Etiquette fouten waarvan je niet wist dat je ze maakte

Je kan beter maar leren van de fouten van anderen. Veel bruiden gingen jou namelijk voor in de strijd tegen de grote bruiloftsblunders. Nu ben jij al middenin de planning van je bruiloft en besef je je plots welke dingen je beter had kunnen doen. Gelukkig is er nog hoop om een aantal zaken om te gooien of te veranderen. Deze fouten maak jij anders misschien ook!

Etiquette fout 1: de cadeautjes en bedankjes vergeten

Zowel cadeaus die jij moet geven als cadeaus die je gaat ontvangen. Het kan flink fout gaan wanneer je dit vergeet of bij jezelf denkt: laat maar, ik vraag wel niks of, laat maar dat komt ooit nog wel.

 • Wees voor sommige mensen persoonlijk in de bedankkaartjes. Bijvoorbeeld je beste vriendin of je familie. Natuurlijk wil je iedereen even erg bedanken maar sommige mensen verdienen het net wat meer. Je laat hen dan speciaal voelen en ook oprecht dankbaar voor alle hulp.
  Maak handgeschreven bedankkaartjes. De gasten geven een flinke som geld uit om jou een mooi cadeau te geven. Een persoonlijk bedankbriefje waar moeite voor gedaan is, is dan wel het minste dat je aan hen terug kan geven.
 • Naast de standaard bedankjes kun je ook een aantal persoonlijke cadeaus geven. Je bruidsmeisjes hebben bijvoorbeeld heel veel tijd en energie in jouw bruiloft gestoken. Een leuk cadeautje is dan wel het minste dat je aan hen terug kan geven. Doe dit achteraf, zodat niemand zich achtergesteld zal voelen.
 • Ook je eigen cadeaus zijn belangrijk. Aangezien mensen meestal een behoorlijk bedrag uittrekken voor jouw cadeau is het wel zo fijn om ook echt iets te krijgen wat je wil. Zorg daarom dat je een duidelijk en haalbaar verlanglijstje klaar hebt liggen voor je gasten. Dit komt helemaal niet vervelend of hebberig over, gasten vinden dit juist fijn.

Etiquette fout 2: onhandige foutjes tijdens de ceremonie

Niemand zal je hierop afrekenen, het is immers jouw eigen bruiloft. Zelf kan je er echter behoorlijk van balen wanneer je een van deze fouten maakt. Deze onhandige foutjes schieten er zo bij in maar kunnen je achteraf achterlaten met een vervelend gevoel.

 • Een grote fout die je kan maken is het niet begroeten van iedere gast. Deze gasten komen speciaal voor jou naar jouw bruiloft. Het is heel belangrijk dat je met alle gasten even een praatje maakt want ja, ook dat hoort bij een bruiloft. Een handige oplossing is de bruiloft klein houden of van tevoren met je partner afspreken hoe jullie dit aanpakken.
 • Alle mensen die op jouw bruiloft werken, denk hierbij aan de obers, fotografen en de wedding planner, moeten ook eten. Reken hen daarom altijd mee met het aantal gasten dat wil mee eten en drinken op jullie bruiloft.
 • Wist je dat je ervoor kan kiezen om mensen te laten betalen aan de bar? Je kan zo een hoop kosten besparen. Laten we zeggen: de eerste drie rondjes komen van jullie en vanaf dan is het voor eigen rekening. Een mooie oplossing waarbij je toch een groot feest kan geven.
 • Trouwen kan nog goedkoper wanneer je op een doordeweekse dag trouwt. De weekenden zijn erg populair en kosten dan ook aanzienlijk meer geld. Een goede oplossing dus voor jou en je partner. Onthoud wel altijd goed dat er op deze dagen minder mensen op jullie bruiloft kunnen komen omdat mensen moeten werken en niet altijd vrij kunnen krijgen.

Etiquette fout 3: blunders bij het uitnodigen

Het uitnodigen is een ingewikkeld proces. RSVP’s, save-the-dates, uitnodigingen, wie moet je uitnodigen en nog veel meer. Deze blunders komen gegarandeerd voor in jouw bruiloftsplanning. Doe er wat aan voor het te laat is.

 • Voorkom dat je de adressen en namen van de gasten uitprint in een koud en onleesbaar lettertype. Het is overigens vele malen persoonlijker wanneer je met de hand de namen en adressen van je gasten opschrijft. Zo zien de gasten dat jij echt onthouden hebt waar zij wonen en dat je ook moeite gedaan hebt om hen uit te nodigen. Ze zullen zich nog meer welkom voelen.
 • Vraag bij het bestellen van de uitnodigingen altijd hoelang dit gaat duren. Wanneer je op het allerlaatste moment een uitnodiging verstuurt kan het zomaar zijn dat je te laat bent en dat is echt zonde. Probeer daarom ruim van tevoren de save-the-dates te verzenden.
  Wees voorzichtig met een verlanglijstje. De gasten hoeven deze niet in de uitnodiging te krijgen. Je kan beter eens bellen met de gasten en dan komt deze vraag meestal vanzelf. Ook is het verstandig om via internet of mail een verlanglijstje door te sturen. Dit kan bijvoorbeeld eenvoudig met onze online bruiloft kadolijst.
 • Wanneer je van mensen weet dat zij niet kunnen stuur dan niet zomaar de uitnodiging op. Dit kan namelijk erg pushend overkomen. Je kan de uitnodiging uiteraard wel versturen maar doe er dan een aardig briefje bij. Bijvoorbeeld dat je het jammer vindt dat deze persoon niet kan maar dat je uit beleefdheid toch de uitnodiging verstuurd.
 • Doe postzegels bij de RSVP’s. Veel mensen sturen geen RSVP omdat ze simpelweg de tijd niet hebben om een postzegel te kopen. Zeker tegenwoordig heeft niet iedereen meer postzegels in huis. Het is zo makkelijk opgelost.
 • Stuur zes weken voor de bruiloft de officiële uitnodigingen naar je gasten.
 • Laat altijd duidelijk blijken of er aanhang mee mag komen of niet. Wanneer je dit niet doet kan het zorgen voor grote verwarring en misverstanden. Ook loop je dan de kans dat mensen ontevreden zullen zijn dat je dit niet duidelijk hebt doorgegeven.
  Probeer of je save-the-date ook altijd de locatie van je bruiloft te laten weten. Dit is voor veel gasten van belang om te weten of zij die dag naar die plek kunnen komen of niet.


Gerelateerde producten

Bekijk alle uitnodigingen-kaarten/trouw-uitnodigingen in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker