol. Ga je voor een buffet of juist voor een uitgebreid diner met meerdere gangen? Een buffet is vaak gemakkelijker te organiseren voor een grote groep. Je kan er ook voor kiezen om juist te kiezen voor een bruiloft met food trucks. Dit is helemaal leuk als je het gehele thema van de bruiloft een festival look geeft. Je gasten praten hier zeker nog lang over na! Of wat dacht je van een leuke barbecue?

Verwelkomen van de gasten

Als je eenmaal weet wat voor diner je wil organiseren, is het nog belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Want wie moet de gasten tijdens het diner verwelkomen? Natuurlijk wil je als echtpaar tijdens het diner vooral even alles op je in laten werken en rustig met de gasten praten. Om die reden neemt de ceremoniemeester de taak van het verwelkomen van de gasten vaak op zich.

De ceremoniemeester

De ceremoniemeester zorgt er tijdens het diner ook voor dat alles in goede banen wordt geleid. Zo worden de speeches door hem of haar aangekondigd. Ook wanneer er bijvoorbeeld problemen zijn met de timing van het eten zorgt de ceremoniemeester ervoor dat dit wordt opgelost. Op die manier zijn jullie vooral bezig met genieten en hoeven jullie je niet te richten op de organisatie. Spreek dit van tevoren goed door met de ceremoniemeester om misverstanden te voorkomen. 

De tafelschikking

Naast het verwelkomen van de gasten is het ook belangrijk om van tevoren na te denken over de tafelindeling tijdens het bruiloftsdiner. Je wil natuurlijk wel dat iedereen zich tijdens het diner op zijn of haar gemak voelt. Zeker wanneer je gaat voor een groot bruiloftsdiner is het goed om de tijd te nemen voor de tafelindeling. Er zijn bij de tafelschikking een aantal zaken die belangrijk zijn.

Traditie

Traditioneel gezien zit het bruidspaar in het midden of aan de hoofdtafel. De bruid zit links van haar echtgenoot, de schoonvader van de bruid zit links van haar en de schoonmoeder van de bruidegom zit rechts van hem. Zowel de vader van de bruid als de moeder van de bruidegom zitten tegenover het bruidspaar. Naaste familie, bruidsmeisjes en bruidsjonkers zitten naast de ouders van het bruidspaar.

Etiquette

Volgens de etiquette worden de overige gasten geplaatst op volgorde van leeftijd. Echtparen zitten niet naast elkaar en naast elke vrouw zit een man. Natuurlijk zijn deze etiquette heel erg traditioneel. Het is jouw feestje en je natuurlijk ben je er vrij in om zelf te bepalen hoe je de gasten wil indelen tijdens het bruiloftsdiner. Misschien ga je voor een middenweg en wil je bepaalde etiquette wel in de tafelschikking verwerken. Dat kan natuurlijk ook!

De leveranciers

Houd er ook rekening mee dat ook bijvoorbeeld de trouwfotograaf en leveranciers tijdens de bruiloft moeten eten. Vaak zijn zij de hele dag aanwezig en dus niet in de gelegenheid om zelf eten mee te nemen. Spreek dit van tevoren goed af. Je kan de cateraar bijvoorbeeld vragen om een aantal maaltijden te maken voor de leveranciers. Zij kunnen op een apart tijdstip eten. Soms is er ook voldoende eten over na het diner om de leveranciers van eten te voorzien.    

 

 

.







Gerelateerde producten

Bekijk alle plaatskaartjes in de trouwshop






Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker