Trouwjurk begrippenlijst

Wanneer je dacht dat het kopen van een trouwjurk inhield dat je er een past en daarna koopt, had je het mis. Er zijn heel veel begrippen die te maken hebben met trouwjurken. Ga voor voorbereid shoppen en neem deze begrippenlijst eens door.

Tule

Een stof die je meestal in de rok zal vinden. Het lijkt een beetje op een net stof en zorgt voor extra volume in de jurk.

Trompetsilhouet

Ook wel de ‘zeemeerminnenjurk’. Het is een strakke jurk die onderaan weer wijd wordt.

Sleep

De sleep is vaak langer dan de trouwjurk zelf. De lengte van de sleep verschilt per bruid, de één wil liever een korte, de ander juist een lange. Het hangt er ook vanaf hoeveel bruidsmeisjes je hebt.

Driekwartsjurk

Deze jurk valt ergens tussen de knie en enkels. Het is een gewaagde keuze om voor een jurk als deze te gaan, omdat je hem niet heel vaak tegenkomt. Je kan ook met de driekwartsjurk eindeloos variëren.

Koorhemd

Een creatieve toevoeging op je trouwjurk. Bij een koorhemd is de stof van het bovenstukje vervlochten met een andere stof. Dit kan zowel aan de voor- als aan de achterkant.

Sweetheart neckline

Dit type hals komt veel voor bij strapless jurken. Het is een sexy hals waarbij vrouwelijke vormen erg mooi naar voren komen. De twee rondingen op de borst komen samen tot een mooie V.

Vierkante hals

Dit is een nette hals, er zit een vierkant uitgesneden hals recht onder het sleutelbeen. Deze hals wordt meestal gezien als een van de chiquere halzen op trouwjurken.

Strapless

Een trouwjurk zonder bandjes over de schouders. Een zeer populaire trouwjurk die je veel zal tegenkomen in jouw zoektocht naar een droomjurk.

Spaghetti bandjes

Dunne bandjes die over de schouder heen vallen. Deze vorm was een lange tijd uit de mode maar begint nu weer helemaal terug te komen.

Rok

De rok onder je trouwjurk vind je in alle soorten en maten. Kort, lang, met tule, strak of juist wijd. De rok is dan ook een erg belangrijk onderdeel van de trouwjurk.

Silhouet

De vorm van de trouwjurk. Zie je wel of geen taille? En zit de jurk helemaal strak of is er juist een wijde rok? De silhouet is belangrijk omdat je dan kan zien welke jurk bij jouw figuur staat.

Cocktailjurk

Dit is een simpele maar prachtige jurk. De jurk is strak en past daarom het beste bij slanke vrouwen of vrouwen met een zandloperfiguur.

U-hals

Deze hals heeft, zoals de naam het al zegt, een U-vorm. Afhankelijk van het type bruiloft kan deze decolleté heel diep zijn of juist helemaal niet.

Satijn

Een prachtige stof die veel voorkomt in trouwjurken. Ook voor de bruidslingerie of onderjurk wordt vaak voor satijn gekozen, omdat deze stof zo heerlijk zacht aanvoelt op de huid.

Queen Anne

Een unieke jurk die mooi bedekt en door veel bruiden wereldwijd gedragen wordt. De rug en schouders zijn bedekt en de rok is meestal wat wijder. Dit is een echte prinsessenjurk.

Peervorm

Een lichaamstype dat het meeste voorkomt. Bij de peervorm is de vrouw bovenaan smal en bij de heupen en benen wat breder. Er zijn veel trouwjurken die inhaken op dit lichaamstype.

Organza

Een hele fijne, dunne stof die meestal gemaakt is van satijn. Het is een doorschijnende stof die meestal gebruikt wordt voor de rok.

Mini

Een korte rok die boven de knie valt. Dit type jurk is het meest geschikt voor informele bruiloften in de zomer.

Boothals

De boothals is een hoog sluitende rechte hals die meestal gecombineerd wordt met een strakkere top.

Zandloper figuur

Een lichaamstype waarbij de vrouw een slanke taille en wat bredere borsten en heupen heeft. Er zijn veel jurken die prachtig staan bij dit lichaamstype.

Gypsy rok

Deze rok begint op de heupen en valt daarna wijd naar beneden. Vooral voor een informele bruiloft kun je kiezen voor deze gypsy-look.

Godet rok

Een rok die valt met een A-lijn. Deze is vooral mooi bij vrouwen die smalle heupen hebben.

Kokerrok

Dit type rok zit erg strak om de heupen en benen en kan het soms moeilijk maken om in te lopen. Om het wat minder formeel te maken kun je een kokerrok met een split erin kopen. Hierdoor kun je ook makkelijker lopen.

Korset

Met een korset accentueer je een platte buik en een smalle taille. Je kunt het korset makkelijk combineren met je trouwjurk, het geeft een mooie, sexy look.

Heupjurk

Bij de heupjurk valt de taille niet bij de taille, maar juist net onder de heupen. Tegenwoordig zie je deze stijl niet zo vaak meer. Bruiden gaan vaker voor een accent bij de taille.

Chiffon

Chiffon is een transparante stof die je op verschillende manieren kan gebruiken. Zo kun je deze stof verwerken in de top, rok maar ook in de bruidslingerie.

Baleinen

Deze werden vooral vroeger gebruikt om te zorgen dat de rok de juist vorm hield. Ook zorgden de baleinen ervoor dat er minder gewicht hing op het lichaam van de bruid. Tegenwoordig wordt het gekozen voor metaal.

Lijfje

Dit is het bovenstuk van de trouwjurk. Het komt ook in alle soorten en maten. Los, strak, met of zonder korset en natuurlijk ook in diverse kleuren.

Jasje

Een jasje is, zeker in de winter, niet te missen bij de perfecte trouwjurk. Wanneer de temperatuur daalt zit je er alsnog superstylish bij dankzij het bijpassende jasje.

Op maat

Een jurk die speciaal voor de bruid gemaakt is. Alles past perfect bij de maten en lichaamsvormen van de bruid.

Baskische taille

Een V-lijn onder de taille. De rok loopt naast de V al. Het mooiste is deze taille wanneer je voor een grote wijde rok gaat.

Asymmetrisch

Een jurk die niet symmetrisch loopt. Dit kan op verschillende manier, bijvoorbeeld een schouder wel bedekt en de ander niet of juist een rok die aan de ene kant wel lang is en aan de andere kant niet.

Appelvorm

Een lichaamstype waarbij de romp van de vrouw rond is en de armen en benen slank.

A-lijn

Een type jurk die smal begint en breed uitloopt.Gerelateerde producten

Bekijk alle kleding/jurken/trouwjurken in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker