Wat zijn de taken van de moeders van de bruid en bruidegom?

Jullie gaan trouwen en willen wat taken uit handen geven aan jullie (schoon)moeders. Of misschien ben je moeder van de bruid of bruidegom en ben je benieuwd wat er van je wordt verwacht. Wij hebben voor je uitgezocht wat de officiële en onofficiële taken zijn van de moeders van de bruid en bruidegom.

Misschien wat achterhaald, maar wel officieel: het aankondigen van de bruiloft. Traditioneel is dit de taak van de ouders van de bruid en de bruidegom. Toch zien we dat dit steeds vaker door het bruidspaar zelf wordt gedaan. Sluit samen met het bruidspaar af hoe zij dit voor zich zien.

Bruidsjurk

Als moeder van de bruid is dit misschien wel de emotioneelste en frustrerendste taak: het uitzoeken van de bruidsjurk. Traditioneel gezien neemt de bruid haar moeder en eventueel schoonmoeder mee bij het uitkiezen van de bruidsjurk. Jullie kunnen je mening geven over de kleding en de accessoires en jullie eigen kleding afstemmen op de keuze van de bruid. Daarnaast kunnen de moeders ook meegaan bij het uitkiezen van het pak van de gom. Zo weten jullie zeker dat het pak en de jurk bij elkaar passen.

Gastenlijst

Een andere taak die de bruid en bruidegom vaak delen met hun moeders, is het opstellen van de gastenlijst. Misschien zien jullie bepaalde gasten over het hoofd of zijn jullie het nog niet eens over de tafelindeling. Jullie moeders kennen een groot deel van de mensen en kunnen hier goed over oordelen. Misschien zijn er bepaalde gasten die je als moeder graag op de bruiloft wil zien. Bespreek dit allemaal met elkaar maar houd in het achterhoofd dat het bruidspaar het beslissende woord heeft.

Betalen

Vroeger was het gebruikelijk dat de ouders van de bruid of gom de bruiloft betaalden. Dit is niet meer gebruikelijk, maar het kan zo zijn dat jullie een deel willen meebetalen. Het is goed om dit met elkaar te bespreken. Misschien willen jullie een bepaald onderdeel betalen zoals de bruidsjurk of de locatie. Bespreek goed om welk bedrag het gaat zodat jullie niet voor verassingen komen te staan.

Steun

Daarnaast is het gebruikelijk dat moeder en schoonmoeder op de ochtend voor de bruiloft aanwezig zijn. Je moeder kan helpen bij het aantrekken van je jurk of pak. Ze kan het aankleden van de bruidsmeisjes in banen leiden en je laatste zorgen uit handen nemen. Ze is er eigenlijk een beetje als morele steun en om de laatste punten te regelen voordat je optimaal kan gaan genieten.

Extra taken

Hierboven hebben we vooral de taken genoemd die moeders van de bruid en de bruidegom vaak uitvoeren. Natuurlijk kan je er als moeder voor kiezen om meer taken op je te nemen. Misschien wil je wel gastvrouw zijn op de grote dag. Overleg goed met het bruidspaar hoe zij dit het liefste voor zich zien en waar je rekening mee moet houden. Zo kunnen jullie allemaal toeleven naar een zorgeloze en mooie dag.


Hoe waardeer je dit blog?   Stem nu

Gerelateerde producten

Bekijk alle accessoires in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker