Hoe schrijf ik een goede trouwspeech?

Bij het schrijven van een trouwspeech komt heel wat kijken. Voor de meeste mensen gaat het niet alleen om de tekst, maar ook om de zenuwen die bij de speech komen kijken. In dit artikel vertellen we wat je absoluut niet moet doen en waar je juist wel aan moet denken.

Ten eerste begint een speech niet uit het niets. Het bruidspaar kan je dan misschien wel goed kennen, maar de rest van de gasten misschien niet. Begin de speech daarom altijd met een omschrijving van jezelf. Hoe heb je het bruidspaar leren kennen en hoe belangrijk zijn zij voor jou? Hiermee creëer je een mooie opening van jouw trouwspeech.

Vermijd clichés

Je wil vermijden dat je klinkt als je een gekke vriend of foute oom. Gooi daarom niet te veel foute grappen in je speech en vermijd inside jokes. De rest van de bruiloftsgasten hebben namelijk geen idee waar het over gaat en ook zij luisteren naar jouw trouwspeech. Je wil ook bij deze gasten een goede indruk achterlaten.

Probeer ook geen negatief beeld van het bruidspaar te creëren. Tuurlijk wil je vertellen over die ene blunder of die gezellige avond, maar word dit niet ongemakkelijk voor het bruidspaar? Kijk bij de hele speech of je het bruidspaar niet benadeeld door bepaalde uitspraken. Wil je haar écht presenteren als een tuttebel en hem als een feestvarken? Dit alles wil overigens niet zeggen dat je geen humor mag gebruiken in jouw speech. Maar waak ervoor dat dit goed overkomt.

Afstemmen

Wanneer je de clichés, foute grappen en blunders hebt geschrapt, kan het echte werk beginnen. Tijdens de grote dag wil je de volledige aandacht van alle gasten en wil je niet door de grond zakken van schaamte. Stem daarom samen met andere sprekers en de ceremoniemeester af wie wat zegt.

Op deze manier hoort niemand die goede eigenschap van de bruidegom vier keer voorbijkomen en bezorg je iedereen een fijne avond. Niemand zal met verveling naar jouw toespraak luisteren en het bruidspaar kan optimaal genieten van een goede trouwspeech. Onder de sprekers worden als het waren de taken verdeeld zodat jouw deel kleiner wordt. Daardoor heb je concreet voor ogen wat je gaat vertellen.

Kill your darlings

Nu je weet waar je over wil schrijven, kan je beginnen met de daadwerkelijke tekst. Na een korte introductie schrijf je vanuit je hart waar je over wil spreken. Zorg ervoor dat je zinnen applaus oproepen en dat je een heldere structuur aanhoudt. Het is ook belangrijk om het kort te houden en delen te schrappen. Zo creëer je uiteindelijk een helder, boeiend en enthousiast verhaal waar mensen naar willen luisteren.

Niets is gênanter dan aan het eind af te sluiten met een simpele ‘proost’. Zorg voor een goed slot door het verhaal rond te maken. Dit doe je door een element uit het begin van je speech terug te laten komen aan het einde van je verhaal. Hiermee maak je het verhaal rond en weten de gasten wanneer het tijd is om te proosten.

Oefenen

Daarmee ben je eindelijk aan het einde van een succesvolle trouwspeech gekomen. Wil je helemaal zeker zijn van je zaak? Presenteer de trouwspeech aan iemand in jouw omgeving om te oefenen voor de grote dag.Gerelateerde producten

Bekijk alle plaatskaartjes in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker