Traditie van de taarttoppers

Je kent ze vast wel. Een mannetje en een vrouwtje, of twee vrouwtjes of mannetjes in traditionele bruidskleding, gemaakt voor bovenop de taart. Een beeld dat onlosmakelijk verbonden is met de bruidstaart. We noemen hem: de taarttopper ofwel de caketopper. Waar komt dit fenomeen vandaan? Hieronder veel leuke tips en weetjes voor een échte originele taarttopper.

Even terug in de tijd…

Al meer dan honderd jaar siert het ‘plastic fantastic’ bruidspaartje de bovenste laag van vele bruidstaarten. Maar waarom doen we dat eigenlijk? Natuurlijk om de taart te personaliseren maar ook vanwege het volgende geschiedenisfeitje/fabeltje. We gaan even terug in de tijd… omstreeks 1901. Kun je je en beetje inleven in die tijd? Oké, daar gaan we. Er was destijds een bakkersdochter die haar ouders vroeg om een huwelijkscadeau dat hun liefde symboliseerde. Met deze vraag in zijn achterhoofd bedacht de bakker voor zijn dochter een leuk kleinigheidje. Creatief als hij was, maakte hij twee poppetjes. De een het evenbeeld van zijn dochter, de ander het evenbeeld van zijn schoonzoon. Et voilà! De zelfgemaakte bruidstaart van de bakkersdochter was prachtig gedecoreerd. How cute, zo’n evenbeeld van jezelf op je taart! In die tijd was dit natuurlijk een indrukwekkend cadeau. Of dit verhaal waargebeurd is dat is een tweede. Er doen in ieder geval veel verhalen de ronde dat de topper zo is ontstaan. En het is best romantisch, toch?

Door de jaren heen

Pas in the roaring twenties werd de caketopper een regelrechte hit. Echter alleen onder de rijkere bevolking. De poppetjes werden destijds gemaakt van glas, papier en hout en verkocht in verschillende winkels. Na vier jaar, in 1924, werd de eerste topper van wax gemaakt. Pas in de jaren vijftig werd de caketopper zoals we die kennen voor iedereen toegankelijk. En sindsdien is de topper ongekend populair op bruiloften.

Tips van TopTrouwen.nl

  • Idee voor een simpele taarttopper. Een polaroid foto van jullie allebei. Origineel en makkelijk!
  • Voor de gevorderde knutselaars onder ons: de wasknijper topper. Maak met stukjes stof en kant je eigen bruidsjurk na. Het is wel een priegelwerkje, maar dan heb je ook wat!
  • De eetbare taarttopper: koop wat marsepein. Dat is tegenwoordig te krijgen in iedere grotere supermarkt. Het werkt hetzelfde als kleien. Met verschillende kleurtjes maak je de mooiste figuren.
  • Ook duifjes, veren en kleine beeldjes kun je gebruiken als taarttopper. Personaliseer je eigen taart door er je eigen thema aan te geven.
  • Voor een extra feestelijke look: maak je eigen vlaggetjes. Erg simpel te maken met saté prikkers en stukjes stof.
  • Zoek eens op zolder naar oud speelgoed. Misschien kom je wel leuke poppetjes tegen. Maak er nieuwe kleertjes voor en je bent klaar!
  • Haken is hip! Kan je oma of je oudtante goed haken? Vraag of zij je taarttopper haakt.
  • Houden julie toch meer van klassiek? Dan is er altijd nog de klassieke taarttopper.

Succes!






Bekijk alle taarttoppers in de trouwshop