Het uitkiezen van het juiste drukwerk

Met het juiste drukwerk geven jullie de gasten een eerste indruk van de grote dag. Toch gaat het drukwerk verder dan alleen de trouwkaarten. Denk maar eens aan de Save the Date kaarten, menukaarten, bedankkaarten, naamkaarten en tafelschikkingskaarten. Om het je gemakkelijk te maken vertellen we in dit artikel waar je allemaal op moet letten bij het uitkiezen van het juiste drukwerk. 

Met het drukwerk krijgen de gasten niet alleen een eerste indruk, maar krijg je ook de kans om een persoonlijke tint mee te geven aan jullie bruiloft. Gaan jullie wel voor een thema en laten jullie bepaalde elementen terugkomen in het drukwerk? Of kiezen jullie voor het gebruik van opvallende kleuren? Het is dan belangrijk dat deze elementen op de juiste manier vorm krijgen in het drukwerk. Denk dus goed na hoe jullie dit willen doen.

Eén leverancier

Een optie is om de verschillende soorten drukwerk bij dezelfde drukker onder te brengen. De drukkerij kan helpen bij het aanhouden van dezelfde stijl en je bent gegarandeerd van dezelfde kwaliteit voor al het drukwerk. Bij het kiezen van een drukker is het verstandig om te zoeken naar een partij die alle drukwerken aan kan. Door alle zaken bij een partij onder te brengen, hoef je ook minder te regelen en heb je kans op korting. Veel drukkerijen bieden een speciale trouwhuisstijl aan of helpen bij een eigen ontwerp.

Proefdruk

Nadat jullie meerdere leveranciers hebben gesproken over de opties, is het tijd om een drukkerij te kiezen die bij jullie – en het budget – past. Als het besluit vast staat, gaan jullie om de tafel met de leverancier. Vraag eerst een proefdruk op zodat jullie er zeker van zijn dat alles naar verwachting is. Het is daarbij belangrijk dat jullie de juiste informatie aanleveren. Wij hebben voor de verschillende drukwerken uiteengezet wat er op deze kaarten moet komen te staan:

Save the Date kaart:

 • Jullie namen
 • De trouwdatum
 • Eventueel de locatie als deze al bekend is
 •  Vermeld dat de officiële uitnodiging nog volgt

Officiële uitnodigingen:

 • Jullie namen
 • (Kort) programma, geef daarbij ook aan of de gasten uitgenodigd zijn voor de hele dag, het feest of de receptie. Eventueel splits je dit op in verschillende uitnodigingen om verwarring te voorkomen.
 • De locatie, eventueel met route
 • Cadeautip
 • Dresscode
 • Telefoonnummer ceremoniemeester
 • Adres wanneer de kaart niet bij de juiste terecht komt.

RSVP kaart:

Deze kaart sluit je eventueel bij de officiele uitnodiging. Je verzoekt gasten hiermee aan te geven of zij wel of niet aanwezig zullen zijn.

Menukaart:

 • Voorgerecht
 • Hoofdgerecht
 • Nagerecht

Wanneer je voor een diner gaat, mag een menukaart niet ontbreken. Geef bij ieder gerecht twee opties zodat de gasten een keuze hebben. Zo hebben zij alvast de tijd om na te denken. Eventueel zet je op de kaart ook informatie voor gasten met allergieën. De kok kan eventueel iets anders voor hen bereiden.

Tafelschikkingskaarten en bedankkaarten 

Tafelschikkingskaartjes zijn handig wanneer je veel gasten verwacht. Zo voorkom je dat iedereen door elkaar gaat zitten. Je geeft de tafels nummers en plaatst de namen van de personen erbij. Het bedankkaartje is het laatste onderdeel van het drukwerk. Daarmee laten jullie blijken dat de aanwezigheid van de gasten op prijs wordt gesteld. Bedenk een originele bedankzin als afsluiter van het huwelijksfeest.


Hoe waardeer je dit blog?   Stem nu
Gerelateerde productenBekijk alle uitnodigingen-kaarten in de trouwshop