Het organiseren van een veganistische bruiloft

Steeds meer mensen kiezen voor een veganistisch leven. Misschien heb je er voor gekozen omdat je tegen dierenleed bent of juist omdat het beter is voor het algehele milieu. Wat je beweegredenen ook zijn, het is een complete levensstijl. Niet zo gek dus dat je dit ook wil doorvoeren in de bruiloft. Wanneer je een veganistische bruiloft wil organiseren, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. 

Allereerst moet je rekening houden met de gasten. Ondanks het feit dat de veganistische levensstijl voor jou heel normaal is, zal dit niet voor iedereen normaal zijn. Sommige gasten weten het verschil misschien niet tussen veganistisch en vegetarisch. Je kan dus een hoop vragen krijgen. Het is goed om het verschil uit te leggen. Een vegetariër eet geen vlees en een veganist eet geen dierlijke producten. Sommige veganisten vermijden dierlijke producten ook in bijvoorbeeld kleding of make-up. Daarnaast is het de vraag in hoeverre je het veganistische gedeelte wil doorvoeren. Wil je bijvoorbeeld een jurk die bestaat uit veganistisch materiaal en hoe zit het met de visie van de trouwlocatie?

Jouw wensen

Wanneer je kiest voor een veganistische bruiloft kan het best lastig zijn om keuzes te maken. Misschien ben je bang dat de gasten het zien als een teleurstelling. Maak je geen zorgen: het is jouw huwelijk en in dit geval mag jij alles helemaal naar wens inrichten. Je gasten zullen hier respect voor hebben. Ben niet bang om bij je overtuigingen te blijven. Er zijn genoeg manieren om de gasten tevreden te stellen.

Een van de belangrijkste elementen is natuurlijk het eten tijdens de grote dag. Denk bijvoorbeeld aan een veganistisch buffet met allerlei lekkers. Je kan ook gaan voor een veganistische festival bruiloft. In dat geval kan je heerlijke veganistische alternatieven voorschotelen aan je gasten. Frietjes kunnen natuurlijk altijd. Je kan ervoor kiezen om een expert op het gebied van veganistische maaltijden in te schakelen. Een cateraar kan de wensen met je doorspreken en van tevoren kan je lekker proeven.

Gedeeltelijke veganistische bruiloft

Sommige bruidsparen kiezen ook voor een gedeeltelijke veganistische bruiloft. Dat kan bijvoorbeeld wanneer slechts één van jullie veganistisch door het leven gaat of wanneer je de gasten tot niets wil verplichten. Op die manier is er voor ieder wat wils. In dit geval is het handig om bij de gerechten aan te geven of het om een veganistisch gerecht gaat of niet. Zo maakt niemand de verkeerde keuze op het gebied van het diner.

Daarnaast kan je ook rekening houden met de andere attributen tijdens de bruiloft. Ga bijvoorbeeld voor een veganistische trouwjurk. Je moet er in dit geval op letten dat er geen zijde in de jurk is verwerkt. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om zelf een jurk te laten maken of een tweedehands jurk op de kop te tikken.

Het is goed om de gasten op de hoogte te stellen van jullie levensstijl. In de uitnodiging kunnen jullie aangeven dat het gaat om een veganistische bruiloft. Je kan er in het kort bij vermelden wat jullie beweegredenen zijn zodat gasten begrijpen waarom jullie dit doen. Wie weet haal je zelfs een paar gasten over om ook milieubewuster door het leven te gaan.

Inspiratie

Op zoek naar meer inspiratie? TopTrouwen is jouw informatiebron voor de bruiloft en alles wat daarbij komt kijken. Bekijk onze inspirerende artikelen in het online trouwmagazine.






Bekijk alle bedankjes-en-cadeaus in de trouwshop