Bruidsfotografie tips van ervaren bruiloftfotografen

Op TopTrouwen bieden we een overzicht van een breed scala aan categorieën van dienstverleners voor de bruiloft: trouwlocatiescateringtrouwjurkenweddingplanners,trouwuitnodigingentrouwbedankjes en meer.
Maar het is wel zo dat maar weinig dienstverleners een zo permanente indruk achterlaten zoals de bruidsfotograaf dat doet: photos last a lifetime!

Mooie trouwfoto's bieden jullie als bruidspaar zelfs na jaren nog de mogelijkheid die mooiste dag van je leven nog eens te beleven.

Juist daarom is het kiezen van een goede bruidsfotograaf van groot belang als je gaat trouwen. Maar waar moet je op letten bij het selecteren van de bruiloftfotograaf? En ook op de grote dag: wat raden de fotografen af en wat adviseren zij?

Om jullie te helpen met deze keuzes, vroegen we aan de bruidsfotografen op TopTrouwen.nl of zij op basis van hun jarenlange ervaring jullie de juiste tips konden geven.

Er werd massaal gereageerd! Dus onze eerste dank gaat uit naar deze fotografen! Bij sommige tips zie je meteen van welke fotograaf ze kwamen. Sommige tips herhalen we meerdere keren, zodat jullie de motivatie van de fotograaf ook meteen zien en meer informatie hebben voor jullie uiteindelijke keuze.

Hopelijk helpt het jullie om de mooie momenten van jullie trouwen optimaal te laten vastleggen!

 

Fotografie van de trouwringen
Als de fotoshoot voor de plechtigheid staat gepland, dan hebben jullie de ringen nog niet om. Wil je een mooie close-up van jullie handen met ringen, let er dan op dat die foto na de plechtigheid nog even wordt gemaakt. Een andere oplossing is om de ringen tijdens de shoot al om te doen, maar dat moet je wel willen.

Kinderen op de bruiloft?
Als jullie kinderen hebben, dan willen jullie natuurlijk ook leuke foto’s waar zij op staan. En natuurlijk kan dat, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Het werken met kinderen vraagt altijd wat meer tijd (is natuurlijk ook afhankelijk van de leeftijd), zeker op een dag die toch al heel spannend is. Verleng de fotoshoot met een half uurtje.
Maar jullie willen waarschijnlijk ook mooie foto’s van jullie tweeën. Regel daarom voor het tweede deel van de shoot een oppas, anders blijft een gedeelte van je aandacht absoluut naar de kids uitgaan en dan zie je terug op de foto’s. Het is helemaal mooi als de kinderen echt even weg zijn van de shoot zodat jullie de volle aandacht voor elkaar hebben, wat foto’s oplevert waar jullie liefde voor elkaar vanaf spat!

Slecht weer
Vraag wat de fotograaf doet bij slecht weer. Heeft hij of zij een locatie binnen achter de hand of misschien weten jullie zelf een mooie plek. Dit is natuurlijk nog belangrijker als jullie in de winter trouwen.

Trouwfoto's op DVD
Sta er even bij stil of het echt wel zo geweldig is om alle gemaakte foto’s op DVD krijgen. Het lijkt misschien geweldig, maar dat hoeft absoluut niet zo te zijn. Door de meeste mensen wordt het namelijk heel lastig gevonden om de mooiste foto’s uit laten we zeggen 800 beelden te kiezen. Dit is ook de reden waarom veel privé-foto’s op de harde schijf van de PC blijven staan.
Een professionele fotograaf kan met een geoefend oog een prachtige en ruime selectie maken uit alle foto’s die hij of zij heeft genomen. Juist door foto’s te verwijderen die op elkaar lijken of foto’s waar jullie net niet lekker op staan, blijft een sterke reportage over die het verhaal van jullie dag vertelt. Zo loop je niet het risico dat je door de bomen het bos niet ziet en jullie (duur betaalde) trouwfoto’s een jaar later nog steeds ongeordend op een schijfje staan.
Als jullie het je kunnen veroorloven, dan is het echt aan te raden om een album te laten maken. In de tegenwoordige albums is veel mogelijk en het album kan dus geheel naar jullie smaak worden gemaakt. De foto’s worden afgedrukt op echt fotopapier en vervolgens verkleeft op dikke bladen. Zo’n album blijft gegarandeerd een leven lang mooi. Het is een prachtige, tastbare en waardevolle herinnering aan de mooiste dag uit jullie leven.

Niet iedereen is professioneel model
Veel bruidsparen zijn onwennig tijdens het begin van een reportage. Als je het niet prettig vindt te worden gefotografeerd, zeg dat gewoon. Niet iedereen is professioneel model, dat is helemaal niet erg. Als je wel kunt poseren, laat dat blijken, en toon initiatief. Als je iets specifieks wilt, zeg dat tegen de fotograaf.

Kies mooie poses met je kleding
Denk bij het kiezen van je kleding ook aan hoe het fotografisch toont, soms zie ik bruiden met een jurk die in bepaalde houdingen nou niet bepaald flatteert. Ga in de winkel ook eens zitten met je bruidsjurk, hoe staat deze dan? Zeker belangrijk met een strapless jurk!

Bepaal het soort foto
Bespreek vooraf met je fotograaf wat voor 'soort' foto's je wenst, past de fotograaf hierbij?

Tijdstip van de reportage
De meeste bruidsparen plannen hun dag zo dat het maken van de locatiefoto's nu juist valt op de uren die het minst lekker en mooi fotograferen, namelijk ergens tussen 11.00 uur en 15.00 uur. De zon staat hoog, heel hard licht, gemene schaduwen (donkere oogkassen), mooier is voor 10.00 uur of na 16.00 uur (in de zomer althans). Als het enigszins kan, plan de reportage dan op andere uren. Toch 12.00 uur en volle zon? Vraag de fotograaf of hij ook enkele foto's in de schaduw wil maken.

Kleding
De spierwitte jurk, tja... in de felle zon, naast een bruidegom met een donker pak.. niet lekker voor de belichting en fotograferen tijdens onbeheersbare omstandigheden. De foto's in de bladen van bruidsmodehuizen zijn gemaakt in de studio of buiten tijdens controleerbare omstandigheden, dus met een vrachwagen aan apparatuur en een heel team mensen. Een goede professionele fotograaf maakt er uiteindelijk altijd wel iets moois van, laat dat voorop staan, maar het scheelt een hoop nawerk als een bruid nu eens geen spierwitte jurk aan heeft.

Begin op tijd
Begin tijdig met zoeken, het tenslotte jammer als een fotograaf die jullie aanspreekt reeds een boeking heeft op jullie trouwdag. Vraag rond bij vrienden en familie welke ervaringen zij hebben met bruidsfotografen. Bekijk een aantal sites van fotografen en spreek met 2 of 3 fotografen af voor een vrijblijvend gesprek. Alleen zo kunnen jullie het werk van een fotograaf goed beoordelen, en weten jullie meteen of het klikt. Die klik is zeker van belang, de fotograaf is tenslotte een groot deel van de dag bij jullie. Een goede sfeer is van wezenlijk belang voor een ontspannen bruidsreportage waar jullie later met plezier op terugkijken.

Fotograaf behoort tot een beroepsvereniging?
Is de fotograaf aangesloten bij een beroepsvereniging? Als hij of zij is aangesloten bij een beroepsvereniging is dat natuurlijk nog geen garantie op succes, en een beroepsvereniging is geen klachteninstantie, maar het geeft wel aan dat een fotograaf serieus met zijn of haar vak bezig is.

Stijl van fotografie
Fotografen hebben vaak een eigen stijl van fotograferen en manier van werken, sommigen houden daar strak aan vast, anderen zijn wat flexibeler en kunnen gemakkelijker aan jullie wensen tegemoet komen. Dit geldt zowel voor de foto's als de opmaak van het album.

Aanwezigheid van de fotograaf
Probeer te achterhalen hoe 'aanwezig' een fotoraaf is, regisseert hij of zij veel, of is er een meer 'volgende' journalistieke benadering? Vinden jullie het leuk 'toneelstukjes' op te voeren? Dat is natuurlijk prima, maar als jullie dat niet willen is het zonde als jullie fotograaf dat nu juist wel doet.

Bruidsfotografie is een vak apart
Kies altijd voor een daadwerkelijke bruidsfotograaf en niet voor een fotograaf die normaliter andere fotografie doet. Bruidsfotografie is echt een vak apart.
Hoe aanlokkelijk het financieel ook is: kies voor een vakman/vrouw en niet voor oom Piet die zulke mooie vakantiefoto's maakt. Grote kans dat hij of zij bijvoorbeeld onder moeilijke weersomstandigheden (denk aan fel zonlicht/witte bruidsjurk ) en binnenruimtes volledig de mist in gaat. Veelal gebruikt hij of zij geen professionele apparatuur. Bovendien heeft hij of zij geen ervaring met het maken van trouwalbums.

Zijn foto's Zijn deze gecorrigeerd/geoptimaliseerd?
Zo ja, hoe? Alleen via badge (meerdere foto’s in 1 keer gecorrigeerd). Of handmatig stuk voor stuk? En: zijn de foto’s al direct gemaakt JPG formaat? Dat komt de kwaliteit meestal niet ten goede. In RAW fotograferen en pas later omzetten naar JPG geeft mooiere resultaten.
Veel foto’s kunnen alleen goed gecorrigeerd/geoptimaliseerd worden als het handmatig gebeurt (via selectie van een deel van de foto). Ook storende elementen kunnen alleen handmatig worden verwijderd. Hoeveel gecorrigeerde foto’s worden er geleverd? (dus niet: hoeveel foto’s worden er gemaakt, of ongecorrigeerd geleverd).
Moet er voor bewerkingen extra worden betaald? Komen bewerkingen naast de originelen ook op de dvd?

De DVD
Worden de foto’s op dvd geleverd, zo ja, hoeveel? En in welke resolutie? (kun je ze zelf laten afdrukken of alleen op de pc bekijken?) Zit er een logo door de foto’s of niet? Worden er gecorrigeerde foto’s geleverd of alleen ongecorrigeerde foto’s? En is de dvd inclusief of moet er apart voor worden betaald? En komen op de dvd alleen de foto’s die ook in het eventuele album komen of meer foto’s?

Het trouwalbum
Digitaal
Hoeveel pagina’s ? Of er 20, 30, 40 of 60 pagina’s worden geleverd scheelt bij veel albums nogal in kosten en arbeidsuren voor de fotograaf.
Wat voor album is het? Kwaliteit van een album kan alleen volledig ‘in het echt’ worden beoordeeld, niet via internet.
Welke en hoeveel keus hebben jullie? Of bepaalt de fotograaf welk album het wordt, en hoeveel pagina’s er in komen?

Handgeplakt
Hoeveel foto’s komen er in het album?
Worden er vakprints geleverd of consumentenafdrukken?
Welke en hoeveel keus hebben jullie? Of bepaalt de fotograaf welk album het wordt, en hoeveel foto’s er in komen?

De kosten
De kostenstructuur en -opbouw verschillen nogal per fotograaf. Het is dus onmogelijk alleen op prijs te vergelijken. Veel fotografen werken met pakketten of een uurtarief, soms inclusief album, soms moet er voor een album apart worden betaald. Weer anderen werken met aantallen foto's en daarnaast kosten voor diverse albums. Soms zijn alle kilometers inclusief, soms niet. Soms moet er voor bewerkingen of correcties extra worden betaald, vaak is dat inclusief. Soms is de cd-rom of dvd inclusief, soms niet. En het komt ook nog voor dat er helemaal geen bestanden worden geleverd.
Let dus goed op wat jullie precies wel en juist niet krijgen geleverd voor een bepaald bedrag.

Zet afspraken op papier
Zet afspraken op papier. Het moet voor beide partijen duidelijk zijn wat ze aan elkaar hebben. Zorg dat de fotograaf duidelijk is in wat jullie krijgen na de bruiloft

Vrijheid van de fotograaf
Maak afspraken over de mate van fotograferen in de kerk of in het stadhuis. Willen jullie echt alles op de foto, dus mag de fotograaf "vrij" rondlopen, of hebben jullie liever dat de fotograaf niet te veel aanwezig is.

Kinderen op de foto
Neem je kinderen mee op de reportage, maar maak die foto's eerst, dan heb je daarna nog tijd om foto's te maken met het bruidspaar zonder kinderen.


 

Tips van Brian Morgan

Op welk tijdstip vind de reportage plaats
Let op de tijd die is opgenomen om de reportage te doen ...vaak word de fotosessie gepland om de bruiloft heen echter midden op de dag staat de zon recht van boven dus zorg voor een vroege tijd of later in de middag.
Dan de meest voorkomende huishoudelijke tip waar het bruidspaar meestal niet over nadenkt is als de shoot VOOR de ceremonie plaatsvind dan is de locatie erg belangrijk.....de bruid wil namelijk de jurk wel schoon houden tot na de ceremonie....dus na de ceremonie is het beste.

Slecht weer locatie
Zorg er altijd voor dat het bruidspaar bij het kiezen van de locatie voor de shoot ALTIJD een overdekt alternatief heeft want als het stortregent heb je een probleem.

Materiaal van de fotograaf
Bij het fotograferen op locatie is hebben van een groot reflectiescherm een must voor de fotograaf. Staan jullie in de schaduw onder bomen e.d. dan kan de meegelopen ceremonie meester mooi bijlichten met het scherm...de mooiste plekjes zijn vaak net in de schaduw (is afhankelijk van de tijd van de dag)


 

Tips van All About Love fotografie

Meerdere fotografen
De tip die ik altijd meegeef aan bruidsparen die bij mij willen boeken is om door te vragen omtrent een eventueel samenwerkingsverband tussen verschillende fotografen. Goede en professionele fotografen kennen elkaar en werken met elkaar samen. Zij zien elkaar als collega's niet als concurrent. Je bent er om elkaar bij te staan in het geval je net even die voet hebt gebroken waardoor je die opdracht van volgende week helaas niet kunt uitvoeren.


 

Tips van Loes Rommens

Kies een locatie met betekenis
In gesprekken met bruidsparen merk ik nog steeds dat bruidsparen niet goed weten waar ze de foto reportage moeten gaan maken. Vaak komt men dan aan met plekjes waar vrienden/kennissen foto’s gemaakt hebben of waarvan met gehoord heeft dat het er mooi is. Ik probeer altijd uit te vissen welke plaats voor het bruidspaar nou een bijzondere betekenis heeft, waar hebben ze elkaar ontmoet, waar gaan ze graag met zijn tweeën naartoe, wat voor hobbies/werk hebben ze. Aan het einde van het gesprek komen we dan vaak uit op een locatie waaraan het bruidspaar nooit gedacht had, maar waarover ze laaiend enthousiast zijn. Zo heb ik eens met gedeelte van een bruidsreportage gemaakt in een zandbak, omdat het bruidspaar, toen ik ze vroeg waar ze elkaar ontmoet hadden, in koor riep: “In de zandbak”. Als het bruidspaar hun album op komt halen hebben ze niet alleen een album met mooie foto’s, maar is het album ook nog eens uniek en echt een album met hun verhaal. En het maakt mijn werk ook nog een beetje leuker en uitdagender, omdat ik steeds op andere plekken kom. Want laten we eerlijk zijn die mooie boom is na 10 keer fotograferen ook nog maar een gewone boom.


 

Tips van Bart Meeus

Kies een professional
Laat uw huwelijksreportage niet over aan een amateur. Er kan heel veel mislopen als je de ervaring van een prof mist en je kan de dag helaas nooit meer overdoen.

Bekijk het assortiment van de bruidsfotograaf
Zoek de fotograaf die een ruim assortiment aan albums en presentatiemogelijkheden aanbiedt. Al te vaak willen fotografen hun smaak opdringen en jullie zeggen wat jullie mooi vinden. Misschien hou jij helemaal niet van digitale albums?

Reserveer tijdig
Reserveer tijdig uw fotograaf. Ervaren huwelijksfotografen zijn zeldzaam en hun agenda’s snel vol.

Informeer naar de prijzen
Vermijd onaangename verassingen voor je budget. Informeer je goed over de gehanteerde prijzen. Vraag of BTW, verplaatsingskosten , enz. inbegrepen zijn.
Vraag ook naar de prijzen voor het bijmaken van je foto’s. Hier schuilen vaak grote verschillen!

Een verlovingsreportage
Vraag naar een verlovingsreportage (een shoot op locatie naar keuze in casual kledij, meestal enkele maanden voor jullie trouwdag). Het is alvast een mogelijkheid om je fotograaf te leren kennen en je kan het beschouwen als een kleine repetitie voor de fotoshoot op jullie trouwdag. De foto’s van deze reportage kan je gebruiken voor je huwelijksaankondiging, je misboekje, een vergroting voor je avondfeest aan te kleden of gewoon om zelf te koesteren uiteraard.

Bedanktkaartjes
Vraag de fotograaf naar bedankingskaartjes. Een kaartje met jullie favoriete foto om je familie en vrienden na het huwelijk te bedanken voor de vele attenties. Vraag naar de mogelijkheden voor het leveren van de kaartjes op het avondfeest zelf.

Geschenktips
Vraag de fotograaf naar originele geschenktips om je familie en vrienden te verrassen met een leuk cadeau. Je wil de suite bedanken met een tof presentje en een leuk aandenken? Vraag je fotograaf naar ideeën en mogelijkheden. Kan hij je een origineel receptiealbum bezorgen?

Bruidsfoto website
Vraag je fotograaf of hij een website maakt voor jullie waarop je comfortabel vanuit je huiskamer je foto’s kan bekijken en delen met familie en vrienden. Eis dat jullie zelf online de foto’s mogen kiezen voor jullie album.
Vraag of je fotograaf een sfeervolle slideshow kan maken die je online kan bekijken en delen met familie en vrienden.(bijv via YouTube)

Bekijk een afgewerkt bruidsalbum
Eis dat je een afgewerkt album kan inkijken. Een reeks foto’s – de beste van de voorbije jaren – geven niet altijd een juist beeld van hoe het eindresultaat er zal uitzien.

Digitale negatieven
Vraag aan de fotograaf of je over een kopie kan beschikken van de digitale negatieven.(DVD met alle opnamen zodat je zelf foto’s kan bijmaken)

Google de naam van je fotograaf
Google de naam in van de fotograaf van je keuze. Misschien vind je nog meer belangrijke info die je keuze kan helpen bepalen.


 

Tips van Melissa Milis

Maak persoonlijke foto's
Maak je trouwerij persoonlijk. Alle bruiloften die ik heb mogen fotograferen en die mij zijn bijgebleven zijn bruiloften waarbij het koppel hun persoonlijke smaak en voorkeuren of hobby's, noem maar op, in hun trouw verwerkt hebben. De aanwezige gasten kennen het koppel en zullen het fijn vinden als je een stukje van je persoonlijkheid in je trouw laat terugkomen. Is het door de versiering, door de dagindeling, je speech. Probeer origineel te zijn en wees niet bang om out-of-the-box te denken. Mensen houden ervan om nieuwe dingen te ontdekken en eens iets anders te doen.

Neem je tijd
don'ts: uiteraard wil je je trouwdag zo ludiek en mooi mogelijk meemaken. Je wil die dag zoveel, trouwfoto's nemen, gemeentehuis, kerk of ceremonie, feesten en lekker eten. Denk daarom op voorhand goed na over je timing. Bouw genoeg rusttijden is, op de dag zelf wil je namelijk zo weinig mogelijk stressen omwille van tijd te kort. Je bouwt dus best af en toe een half uurtje in je planning op om 'niets' te doen. Als er dan eens iets uitloopt, hoef je niet meteen te panikeren en kan je toch lekker van je dag genieten.


 

Tips van Peter Schijven

Fotografeert de fotograaf alleen maar huwelijken?
Is huwelijksfotografie het specialisme van de fotograaf of fotografeert hij/zij naast andere onderwerpen ook huwelijken?

Fotografiestijl
Wat is de stijl van fotograferen van de huwelijksfotograaf?

Welke apparatuur
Met wat voor apparatuur werkt de fotograaf en heeft hij/zij voldoende back-up apparatuur ingeval van een calamiteit?

Back-up footgraaf
Heeft de fotograaf één of meerdere back-up fotografen die in geval van een calamiteit de huwelijksreportage kunnen overnemen?

Vaste prijs of overuren
Is de prijs opgebouwd op basis van een bepaald aantal uren en zo ja, wat gebeurt er wanneer het meer uren worden?

Hoeveel foto's worden er gemaakt?
Hoeveel foto’s worden er gemaakt tijdens de reportage?

Nazorg
Is het bewerken van alle gemaakte foto’s in de prijs inbegrepen, of is er een meerprijs voor bewerken zoals zwart/wit, sepia of andere bewerkingen? Heeft de fotograaf een gemakkelijk systeem voor nabestellingen?

Foto bestandsformaat
Werkt de fotograaf met het bestandsformaat Jpeg of RAW? Een RAW bestand kun je zien als de tegenhanger van het oude negatief. Bij een RAW bestand wordt alle informatie vastgelegd die de camera registreert zonder dat hierop door de camera bewerkingen worden toegepast zoals bij een Jpeg bestand. Bij het maken van een Jpeg bestand gooit de camera bij het maken van dit bestand 15/16 deel van de informatie weg die de camera registreert. Je kunt je voorstellen dat er dus veel meer correctie mogelijkheden zijn bij RAW bestanden dan bij Jpeg bestanden aangezien een RAW bestand nog alle informatie heeft.
Kortom door in RAW te fotograferen kunnen zelfs foto’s die door wat voor omstandigheden dan ook tijdens de opname niet perfect zijn gemaakt probleemloos worden gecorrigeerd tot een perfecte opname terwijl de zelfde opname in Jpeg als verloren beschouwd moet worden. Het resultaat is dan ook meer perfecte opnames en een beter algeheel resultaat.


 

Tips van Peter S. Hageman Fotografie BFN

Trouwen in de kerk: Informeer vrienden en familie over de fotograaf
Kerklocaties zijn vaak mooie trouwlocaties en nemen sterk in belangstelling toe. De spirituele sfeer en verwante rituelen dragen bij tot het steeds meer populairder worden van het trouwen in de kerk. Het fotograferen van een kerkelijk huwelijk levert mooie beelden op,maar waar echter niet altijd bij stil gestaan wordt is dat toestemming voor het maken van foto's in een kerk niet zo vanzelfsprekend is als in een gemeentehuis. Vroeger was dat al zo dus feitelijk niets nieuws onder de zon. Alleen toen had je doorgaans maar 1 fotograaf in het gezelschap: dit was dan de beroepsfotograaf ingehuurd door het bruidspaar om de mooiste foto's te maken en die precies wist wanneer je wel of niet mocht fotograferen.
De tijden zijn veranderd. Met de komst van de digitale camera is het aantal camera's de laatste jaren fors toegenomen. Het aantal groeit maar door en daarmee ook het aantal 'fotografen' op je trouwdag. Behoorde het fotograferen van de huwelijksinzegening eerst nog toe aan de professionele zorg en het domein van de beroepsfotograaf, nu moet hij deze vaak delen met familieleden en vrienden van het bruidspaar die lopen mee te fotograferen met de beroepsfotograaf. Het effect van een 'overkill' aan fotografen in de kerk is voor ons als beroepsfotografen merkbaar: men wordt steeds strenger met het geven van toestemming om te fotograferen wetende dat enkel een totaalverbod de 'happy snappers' op afstand houdt.
Vraag familie en vrienden zich terughoudend op te stellen tijdens het fotograferen in de kerk. Laat het maken van foto's tijdens de officiële momenten over aan de vakman.

Trouwen in de kerk: Informeer de dienstdoende geestelijke
geef in het kennismakingsgesprek met de geestelijke aan dat je voor een beroepsfotograaf hebt gekozen en dat deze de enige is die zal fotograferen. Men weet dan dat men te maken heeft met een professional die bekend is met de gebruiken en het ingetogen karakter van het trouwen in de kerk.


 

Tips van Yvonne Raaijmakers

Maak vooraf kennis met de fotograaf
Maak vooraf kennis met de fotograaf die ook jullie trouwdag fotografeert zodat je weet of er een 'klik' is. De fotograaf is er namelijk de hele dag bij en het is belangrijk dat jullie je prettig voelen bij deze persoon. Sommige bedrijven hebben meerdere fotografen in dienst en wordt er op de trouwdag iemand gestuurd die jullie nooit eerder hebben gezien; dit kan soms tot ergenissen lijden als jullie niet op een lijn zitten over de stijl van jullie foto's.

Werk met een vaste prijs
Probeer te boeken bij een fotograaf die werkt met een vaste prijs en niet ieder los uurtje werk of iedere kilometer apart gaat rekenen; zo weten jullie vooraf wat een reportage gaat kosten en kom je niet voor vervelende verrassingen achteraf te staan.

Deel jullie planning met de bruidsfotograaf
Neem de planning van jullie trouwdag met de fotograaf door. Uit ervaring kan een (goede) bruidsfotograaf jullie adviseren over de tijdsplanning en locaties. Ga ook vooraf locaties bekijken en vraag desgewenst advies aan jullie fotograaf. Maak zelf een keer (al dan niet met jullie ceremoniemeester) een rit langs alle locaties die je je trouwdag gaat bezoeken zodat je weet of de tijdsplanning goed is en hou in de gaten dat er tijdens jullie trouwdag geen wegafsluitingen zijn.


 

Tips van Corrine Ponsen

Kleding op de foto
Probeer deodorant van te voren uit en controleer dat deze niet vlekt of irriteert.
Laat foto's van het aankleden door de bruidsfotograaf maken.
Denk eraan de bruidegom even op glimmers te poederen, wel zo mooi voor op de foto.

Doe rustig aan
geef de kus en wissel de ringen niet te snel uit zodat de fotogaaf het goed vast kan leggen.


 

Tips van Rudy Jansen

Bespreek de dagindeling
Zorg dat je ruim van te voren met de fotograaf een lijst doorneemt van de dag indeling. Hier staat o.a in welke buitenlocatie en binnenlocatie.

Bepaal groepsfoto's vooraf
Laat de fotograaf samen met de ceremonie meester een lijstje opmaken voor de indeling van groepsfoto's.
Dit scheelt heel veel tijd als men de groepsfoto's gaat maken, en je vergeet dan ook niets.

Controleer foto's tijdens de reportage
Kijk tijdens de reportage een aantal keer op de camera van de fotograaf om de gemaakte foto's te controleren.


 

Tips van Ruilof Images

Gebruik de ervaring van de fotograaf
Maak gebruik van de ervaring van de fotograaf als het gaat om locaties, mogelijkheden, e.d.

Leg afspraken vast en bevestig deze
Maak afspraken zo concreet mogelijk, zoals datum, tijd, plaats, tijdsduur, wensen, (wijze van) levering, kosten en betaling. Bevestig de afspraken altijd schriftelijk of per mail.

De bruidsfotograaf is een professional
De bruidsfotograaf is geen gast bent, maar een ingehuurde professional. Als je daarom amicaal gedrag niet op prijs stelt, zeg dat dan ook gewoon!


 

Tips van Paul van de perre

Belangrijk is dat het bruidspaar erop let dat de wijze van fotograferen bij hun past. Willen ze veel geposeerde, status, glamour foto’s of juist veel spontane opnames etc.

Wat zit in het pakket van de bruidsfotograaf?
Is de CD met alle foto’s voldoende of wil je een heel pakket kopen?
Waarom kost een pakket bij fotograaf x zoveel meer/ minder dan bij fotograaf y. Het bruidspaar realiseert zich te weinig dat de kosten voor dat extra pakket vaak niet opwegen tegen hetgeen ze ervoor krijgen. Als een fotograaf voor de opnames met onbewerkte foto’s op een cd een bepaald bedrag vraagt hetgeen heel voordelig lijkt, betekend dat vaak dat de foto’s achteraf tegenvallen. Het bewerken van foto’s kost gewoon tijd. 4 uur fotograferen betekend 4 uur bewerken! Als de foto’s bewerkt op cd worden aangeleverd moet men zich afvragen of het kopen van een heel pakket zinvol is omdat je de foto’s voor heel weinig geld af kunt laten drukken bij bijv. Blokker ... 100 foto’s 10 x 15 is ongeveer € 7,-.
De kwaliteit van de afdrukken is gegarandeerd goed omdat de fotograaf de foto’s al bewerkt heeft om er optimale afdrukken van te kunnen maken hetgeen door de fotograaf op dezelfde wijze gebeurd als bij blokker. Ook kun je op internet voor heel weinig geld snel een mooi fotoboek samenstellen ( max € 50-60 ).

Klik met de bruidsfotograaf
Mijn belangrijkste tip ... zoek een fotograaf waar je een klik mee hebt! Klikt het menselijk niet worden de foto’s ook niet mooi! Vraag de fotograaf een portofolio. Let erop dat je veel foto’s te zien krijgt van diverse bruidsparen in verschillende situaties (geposeerd en spontaan).
Beoordeel de sfeer van de foto’s. Bespreek de wensen die je hebt met de fotograaf en vertrouw erop dat hij uiteindelijk zijn best zal doen om de wensen en de praktijk bij elkaar te brengen. Je kunt gewoon niet ieder mens in bepaalde poses fotograferen, de fotograaf moet erop letten dat de “negatieve” punten van het bruidspaar zo min mogelijk dan wel zo voordelig mogelijk in beeld komen! Om dit te realiseren MOET er een klik zijn met de fotograaf! Laat je NOOIT fotograferen in een pose of situatie waarin je je NIET prettig voelt.


 

Tips van Sanne Smits

Bekijk een gehele trouwdag reportage
1.Als je bij een fotograaf een album ga bekijken, zorg dat je een gehele trouwdag reportage van begin tot eind kan zien, pas dan weet je wat voor soort fotograaf je mee te maken hebt. Let hij/zij op details en heeft hij/zij alle belangrijke momenten GOED vastgelegd? Iedereen kan 10 mooie foto's op zijn website of in een boek stoppen, maar het kwaliteitsverschil zie je in een hele reportage. Bovendien is het echt niet gek om een referentieadres te vragen van een bruidspaar die hij/zij heeft gefotografeerd. Uiteraard heb je vele fotografen in verschillende prijsklassen, maar kies er één waarbij je een goed gevoel hebt (een klik), niet alleen omdat hij/zij spectaculaire foto's heeft laten zien.

Bezuinig niet op de bruidsfotograaf
Bezuinig niet op de fotograaf, als je wil bezuinigen kan dit ook door bv zelf trouwkaartjes te maken, trouwvervoer lenen of in plaats van een trouwboeket een eigen boeket te maken. Je trouwdag kan je niet overdoen en je foto's zijn je enige herinnering. Als je boeket niet mooi genoeg is is het natuurlijk ontzettend jammer, maar mislukte of niet complete foto's lijken me toch iets belangrijker.


 

Tips van Studio Xammes

Bruid in beweging
Wacht als bruidegom je bruid niet onderaan de trap op. Dit om te voorkomen dat de bruid, door alle zenuwen, van de trap valt met alle gevolgen van dien. Het bruidspaar kan elkaar beter bij de (voor)deur of in de woonkamer voor het eerst weer zien.


Hopelijk staan er tussen de (vele) tips hierboven van de zeer gewaardeerde bruidsfotografen, tips die jullie kunnen helpen die mooiste dag van jullie leven echt onvergetelijk te maken in de vorm van prachtige bruidsfoto's. Overigens, tips die eigenlijk alle bruidsfotografen gaven:

  • Wees jezelf
  • Zoek de fotograaf die bij jullie past. Hij vergezelt jullie een groot deel van jullie trouwdag dus moet het klikken
  • Kies de fotograaf die rekening houdt met jullie wensen en verwachtingen. Het is jullie trouwdag!
  • Geniet!


Gerelateerde producten

Bekijk alle foto-en-video/wegwerpcameras in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker