Etiquette van het trouwpak

Hoe hoort het nu eigenlijk? Het trouwpak van de man kent verschillende tradities en gebruiken. Knoopjes dicht of knoopjes open? Stropdas of strik? Een maatpak of….? Je leest het allemaal in dit artikel.

Misschien wel de belangrijkste regel. Nou ja, regel klinkt zo streng. Laten we het voorschriften noemen. Om het iets minder dwingend te maken.

De bruid bepaalt!

No matter what. De stijl wordt te allen tijde bepaalt door de bruid. Het overhemd van de bruidegom wordt bijvoorbeeld vaak aangepast op de jurk. Maar ook bijvoorbeeld het strikje of de das worden aangepast op de stijl van de bruid.

Tip van TopTrouwen.nl: omdat de bruidegom natuurlijk niet weet hoe jouw bruidsjurk er uitziet, is het was lastig om hem te vragen zijn pak aan jouw jurk aan te passen. Neem daarom altijd een stukje van de bruidsjurk mee wanneer de bruidegom zijn pak gaat uitzoeken. Zorg wel dat de aanstaande groom dit niet onder ogen krijgt. Dit is puur voor de verkoper, om te kijken of het kleur technisch allemaal bij elkaar matcht. Of laat anders een familielid of vriend(in) die jouw trouwjurk al heeft gezien mee shoppen met de bruidegom.

Verschillende soorten trouwpakken

Het jacquet

Een jacquet bestaat uit een lange zwarte jas met een rond weggesneden onderkant.  Hierbij wordt een gestreepte boek gedragen en een wit overhemd met een blinde knoopsluiting en dubbele manchetten. Hierbij wordt een grijs of zwart vest gedragen (ook wel gilet genoemd).

 De smoking

Een smoking is een twee-of driedeling kostuum wat meestal wordt gedragen als ‘avondkleding’. De broek heeft aan de zijkant een fluwelen streep (bies) en het jasje heeft lapellen. Dat zijn teruggevouwen voorpanden op het colbert (met knopen). Daarbij wordt een wit overhemd gedragen en een cumberband. Dat is een sjerp voor om het middel die gemaakt is van dezelfde stof als van de das of het strikje.

 Het rokkostuum

Ook wel ‘cravate blanche’ of ‘white tie’ genoemd. Dit is eigenlijk één van de chicste dingen die een man kan dragen qua kleding. De jas heeft twee scherpe punten en lange panden aan de achterkant. Het witte overhemd heeft een openstaand boord bij de nek. Bij een rokkostuum wordt een wit vest en een witte vlinderdas gedragen. Daaronder een zwarte broek met een bies (enkel of dubbel) aan de zijkant.

 Het moderne trouwpak

Tegenwoordig zien we vaak moderne trouwpakken. Hiervoor bestaan geen speciale regelementen of voorschriften. We onderscheiden echter wel verschillende reversen. Dat zijn de kraagjes van de colberts.

 • Shawl revers. Hierbij lijken de kraagflappen van het colbert op een sjaal.

    shawl-revers

 • Notched revers. De meeste pakken hebben een notched revers. Een soort knipje of hoekje in de kraag.

   notched-revers

 • Peacked revers. Deze kraag is wat puntiger van vorm en lijkt een beetje op de notched variant. De punten wijzen naar boven in tegenstelling tot de notched revers.
  peacked-revers

 Knoopjes dicht of knoopjes open?

Het is gebruikelijk dat bij een tweedelig maatpak alleen het bovenste knoopje dicht draagt. Wanneer er zich drie knopen op het colbert bevinden, worden alleen de bovenste twee dicht gedragen. Heb je maar één knoop? In principe kun je zelf bepalen of je die open of dicht draagt. Maar volgens de etiquette is het gebruikelijk dat je het colbert de hele dag aanhoudt. Wanneer je gaat zitten kun je de knoop open maken, maar wanneer je gaat staan maak je ‘m weer dicht.

Zorg dat alles matcht

Niets is zo vreselijk als je pak vloekt bij je schoenen of andersom. Zorg dat de riem en de schoenen bij elkaar en bij het pak passen. Draag je een zwarte riem? Kies dan ook voor zwarte schoenen. Veilig, dus altijd goed. Over het algemeen is het gebruikelijk dat bij een zwart pak, grijze of zwarte schoenen worden gedragen. Draag je een blauw pak? Ga dan voor donker-of lichtbruine schoenen.

De juiste maten

Een op maat gemaakt pak is een absolute must voor de bruidegom. Een pak dat op maat gemaakt is zit over het algemeen gewoon veel mooier. Voor ieder budget zijn er kledingmakers te vinden. Maar wanneer je een pak op maat laat maken, heb je er hoogstwaarschijnlijk na je bruiloft ook nog plezier van!

Trouwen in uniform

Een militaire bruidegom heeft de keuze om te trouwen in uniform. Hier zijn echter wel wat voorschriften aan verbonden. Check bijvoorbeeld van te voren of het nodig is om toestemming te krijgen van de commandant. Soms kleven er ook nog kledingvoorschriften aan vast voor de bruid.

Accessoires

Er zijn diverse accessoires te krijgen bij het trouwpak. Hieronder enkele voorbeelden en onze tips!

De stropdas

 • Een stropdas wordt alleen gedragen bij het jacquet of pak
 • Een stropdas wordt op de bruiloft zonder dasspeld gedragen
 • Het breedste deel van de stropdas dient precies op de tailleband van de broek te vallen

De strik

 • De strik is een must bij de smoking of het rokkostuum. Bij de smoking hoort de strik glimmend zwart te zijn en bij het rokkostuum dient de strik wit te zijn.
 • De strik dient volgens de traditie met de hand geknoopt te worden en niet vastgehouden te worden met spelden of klitteband.
 • De laatste is een aparte, maar de beide uiteinden van de strik moeten even ver uit elkaar staan als de ogen van de drager. Dus altijd even testen voor het gezicht voordat de strik om gaat.

Het pochet

 • Bij een smoking wordt geen pochet gedragen.
 • Het pochet is al meer dan 2 eeuwen oud. Destijds werd het gedragen als extra zakdoek en moest zowel schoon als smetteloos wit zijn.
 • Het pochet mag niet meer dan een halve centimeter boven de linkerborstzak uitsteken.
 • Tegenwoordig is het pochet een mode-item geworden en zijn pochetten verkrijgbaar in verschillende prints en kleuren.

 

Tips van TopTrouwen.nl

 • Bewaar het pak altijd in de bijgeleverde hoes op een rustige plek. Zo voorkom je dat het pak voor de trouwdag aangeraakt wordt of gekreukt raakt.
 • Op de trouwdag: zorg dat je je colbert naar voren trekt wanneer je gaat zitten. Dat voorkomt lelijke kreukels!
 • Denk ook aan de accessoires. Manchetknopen, een mooie riem of ben je misschien liefhebber van sieraden? Zorg wel dat alles afgestemd is op elkaar.
 • De lengte van het jasje moet zo lang zijn als je je armen naar beneden uitstrekt, je de onderkant van het jasje kunt aanraken met je handen.
 • Ben je wat klein van stuk? Kies voor een mooi vallende schoudervulling. Dat ziet niemand, maar hierdoor lijk je optisch groter en gespierder.
 • Laat het pak na de bruiloft stomen. Dan kun je het nog eens aan naar een andere bruiloft of een ander feest.

Succes bij het uitzoeken van het perfecte pak! Kijk ook eens in onze bedrijvengids voor adresjes waar je de mooiste trouwpakken kunt verkrijgen.

 Gerelateerde producten

Bekijk alle bruidegom-en-bruidsjonkers in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker