Besparen op het cateringbudget

Trouwen kan een dure aangelegenheid zijn. De doorsnee bruiloft kost gemiddeld tussen de twaalf- en vijftienduizend euro. Ja, dat is erg veel geld. Dus alles wat je kunt besparen is mooi meegenomen. Hier volgen handige tips om te besparen op de catering.

Overal waar ‘trouwen’ voor staat lijkt duur te zijn. De kleding, de catering, de fotograaf; iedereen wil zijn of haar graantje meepikken. TopTrouwen geeft je tien handige bespaartips om geld uit te sparen op de catering van jullie bruiloft.  Wil je weten wat trouwen ongeveer kost? Lees dan dit artikel over bruiloftskosten.

Selfmade taartbuffet

Voor de taart ben je meestal heel wat kwijt, gemiddeld ongeveer €400 euro voor een redelijk luxe taart. Ook hangt het er natuurlijk van af hoeveel gasten je uitnodigt. Hoe leuk is het om die vierhonderd euro te besparen en te kiezen voor een selfmade taartbuffet? Vraag je oma’s, buurvrouw(en), zussen en alle andere creatievelingen om hun allerlekkerste bakrecept te maken. Dan heb je sowieso voor ieder wat wils, waarschijnlijk veel meer eten en het ziet er super leuk uit op een mooi aangeklede tafel. Zelf kun je een dag van te voren iets voorbereiden, of je kunt het volledig overlaten aan je gasten.

Zelfgemaakte hapjes

Hapjes tijdens de receptie of tijdens het feest zijn een vrij prijzige aangelegenheid. Tenzij je kiest voor blokjes kaas en leverworst; ben je toch een paar euro per hapje kwijt. Deze hapjes kun je makkelijk zelf verzorgen. Kies die vriend, vriendin of dat familielid die lekker kan koken en vraag hen of zij (al dan niet tegen vergoeding) hapjes willen voorbereiden voor jullie bruiloft. Ben je zelf een keukenprins(es)? Dan kun je verschillende zelfgemaakte hapjes al ruim van te voren voorbereiden.

Menu zelf maken

Beschik je over de luxe dat je een kok of cateraar in de familie- of vriendenkring hebt? Ga eens met elkaar om tafel zitten om te kijken of hij of zij je tegen een gereduceerde prijs een buffet of menu kan aanbieden. Je bent op deze manier sowieso minder kwijt dan dat je een bedrijf het werk uit handen geeft.

Thuis eten

Hebben jullie een grote tuin? Of één van jullie ouders? Zet dan een grote partytent op in de tuin en kleed deze gezellig aan. Sla flessen drank in, een biertap en regel het eten op één van onder-of bovenstaande manieren en je bespaart flink wat geld!

Alleen locatie huren, zelf eten verzorgen

Er zijn ook locaties waarbij je niet perse eten en drinken hoeft af te nemen. Dat regel je gewoon zelf. Als je op de locatie drank of eten afneemt, zit je meestal aan een minimumafname vast. Je bent dus genoodzaakt een bepaald bedrag te betalen, ook al nuttig je minder dan vastgesteld.

Kies niet voor een open bar

Sommige gasten lijken daar extra van te profiteren. We zijn Nederlanders, dus als het gratis is; doe dan maar een dubbele whisky. Voorkom dat en schenk bijvoorbeeld alleen bier, fris en wijn. Dat scheelt aanzienlijk op de uiteindelijke rekening. Of kies voor een paar uur open bar en daarna een eigen bijdrage per drankje.

Zorg voor eigen personeel

De meeste locaties bieden de mogelijkheid aan om hun eigen personeel in te huren tijdens jullie trouwerij. Het bedrijf rekent daar natuurlijk een eigen prijs voor. Je kunt ook wat horecatoppers of studenten inzetten uit je eigen vrienden- en kennissenkring. Biedt ze een leuk bedrag (€10-€15 per uur) dat scheelt je sowieso op de rekening.

Onderhandelen

Het klinkt misschien wat raar, maar een brutaal mens heeft de halve wereld. Niet geschoten is altijd mis, dus probeer wat te regelen met de prijs van de cateraar. Misschien een deal bij afname van een bepaald aantal hapjes een speciale prijs (zogenoemde kwantumkorting). 

Tips voor een succesvolle onderhandeling

  • Wees altijd realistisch. Ga geen onzinnige prijzen roepen, dat schrikt de andere partij af.
  • Oriënteer je op prijzen in de markt. Zorg dat je enkele offertes op zak hebt van verschillende bedrijven. Dan kun je hier altijd op teruggrijpen.
  • Let op je non-verbale lichaamstaal. Probeer niet zenuwachtig over te komen, maar kijk hem of haar recht in de ogen aan en communiceer open en eerlijk.
  • Stel duidelijke grenzen voor jezelf. De horecaondernemer heeft dit spelletje vast vaker gespeeld dan jij, laat je dus niet meeslepen.
  • Blijf vriendelijk, ook als het afdingen niet lukt. Even goede vrienden als jullie er samen niet uitkomen op de prijs.
  • Wees vooral duidelijk in wat je wilt. Hoeveel korting wil je? Wat is je eigen ondergrens?

Hoe ga jij besparen op het cateringbudget?






Bekijk alle uitnodigingen-kaarten in de trouwshop