Het bruidsboeket

Het bruidsboeket. Onmisbaar op je grote dag. Rozen, zogenoemde biedermeiertjes, corsages, bloemstukken en andere bloemen, ze horen bij sinds jaar en dag bij de bruidsceremonie. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? En waarom gooien we ons bruidsboeket over de schouder na de plechtigheid?

Op rozen gaan

Met het bruidsboeket dat je bij je draagt op je huwelijksceremonie wil je iets uit- dragen. Vroeger gebruikten de Romeinen daar knoflook, dille, bieslook en andere specerijen met sterke geuren voor. Dit ruikende kruidenboeket moest de kwade geesten afschrikken en het bruidspaar beschermen. De dille uit het boeket werd aan het eind van de huwelijksdag opgegeten, want de Romeinen waren er van overtuigd dat dit kruid lustopwekkend werkte. Ook granen waren in die tijd populair. Ze zouden voorspoed en rijkdom brengen aan de bruid.

In het Midden-Oosten werd vaak alsem verwerkt in boeketten. Dit kruid zou er- voor zorgen dat het huwelijk zoete en bittere tijden overleefde.

De oorsprong van het échte boeket met bloemen, zoals we die nu kennen, stamt uit de Victoriaanse tijd (1837-1901). Het was de gelijknamige Engelse Koningin Victoria die kruiden verving door prachtige klassieke bloemen. Victoriaanse bruidsboeketten waren lieflijk maar ook eenvoudig en bevatte vaak mosrozen in zachte kleuren als roze en wit. Ook lelies, lelietjes-van-dalen, oranjebloesem en takjes mirte waren in der tijd populair. In 1845 kreeg Koningin Victoria een boe- ket met een takje mirte erin. Dit takje heeft zij geplant in haar tuin en het takje groeide uit tot een grote struik. Toen haar oudste dochter trouwde, werd er wederom een takje mirte in het boeket verwerkt. Deze Engelse traditie heeft zich voortgezet, want prinses Catherine (Kate) droeg op 29 april 2011 ook een takje mirte in haar boeket!

‘Hoe heurt het eigenlijk?’

Volgens de etiquette behoort de bruidegom het bruidsboeket uit te zoeken en ook te betalen. De bruidegom brengt het boeket mee wanneer hij zijn bruid ophaalt. Tot aan de huwelijksvoltrekking houdt de bruid het boeket in haar rechterhand. Daarna hoort ze het boeket in haar linkerhand te dragen.

Weggooi boeket

Het tafereel ‘boeket gooien’ is geen Nederlandse traditie. Het schijnt afkomstig te zijn uit Angelsaksische landen (Groot-Brittannië, VS, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië). De bruid gooit, zonder dat zij achterom kijkt, haar bruidsboeket over haar rechterschouder. Alleen ongehuwde dames mogen het boeket vangen. Degene die het bruidsboeket vangt zou de volgende zijn die gaat trouwen.

“Geluk is de kunst een boeket te maken van de bloemen waar je bij kunt”

Tip!

Wil je nog langer genieten van je prachtige bruidsboeket? Dan is drogen de oplossing! Hang het boeket ondersteboven in een droge donkere plek in je huis. Geen zin om dit zelf te doen? Je kunt het boeket ook laten ‘prepareren’ door een professional. Let op: niet alle bloemen zijn geschikt om te drogen, dus laat je goed informeren door je bloemist.







Gerelateerde producten

Bekijk alle accessoires/bruidsboeketten in de trouwshop






Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker