Samenwonen na het trouwen? De beste tips op een rij

Samenwonen na het trouwen? De beste tips op een rij

Nog heel even en dan is jullie grote dag eindelijk aangebroken. Misschien is dit ook het moment dat jullie gaan kijken naar een eigen huisje. Dat is een spannende stap in jullie kersverse huwelijk. Een eigen woning. Jullie plekje om een gezin te stichten. Hier komt tevens heel veel bij kijken. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden op deze belangrijke stap. Benieuwd waar je allemaal aan moet denken? Wij hebben de beste tips voor je op een rij gezet.

Sparen voor verbouwwerkzaamheden

Het komt maar zelden voor dat je direct in kunt trekken zonder ook maar enige verbouwwerkzaamheden uit te voeren. Dat kost geld. Daarom is het belangrijk dat jullie allebei alvast sparen voor deze werkzaamheden. Jullie kunnen hierbij de lasten delen. Maar ook op basis van de verhouding tussen jullie salarissen. Verdien jij bijvoorbeeld minder dan je partner? Dan hoef je ook minder te sparen of uit te geven aan de vaste lasten.

Je kunt het ook splitten door ieder een taak te geven. De één verzorgt bijvoorbeeld de verf van Wijzonol en huurt een specialist in de verf door het hele huis aan te laten brengen. De ander betaalt de kosten voor de keuken, enzovoorts. Op die manier verdien je het eerlijk op basis van de hoogte van jullie salarissen.

Een huwelijk staat in het teken van compromissen sluiten. Dat komt duidelijk naar voren bij het verbouwen van jullie droomwoning. De kans is groot dat er over simpele dingen al enige discussie ontstaat. Dit is vaak vooral een kwestie van smaak. Probeer daarom alles in goed overleg te regelen en zorg ervoor dat je soms wat water bij de wijn doet om de ander tevreden te houden. Zo voorkom je ellenlange discussies en weet je zeker dat jullie woning straks voor een ieder klopt.

Controleer dubbele abonnementen en verzekeringen

Het zou zonde zijn als jullie straks dubbele vaste lasten hebben. Bijvoorbeeld omdat jullie allebei aan hetzelfde goede doel geld geven of een Netflix abonnement hebben. Begin daarom altijd met het controleren van de verzekeringen en abonnementen. Welke dingen zouden opgezegd kunnen worden? Op die manier bespaar je eenvoudig op extra maandelijkse kosten.

Houd rekening met een verandering in de fiscale situatie

Wanneer je na het trouwen gaat samenwonen, betekent dit ook dat je straks als fiscaal partner wordt gezien. Dit heeft mogelijk invloed op je toeslagen en andere belastingtechnische zaken. Daarom is het goed om dit ruim van tevoren te controleren en indien nodig alvast de toeslagen stop te zetten. Op die manier voorkom je dat je straks heel veel terug moet betalen en hou je geld over om te sparen, toch die Wijzonol muurverf mat te kopen of misschien wel een mooie huwelijksreis te maken.

Wie betaalt wat?

Bij een eigen woning komt veel kijken. De woonlasten bestaan grof gezegd uit vier verschillende onderdelen. De huishoudelijke lasten, vaste lasten, onvoorziene kosten en een budget om leuke dingen te doen en uitstapjes te maken. Bepaal ruim van tevoren wie wat betaalt en hoe hoog dat bedrag mag zijn. Jullie kunnen er voor kiezen om allebei een persoonlijke rekening aan te houden en iedere maand een bedrag naar een gezamenlijke rekening te storten voor de woonlasten of alles op één hoop te gooien. Bepaal wat voor jullie het beste werkt.
Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker