Trouwen in de kerk

Welke bruid droomt er niet van haar intrede te maken in een prachtige kerk? Voor veel bruidsparen is de kerkelijke inzegening een bijzonder onderdeel van hun bruiloft. Het kerkelijk huwelijk is een christelijke traditie. Maar kan iedereen zomaar in de kerk trouwen? Wij geven je antwoorden op alle vragen die je moet en wil weten over jullie huwelijk in de kerk.

Traditie

In Nederland is het wettelijk geregeld dat een bruidspaar alleen in de kerk mag trouwen indien zij alvorens voor de wet getrouwd zijn (in het stadhuis). De meeste kerkelijke huwelijken in Nederland zijn Katholiek en Protestants georiënteerd. Van oudsher konden alleen mensen van hetzelfde geloof met elkaar trouwen in de kerk. Vandaag de dag komt het steeds vaker voor dat er een zogenoemd gemengd huwelijk plaatsvindt.

Een kerkelijk huwelijk wordt gesloten vanuit de religieuze overtuiging. Dus niet omdat de locatie zo mooi is, maar omdat het bruidspaar gelooft in God. Het huwelijk wordt doorgaans ingezegend door een priester, een dominee, rabbijn of een andere geestelijke die bevoegd is een huwelijk af te sluiten.

Wanneer kun je trouwen in de kerk?

Natuurlijk is het vanzelfsprekend dat het trouwen in de kerk een meerwaarde moet zijn voor jullie huwelijk. Als jullie al lid zijn van een kerkgenootschap is het meest voor de hand liggend om contact te zoeken met jullie pastoor. Zijn jullie nog niet aangesloten bij een kerk? Ga dan op zoek naar een pastoor die jullie kan en wil trouwen. Doorgaans zijn er een aantal gesprekken nodig om het kerkelijk huwelijk te plannen. Je kunt alleen het zogenoemde sacrament ontvangen, een soortement van zegening om jullie bij te staan in het huwelijk, als jullie beiden gedoopt zijn. Alleen als jullie de heilige communie gedaan hebben, mogen jullie een hostie aannemen tijdens de eucharistieviering. Indien één van jullie niet gelovig is, is het aan te raden om in gesprek te gaan met een priester in de kerk om te vragen wat de mogelijkheden zijn.

Hoe hoor het? De Etiquette

  • De bruid draagt haar bruidsboeket in haar rechterhand. Tijdens de ceremonie draagt ze het boeket in haar linkerhand.
  • De bruidegom zit rechts van de bruid.
  • Alleen bij het katholieke huwelijk wordt gebruik gemaakt van getuigen.
  • De ringen worden doorgaans pas omgedaan bij het kerkelijk huwelijk, niet bij het burgerlijk huwelijk.
  • De bruid loopt de kerk binnen aan de hand van haar eigen vader. Zij loopt dan aan de linkerkant.
  • De gasten van de bruid horen aan de linkerkant plaats te nemen. De gasten van de bruidegom dienen aan de rechterkant plaats te nemen.
  • Bij het verlaten van de kerk bestaat de gewoonte om rijst te gooien naar het bruidspaar. Dit is overgenomen uit het Oosten. Rijst is namelijk een symbool voor vruchtbaarheid. In sommige kerken is deze traditie niet meer toegestaan, omdat het voedselverspilling is en het veel rotzooi met zich mee brengt. Lees ook het artikel over alternatieven voor bruidsconfetti.

Waarom willen jullie trouwen in de kerk?

  • Omdat jullie het huwelijk willen laten bezegenen door God.
  • Omdat het gebruikelijk is in onze familie en zij er waarde aan hechten.
  • Omdat jullie deze belevenis plechtig willen vieren.
  • De ambiance in de kerk, in combinatie met mooie bloemen.
  • Jullie je eigen kinderen christelijk willen opvoeden.
  • Jullie geloven in God en daardoor is het vanzelfsprekend dat jullie trouwen in de kerk.
  • Omdat mijn partner gelooft, en ik weet dat het voor hem of haar belangrijk is.

Bedenk samen wat voor jullie de meest belangrijke redenen zijn om te trouwen voor de kerk. De kans is groot dat jullie pastoor hier om gaat vragen, als jullie aangeven in de kerk te willen trouwen.

Is trouwen in de kerk gratis?

Daar kun je niet vanuit gaan. De kerk moet kosten maken voor bijvoorbeeld het koor en de priester. Informeer voor prijzen bij de kerk, dat kan in iedere gemeenschap verschillen. Meestal is het vanzelfsprekend dat jullie een bepaald percentage van jullie inkomen overmaken (op jaarbasis), om aan te sluiten bij de kerk.

Willen jullie trouwen voor de kerk?







Gerelateerde producten

Bekijk alle uitnodigingen-kaarten/trouw-uitnodigingen in de trouwshop






Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker