De bruiloft groot of klein houden? De voor- en nadelen

Een grote bruiloft is de droom van veel koppels. Al je dierbaren samen op een plek om met jou te vieren dat je getrouwd bent. Andere koppels moeten hier juist niet aan denken en willen liever een bruiloft die klein is. Bij welke kant je ook hoort, zowel een grote als een kleine bruiloft heeft voor- en nadelen. Om jou te helpen met kiezen lees je hier wat die voor- en nadelen dan zijn!

Voordelen van een groot feest

Je zal een knalfeest geven

Het zal zeker een groot feest worden, hoe meer mensen, hoe meer kans je hebt dat er mensen helemaal los zullen gaan. De dansvloer zal gevuld zijn en iedereen gaat los op de muziek. Ook zullen er veel mensen met elkaar aan de praat gaan of nieuwe mensen elkaar ontmoeten.

Niemand zal zich achtergesteld voelen

Als je een groot feest geeft kun je iedereen uitnodigen die je kent en op je bruiloft wil. Zo zal niemand zich achtergesteld voelen en iedereen zal zich welkom voelen op jullie feestje. Bij een groot feest is het voor de gasten ook leuk omdat er minder snel een kring ontstaat van 'ingewijden', er zijn genoeg mensen dus het is makkelijker om een praatje te maken met iemand.

Je krijgt heel veel cadeaus

Hoe meer mensen, hoe meer cadeaus. Grote kans dat je een flink deel van je bruiloft zal terugverdienen wanneer geld vraagt. Wanneer je cadeaus vraagt is de kans heel groot dat jullie je hele cadeaulijst bij elkaar zullen verzamelen.

Je voelt je niet overdressed

Als je een groot feest geeft zijn er heel veel mensen. Jij bent het middelpunt en juist omdat het feest zo groot is, zal je geen moment het idee hebben dat je overdressed bent. Je hebt die jurk niet voor niets gekocht.

Voordelen van een klein feest

Lekker goedkoop

Wanneer je een klein feest geeft, kan scheelt dit een heleboel geld. De locatie is kleiner, je hoeft minder drank te kopen en ook minder eten te bestellen. Dit is een heel groot voordeel.

Alleen mensen om wie je echt geeft om je heen

Heb jij geen zin in vage kennissen op je bruiloft? Dan kun je beter een kleinere bruiloft geven. Zo komen alleen de mensen van wie je echt houdt en kun je met alle gasten even praten. Je bruiloft is zo dus veel persoonlijker en dat kan heel fijn zijn voor jou en voor de gasten, die komen namelijk speciaal voor jou.

Je kunt trouwen waar je maar wilt

Wanneer je een kleine bruiloft houdt kun je trouwen waar je maar wilt. Er zijn niet veel mensen met wie je rekening hoeft te houden en dat betekent dus dat je ook op een verre bestemming kunt trouwen. Houd je het liever echt klein, dan is bij jullie thuis misschien zelfs nog een optie.

Meer aandacht voor het eten

Een klein feest betekent niet meteen een klein diner. Bij een grote bruiloft heb je vaak meer standaard catering, omdat het anders ontzettend duur gaat worden. Bij een kleine bruiloft kun je weer heel erg uitpakken met het diner en ook makkelijker voldoen aan specifieke wensen van de gasten.

Nadelen van een groot feest

Het is duur

Een groot feest kost nou eenmaal meer geld dan een klein feest. Je moet veel meer eten en drank bestellen en ook de locatie moet groot zijn. Het grootste nadeel van een grote bruiloft is dus de kosten.

Heel veel dieetwensen

Een anders groot nadeel zijn de vele dieetwensen die je mogelijk zal krijgen. Hoe meer mensen, hoe meer eisen. Dit kan heel vervelend zijn om te regelen en het is ook nog eens veel werk om precies bij te houden wie er geen pinda’s of gluten mogen of wie vegetarisch of vegan is.

Je kunt niet iedereen spreken

Dat je niet iedereen kunt spreken is heel jammer. Aan de ene kant kun je niet echt genieten omdat je de hele dag en avond bezig bent met mensen bedanken. Aan de andere kan het heel jammer zijn voor de gasten wanneer ze jou niet kunnen spreken. Jij bent namelijk de reden dat zij naar de bruiloft komen.

Het kost veel tijd

Het plannen van een grote bruiloft duurt dubbel zo lang als het plannen van een kleine bruiloft. Nu is dit geen ramp, veel koppels vinden het plannen van een bruiloft erg leuk. Aan de andere kant kan het wel vervelend zijn wanneer je ook een drukke baan hebt.

Nadelen van een klein feest

Geen gevulde dansvloer

Bij een kleine bruiloft is de kans groot dat de dansvloer niet gevuld zal zijn. Dit is jammer wanneer jij wel van een feestje houdt. Je zal dus extra je best moeten doen om de mensen actiever te maken.

Minder cadeaus

Met een kleinere bruiloft krijg je ook minder cadeaus. Sparen voor je honeymoon zit er met een kleinere bruiloft dus niet in, tenzij je een hele rijke oom of (schoon)ouders hebt natuurlijk. Ook kun je niet makkelijk je bruiloft terugverdienen wanneer er maar een handjevol gasten komen.

Mensen voelen zich achtergesteld

Heb je een grote familie maar heb je geen behoefte om hen allemaal uit te nodigen? Dan loop je het risico dat veel familieleden en vrienden zich achtergesteld zullen voelen omdat zij jou wel uitgenodigd hebben. Dit is een extra zorg die niet leuk is.

Het wordt heel klein wanneer mensen afzeggen

Wanneer er een paar mensen afzeggen, wat altijd wel gebeurd, zullen er maar weinig mensen overblijven. Zo wordt je bruiloft nog kleiner dan je gehoopt had.







Gerelateerde producten

Bekijk alle gastenboeken in de trouwshop






Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker