Trouwen met de handschoen

Handschoentjes werden ze ook liefkozend wel genoemd. Bruiden die op afstand met hun bruidegom trouwden. Trouwen met de handschoen was in de jaren dertig tot vijftig van de negentiende eeuw heel normaal. Wanneer kom je in aanmerking om op deze manier te trouwen? Waar komt dit fenomeen vandaan? Kan het nog steeds? En wat houdt deze manier van trouwen precies in? TopTrouwen geeft je een kijkje in het trouwen met de handschoen.

Trouwen met de handschoen is een vorm van huwelijkssluiting waarbij één van het stel niet fysiek aanwezig is. Het wordt ook huwelijk bij volmacht of een wettelijk huwelijk genoemd. Dus wanneer iemand, om wat voor reden dan ook, niet aanwezig kan zijn bij de huwelijksvoltrekking voor de ambtenaar van de burgerlijke stand. De minister van Veiligheid en Justitie in Nederland kan het stel een zogenoemde volmacht verstrekken, om het huwelijk op deze manier te laten sluiten. Let wel, deze vergunning wordt alleen verleend als er een goede reden voor is.

Wat is een geldige reden om te trouwen met de handschoen?

  • Indien iemand ernstig ziek is, waardoor het reizen naar de plaats van bestemming niet mogelijk is.
  • Indien één van de partners niet in staat is om te reizen, wanneer hij of zij in het buitenland verblijft. Denk bijvoorbeeld aan militairen in het buitenland of vanwege een oorlogssituatie.
  • Of wanneer één van de partners niet aanwezig kan zijn door verblijf in een gevangenis.

Trouwen met de handschoen door de jaren heen

In voormalig Nederlands-Indië kwam het huwen per volmacht geregeld voor. Wanneer voor het eerst gehuwd is met de handschoon is onduidelijk, maar zeker voor de negentiende eeuw. In deze tijd werd er veelal om financiële redenen gehuwd per volmacht. Vanwege de eenvoudige reden dat een gehuwde militair meer loon kreeg dan een ongehuwde militair. Trouwen met de handschoen kwam tevens regelmatig voor bij families van adel. De gezant werd dan naar de bruid gestuurd en vertegenwoordigde de bruidegom. Bij het huwelijk werd er een handschoen op het altaar gelegd, als teken van aanwezigheid en instemming van de bruidegom.

Hoe kun je trouwen met de handschoen?

De bruid of bruidegom die niet in staat is aanwezig te zijn bij het wettelijk huwelijk, dient zich een volmacht te laten verlenen. Dit kan enkel via een notariële volmacht akte. Een papier waarop hij of zij dus de volmacht aan een ander geeft (volmacht nemer). Er zijn verder geen wettelijke eisen gesteld aan zo’n volmacht nemer, zelfs minderjarigheid is geen vereiste.

Om een verzoek tot volmacht in te dienen moet er een brief gestuurd worden naar Justis. Hierbij moeten de volgende documenten worden meegestuurd:

  • Stukken waaruit blijkt dat één van de partners niet bij de huwelijksvoltrekking kan zijn (bewijs).
  • Een verklaring van de bevoegde ambtenaar van de burgerlijke stand, om huwelijksbeletselen uit te sluiten.
  • De notariële volmacht akte.
  • Een afschrift van de geboorteakte of een kopie van het paspoort van beide aanstaande echtgenoten.

Ben of ken jij iemand die met de handschoen is getrouwd? Deel je verhaal met ons.







Gerelateerde producten

Bekijk alle gastenboeken in de trouwshop






Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker