Etiquette voor het trouwdiner

Het trouwdiner met de nieuwbakken familie is een belangrijke aangelegenheid. Wil je goed voor de dag komen tijdens het diner? Neem deze tafelmanieren dan volledig in je op. Als je het écht goed wil doen moet je weten hoe het ‘heurt’. Tafeletiquette maken de man, of de vrouw! Wij verte;llen je alles wat je moet weten over je gedrag tijdens het bruiloftsdiner.

Hoe hoort het nu precies?

Het is van belang dat je wacht totdat er wordt aangegeven door de gastheer of gastvrouw dat iedereen mag beginnen met dineren. Bij een lopend buffet wacht je netjes totdat het buffet officieus wordt geopend.

Als je aan tafel zit vouw je het servet uit op je schoot en leg je het daar neer. Het is niet nodig om het als slabbetje te gebruiken, je bent geen baby meer en het staat tamelijk vreemd tegenover je tafelgenoten. Een uitzondering is indien de bruid een jurk draagt en absoluut niet wil morsen. Let overigens op dat je het dubbelgevouwen servet met de open kant naar je toe op schoot legt, op die manier kun je bijvoorbeeld snel wat lippenstift of je mond afvegen aan de binnenkant van het servet en blijft de buitenkant mooi schoon en wit.

Schep nooit te veel eten op je bord! Maar begin eerst met een kleine portie. Je kunt later altijd nog eten opnieuw opscheppen. Soms wordt voorgeschreven een klein beetje te laten liggen, om te laten zien dat het gesmaakt heeft. In onze moderne wereld proberen we natuurlijk zo min mogelijk voedsel verspillen, dus dit etiquette is wat verouderd.

Op het moment dat er eten wordt doorgegeven zorg je dat je dat via de rechterkant doet. Messen geef je aan met het handvat, niet met de snijkant. Dat kan gevaarlijk zijn. Schalen geef je door met het handvat aangereikt naar de andere persoon. Als je op tafel ergens niet bij kunt, vraag dan aan iemand die dichterbij zit of hij of zij het wil aangeven.

Tijdens het trouwdiner

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je rechtop aan tafel dient te zitten. En… handjes boven tafel! Leun nooit met je ellebogen op tafel, dat komt ongeïnteresseerd over. Dit heb je vast vaker van je moeder gehoord toen je klein was en het lijkt vanzelfsprekend maar eten met je mond vol is niet gewenst.

Als je gaat eten breng het bestek naar je mond, en niet andersom.

Wanneer jullie soep in het diner hebben is het handig om te weten dat het niet de bedoeling is dat er wordt geslurpt. In andere culturen is dat gewenst maar bij ons niet volgens etiquette. Daarnaast eet je het brood wat bij de soep wordt geserveerd met de hand en om de laatste restjes soep uit het bord te krijgen houd je het bord wat schuin.

Hoe lekker het ook is om kip of vlees met botjes te kluiven, doe je dit niet volgens de etiquette. Vind een handigheidje om het vlees van het bot af te snijden. Daarnaast eet je rijst met een vork en een lepel. Als het eten nog warm is wacht je rustig totdat het is afgekoeld, daarna begin je met eten. Het is namelijk niet gewenst dat de het eten in de rondte vliegt en daarnaast kan blazen geluid maken.

Als je klaar bent met eten leg je het mes en de vork in de zogenoemde tien-over-vier positie. Daar wordt mee bedoeld dat het mes aan de bovenkant ligt. Het mes ligt met de tanden naar beneden. De vork kan met de tanden naar boven of naar beneden worden geplaatst. Echter, als de vork een familiewapen bevat, dan legt men ook de vork met de tanden naar beneden zodat het wapen zichtbaar is.  
Vouw het servet terug en leg dit naast het bord.

Hechten jullie veel waarde aan tafelmanieren?







Gerelateerde producten

Bekijk alle plaatskaartjes in de trouwshop






Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker