De handleiding voor contracten met jouw bruiloftsleveranciers

Om het meteen duidelijk te maken; iedere keer dat jij een fotograaf, muzikant, bloemist, kapel, park, enzovoort inhuurt, moet je een contract krijgen. Na het contract doe je meestal een aanbetaling en dan ben je ervan verzekerd dat ze hun afspraken na gaan komen op het moment dat het nodig is. Het kan soms handig zijn om een krabbeltje te zetten, maar je moet alle contracten echt lezen. Om het voor jou makkelijk te maken heeft TopTrouwen een lijst opgesteld met de vijf hoofdpunten die in het contract zouden moeten staan.

1. Restitutie

Iedere overeenkomst moet een restitutie beleid bevatten. Dit is heel belangrijk wanneer je een contract moet annuleren om wat voor reden dan ook. Hetzelfde geldt voor de andere partij. Je moet daarom goed nagaan wat het bedrag is dat je terug krijgt wanneer de andere partij annuleert. Dit gaat meestal vanaf een bepaalde datum voor de bruiloft. Het kan ook zo zijn dat er in het contract staat dat er vervanging geregeld wordt. Wil je dit wel? Lees de voorwaarden goed door en denk er eens goed over na.

Wanneer het bedrijf een contract niet nakomt heb jij het recht om voor de rechter te stappen. De kans is daarom groot dat het bedrijf netjes volgens het contract te werk zal gaan. Maar het geldt ook voor het bedrijf dat zij naar de rechter kunnen stappen wanneer jij je niet aan de regels houdt. Wanneer je dingen uit het restitutie beleid niet snapt of sommige dingen je niet helemaal duidelijk zijn, aarzel dan niet om het te vragen!

2. Flexibiliteit

Controleer of je makkelijk wijzigingen aan kunt brengen in het contract. Dit moeten natuurlijk geen onredelijke verzoeken zijn maar denk bijvoorbeeld aan een eventuele storm op jullie trouwdag. Ga eens na of je bepaalde dingen kan wijzigen en hoeveel dit dan gaat kosten. Bespreek dit goed met het bedrijf, wanneer ze hier niets van willen weten dan kun je beter ergens anders gaan kijken.

3. Wat erin staat

In ieder contract moeten ten minste de volgende dingen staan:

  • Data en tijden van de diensten, ook de tijd dat het bedrijf op de locatie is
  • De datum van het huwelijk
  • De namen van de betrokken partijen
  • De betaling, bedragen en de eventuele borg
  • Wat er gebeurt in het geval van onverwachte verandering (rampenplan)
  • De beschrijving van de diensten in detail
  • Hoe het zit met de verzekering
  • Het telefoonnummer van het bedrijf

4. Bonnen

Wanneer je iets besteld, bijvoorbeeld bloemen of uitnodigingen, dan kan het contract zo kort zijn als een kassabonnetje. Toch moet je goed kijken of de volgende dingen hierop staan.

  • Trouwdatum
  • Wat het is
  • Datum dat je het ophaalt
  • Prijs en betalingsschema
  • Overzicht wat er allemaal bij de prijs in inbegrepen

Aarzel niet het te vragen wanneer een van deze dingen niet in het contract staat. En vergeet ook niet om twee exemplaren te vragen. Zowel jij als de verkoper moet de bon ondertekenen, anders is de kans er dat het contract niet geldig is.

 5. Details

Het is in het contract heel belangrijk dat de details erin staan. Wanneer je bijvoorbeeld hebt gezegd dat je rozen wil, maar je weet nog niet exact welke rozen, dan kan de bloemist dit zelf in gaan vullen. Misschien krijg je dan rozen die je absoluut niet wilde. Het is daarom een goed idee om ook de details te controleren. Bespreek met de leverancier wat er allemaal mogelijk is en vraag het desnoods nog eens na of alle goed begrepen is. Voordat je het contract tekent kan je nog dingen aanpassen, daarna wordt het al een stuk moeilijker.