Het opstellen van een gastenlijst

Het lijkt misschien makkelijk, maar het opstellen van een gastenlijst voor de bruiloft vraagt veel tijd een aandacht. Gaan we voor een intieme bruiloft met de familie? Of maakt het niet uit als verre vrienden ook aanhang meenemen? Om je op weg te helpen met het opstellen van een gastenlijst zochten we uit waar je rekening mee moet houden.

Allereerst moeten jullie bepalen wat de omvang van jullie bruiloft wordt. Wanneer jullie voor een intieme bruiloft gaan, moeten jullie belangrijke afwegingen maken bij het opstellen van de gastenlijst. Ook wanneer jullie een grootse bruiloft organiseren, moeten jullie goed nadenken over de gastenlijst. Het is jullie dag en je hoeft geen gasten uit te nodigen omdat het van jullie wordt verwacht. Hoe zit het met verre vrienden die je nooit ziet en moet je alle collega’s inclusief aanhang uitnodigen?

Wie wil je uitnodigen?

Na het bepalen van de omvang van de bruiloft beginnen jullie met het opstellen van een gastenlijst. Deel deze lijst op in categorieën zoals: familie, vrienden, collega’s en kennissen. Jullie kunnen ervoor kiezen om allebei een eigen lijst te maken of dit gezamenlijk te doen. Maak je geen zorgen over de lengte van deze eerste versie. Schrijf alle mensen op die in je op komen en bedenk nog niet of deze definitief welkom zijn op de grote dag. Houd ook een lijst bij met gasten die jullie absoluut niet op jullie bruiloft willen.

Stel prioriteiten

Jullie hebben nu een lijst met gasten opgesteld. Soms moet er geschrapt worden in dit aantal omdat de kosten anders hoog oplopen of omdat de trouwlocatie dit aantal niet aan kan. Geef nu waardes mee aan de gasten door aan te geven wie er per se op de bruiloft moeten komen. Achter deze gasten zet je een ‘1’ om de prioriteit aan te geven. Voor gasten waar jullie nog over twijfelen geven jullie het label ‘2’ mee. Gasten die afvallen krijgen het label ‘3’. Dit kunnen collega’s zijn waar je niet vaak mee samenwerkt of een verre vriend die je al lang niet hebt gesproken. Voor het stellen van de prioriteiten mogen jullie best wat tijd uittrekken en kritisch nadenken.

Wie valt eraf?

Nu jullie een prioriteitenlijst hebben gemaakt, is het tijd om gasten te schrappen. Dit klinkt misschien niet leuk, maar het is jullie dag en daar moeten de mensen bij zijn die het meeste voor jullie betekenen. Voel je niet verplicht om bepaalde personen wel of niet uit te nodigen. Heb je geen budget of plek om alle collega’s uit te nodigen? Schrap dan alle collega’s of kies voor de mensen waar je de beste band mee hebt. Je omgeving begrijpt echt wel dat je niet iedereen kan uitnodigen. Je hoeft jezelf niet te verdedigen, maar je kan altijd aangeven dat je voor een intieme bruiloft met vrienden en familie gaat.

Definitieve lijst

Nadat de twijfelgevallen besproken zijn, ligt er een definitieve gastenlijst. Het werk is echter nog niet klaar! Nu moeten jullie nog bepalen welke gasten welkom zijn op de ceremonie, het feest en de receptie. Maak opnieuw een prioriteitenlijst voor deze onderdelen om een definitieve lijst op te stellen.

Met een definitieve gastenlijst staan jullie aan het begin van de organisatie van jullie droomdag. Nu is het tijd om gasten op de hoogte te stellen van deze bijzondere dag. 

Stel hier jouw gastenlijst samen.Gerelateerde producten

Bekijk alle gastenboeken in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker