Hoe voorkom je een schoonmoeder die de hele organisatie overneemt?

Een bruiloft is met name voor jou spannend. Maar ook voor je (schoon)moeder kan dit een geweldige tijd zijn. Soms iets té geweldig. Gevolg: Ze heeft de neiging om de gehele organisatie over te nemen. Haar ideeën zijn volgens haar het belangrijkst en die móeten doorgevoerd worden. Dat gaat ten koste van jou. Daarom voor jou een aantal tips om de touwtjes in handen te houden. En vergeet niet; je (schoon)moeder bedoelt het goed.

1. Maak samen met je (schoon)moeder een plan 

En houd je eraan! Je (schoon)moeder voelt zich direct betrokken bij het grote feest op deze manier. Bedenk met zijn tweeën de hoofdlijnen van de bruiloft en wat er allemaal bij komt kijken. Geef duidelijk aan wat jij en je partner willen en vraag je (schoon)moeder of ze het hiermee eens is. Misschien heeft ze nog veel toe te voegen of wilt ze een paar aspecten schrappen. Denk hierbij dat zij waarschijnlijk meer ervaring heeft met bruiloften dan jij hebt en hulp daarom erg praktisch is. 

2. Kijk samen met je (schoon)moeder films 

Trouwfilms natuurlijk. Zo weet je moeder meteen wat jouw stijl is en hoe jij graag jouw bruiloft vormgeeft. Als ze dat meteen doorheeft, weet ze ook waar jij naar op zoek bent en zal ze sneller op die manier te werk gaan. 

3. Vertel wat de overeenkomsten zijn bij haar bruiloft

Kijk samen met je moeder haar trouwfilm terug, of kijk samen naar haar trouwfoto's. Benoem eerst wat je mooi aan haar bruiloft en wat je eventueel op dezelfde manier zou willen doen. Vertel daarna rustig wat je anders zou willen aanpakken. Doe dit wel tactisch! "Vroeger ging het wellicht op die manier, maar ik zou het leuk vinden om..."

4. Bedenk goed of je een financiële bijdrage aanneemt

Veel ouders willen graag hun steentje bijdragen en dat is erg lief. Maar dat heeft ook zo zijn gevolgen. Als jouw (schoon)moeder jou ondersteunt, staat ze in haar recht om ook een zegje te hebben over de inhoud van de dag. Als je daar niet op zit te wachten, bedenk dan vooraf goed of je het wel aan moet nemen. Een mooie tussenoplossing is om geen geld aan je (schoon)ouders te vragen, maar om hen zelf één onderdeel te laten uitkiezen. Bijvoorbeeld de cateraar of een entertainmentact. Hierdoor voelen je (schoon)ouders zich gezien en heb jij hier ook voordeel bij. 

5. Neem extra hulp mee

Als je in het begin een planning maakt, plan dan ook meteen waar je moeder bij kan helpen en waarbij niet. Als ze vooraf weet dat je graag de taart uitzoekt met je beste vriendin, neemt ze daar waarschijnlijk genoegen mee. 

6. Vraag je moeder afstand te nemen

Lukt het ondanks deze tips toch niet en neemt je (schoon)moeder alsnog de hele bruiloft over? Vertel haar dan dat je haar hulp enorm waardeert, maar je ook graag zelf bepaalde dingen regelt. Het is immers jouw dag en niet die van je (schoon)moeder. Als je dat rustig en eerlijk uitlegt, snapt zij dat ook! Gerelateerde producten

Bekijk alle bedankjes-en-cadeaus in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker