10 tips om de perfecte bruiloft speech te geven

Een speech geven op een bruiloft is behoorlijk spannend. Er kan zóveel misgaan, dat je bij de gedachte alleen al met knikkende knieën zit. Dat een bruiloft speech ook ontzettend leuk kan zijn, weten dan weer veel mensen niet. Wanneer je je houdt aan de volgende tips, kan er bijna niets misgaan. Succes!

1. Een sterke opening

Begin goed, zodat je de aandacht van het publiek meteen op je hebt. Dit kan eenvoudig met een goede anekdote of een originele grap die voor iedereen herkenbaar is. Vraag jezelf af wat het beste bij het bruidspaar past.

2. Voldoende tijd om voor te bereiden

De ene dag schrijf je een tekst, en de volgende dag vindt je het helemaal niets meer. Een goede voorbereiding is dan ook meer dan alleen oefenen. Laat de tekst minstens twee dagen liggen en kijk er dan nog eens naar. Nog steeds zo leuk?

3. Houd het kort

Mensen zijn snel verveeld en helaas is dat ook zo bij een speech. Hoe leuk je de speech ook maakt, het mag gewoon niet te lang duren. Probeer het onder de twee minuten te houden.

4. Focus op het koppel

De reden dat je mag speechen is het bruidspaar. Richt al je energie dan ook op hen en niet op jezelf. Natuurlijk mag je het wel vanuit jezelf vertellen, maar de focus ligt op het bruidspaar en houd het daar ook op

5. Blijf oefenen

Heb je moeite met spreken in het openbaar? Probeer het dan vaak te oefenen. Je vertelt een verhaal en leest het niet voor. Dan komt het namelijk het meest oprecht over. Probeer dit voor elkaar te krijgen bij het oefenen.

6. Ken je publiek

Maak kennis met het publiek voor je gaat speechen. Wanneer je het publiek kent, kun je hierop inspelen in je speech. Ook kun je oogcontact maken met publiek en ook met het bruidspaar. Vraag voor de bruiloft dus even wie er allemaal komen en wat zij doen in het dagelijks leven.

7. Wees dankbaar

Laat ook goed merken aan het bruidspaar en het publiek dat je dankbaar bent dat je mag komen speechen. Dit is belangrijk omdat niet iedereen deze kans krijgt en jij bent uitgekozen. Bedank in speech dus ook het bruidspaar.

8. Pas op met flauwe grappen

Flauwe grappen zijn leuk, maar doe er niet te veel in. Dit kan uitlopen tot een hele pijnlijke speech wanneer je de ene na de andere grap erin gooit. Dus onthoud goed: een grapje mag, maar niet te veel.

9. Maak het niet gênant

Het is zo makkelijk om gênante verhalen te vertellen over de bruid of bruidegom, omdat het gewoon grappig is. Toch is het voor de bruid of bruidegom een stuk minder grappig wanneer je het vertelt voor alle opa’s, oma’s en schoonouders… let dus op wat je zegt.

10. Eindig sterk

Net als het begin moet het einde ook sterk zijn. Zorg ervoor dat er meteen een luchtige sfeer ontstaat en iedereen als het ware weer verder kan met waar die mee bezig was. Dus hef je glas proost en vraag iedereen om verder te feesten.

Lees hier meer handige toasting tips.

Bruiloft  Speech  Toost  


Gerelateerde producten

Bekijk alle plaatskaartjes in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker