Diamant zetwijzen in trouw- en verlovingsringen

In het licht van een diamant zie je vele kleuren om naar uit te kijken. Naast de diamant, is ook de zetting van de edelsteen erg belangrijk. Een zetting is hoe de diamant in de ring wordt bevestigd, ook wel een ringmontuur genoemd. Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden. Lees snel verder om alles te weten te komen over diamantzettingen.

Bij het uitkiezen van een diamant moet je allereerst letten op de 4 C’s: 

  • Cut (hoe de diamant is geslepen)
  • Clarity (de zuiverheid van de steen)
  • Color (kleur van de steen)
  • Carat (het gewicht van de steen)

Lees ook hoe kan ik het beste besparen op diamanten.

Je kunt nog zo’n mooie diamant hebben, maar als ‘ie niet goed of mooi is verwerkt in een ring, doet dat echt te niet aan deze vrouwelijke edelsteen. Zorg dus dat je de diamantzetting professioneel laat maken. Het is verstandig om je goed te laten adviseren over de verschillende mogelijkheden omtrent diamantzettingen. Wij zetten alvast wat tips en weetjes voor je op een rij.

Waarom is een goede diamantzetting belangrijk?

Een diamant is een kostbare edelsteen. Je wil natuurlijk dat ‘ie straalt in de ring en zo mooi mogelijk uitkomt. Daarnaast is het van belang dat de steen goed en stevig wordt vastgemaakt, om uit te sluiten dat de steen ooit loslaat.

Ook de kleur van de zetting heeft invloed op de uitstraling van de steen. Houdt er rekening mee dat een diamant weerkaatst als een spiegel. Een licht getinte diamant oogt witter wanneer de steen wordt geplaatst in een geel gouden zetting. Een kleurloze diamant daarentegen, reflecteert een gele kleur wanneer deze in een geel gouden zetting wordt geplaatst. Vraag je juwelier of edelsmid om advies bij het maken van de beste keuze. Bekijk verschillende ringen zodat je het verschil in het licht goed kunt bekijken.

Kwaliteit van de zetting

De afwerking van de zetting is erg belangrijk. Zo mogen er geen bramen aan zitten, anders kan de (aankomende) bruid zichzelf open halen of blijven hangen aan haar kleding. Daarnaast is het niet de bedoeling dat er speling zit tussen de zetting en de diamant. De steen moet absoluut niet kunnen bewegen. Let daar goed op. Wil je er zeker van zijn dat de ring in goede conditie blijft? Laat de ring af en toe eens checken door de juwelier.

Hoe kunnen diamanten in een ring gezet worden?

We kennen verschillende soorten zettingen van een diamant. De zetting bestaat uit twee benoembare onderdelen. De rusting en de zetting. Zoals de namen al verklappen, rust de ring op de rusting en houdt de zetting de steen vast. Er zijn een aantal verschillende basiszettingen. Hieronder lees je meer over de populairste zettingen.

Spanzetting

Diamant Spanzetting

Kastzetting

Diamant Kastzetting

Railzetting

Diamant Railzetting

Pavé zetting

Diamant Pavé zetting

Klauwzetting

Diamant Klauwzetting

V-klauwzetting

Diamant V-klauwzetting

 

Klauwzetting

Ook wel de prong-of chatonsetting genoemd in het Engels. De steen wordt met vier of zes ‘klauwtjes’ vastgezet aan de ring. Deze zetting legt de nadruk op de steen in plaats van de ring. Omdat de ring hoger wordt geplaatst dan bij de andere zettingen zorgt dat voor maximale lichtinval. 

Kastzetting

Bij deze zetting wordt de diamant in een zogenoemde zetkast geplaatst. De steen wordt helemaal omsloten waardoor alleen de bovenkant van de diamant zichtbaar is. Een prettige bijkomstigheid: door deze zetting lijkt de ring optisch groter!

Incrustatiezetting

Een verzamelnaam voor alle vormen van zettingen waarbij de diamant niet boven het materiaal van de ring uitsteekt. Er zijn verschillende incrustatiezettingen, waaronder de railzetting en de pavézetting.

Railzetting

De railzetting is geschikt voor diamanten die allemaal dezelfde grootte hebben. De stenen worden naast elkaar of strak achter elkaar geplaatst. De rand bovenop de stenen voorkomt het uitvallen van de diamanten. 

Pavézetting

Daarnaast bestaat er nog een andere vorm van een incrustatiezetting, de pavézetting. Bij deze zetting is het mogelijk meerdere kleinere stenen van gelijke grootte naast en onder elkaar te plaatsen.

Let wel, het plaatsen van diamanten in bovenstaande zettingen is veel handwerk, waardoor er ook een hoger prijskaartje aanhangt.

Spanzetting

In deze ring lijkt het of de diamant zweeft. In deze zetting krijgt de steen erg veel aandacht. De diamant wordt tegengehouden door de ‘spanning’, omdat de ring open gezaagd lijkt.

Naast de bovenstaande zettingen is het ook mogelijk meerdere van deze te combineren. Bijvoorbeeld door zijstenen toe te voegen naast de grote diamant. Wil je je eens laten inspireren door prachtige diamanten ringen? Kijk dan eens in bij juweliers bij jou in de buurt.Gerelateerde producten

Bekijk alle sieraden in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker