Het uitkiezen van jullie trouwdatum

Je bent ten huwelijk gevraagd of je hebt zelf de stoute schoenen aangetrokken. Natuurlijk was het antwoord een volmondige ‘ja’ en begint nu de planning van de grote dag. De eerste stap is het bepalen van de trouwdatum. Maar hoe kiezen jullie nou de juiste datum uit om jullie liefde te bezegelen?

Door voor een bewuste datum te gaan, personaliseren jullie de droomdag. Hoe romantisch is het om te trouwen op de datum van jullie eerste ontmoeting? Of wat dachten jullie ervan om te trouwen op de datum van een overleden dierbare? De datum krijgt zo nog meer betekenis.

Seizoenen

Bij het bepalen van de trouwdatum zijn er een aantal elementen waar jullie rekening mee moeten houden. Allereerst is het belangrijk om te bepalen in welk seizoen de huwelijksvoltrekking moet plaatsvinden. Is er een bepaalde herinnering uit een seizoen die terug moet komen in de trouwdatum? Trouwen in de sneeuw of juist op een zonnige dag met de voeten in het zand?

Maand

Wanneer het seizoen is bepaald, gaan jullie dit verder specificeren door de maand te bepalen. Hierbij houd je rekening met de weersomstandigheden die bij die maand passen. Toch heb je hier vaak geen invloed op, maar de maand is wel bepalend voor de stijl van de bruiloft. De populairste maanden om te trouwen zijn mei, juni en september. Dat komt omdat de weersomstandigheden dan vaak gunstig zijn.

Dag

Nadat de maand vast staat, is het tijd om de dag te bepalen. Hier kunnen jullie ook wat symboliek in kwijt door bijvoorbeeld te gaan voor een geluksgetal. Houd bij de keuze van de dag rekening met het budget. Hoe vroeger in de week, hoe goedkoper het is om te trouwen. Toch kan het voor jullie – en de gasten – fijn zijn als de bruiloft in het weekend valt. Zo hoeft niemand vrij te vragen van werk en kan het feest doorgaan tot in de late uurtjes. De populairste dag om te trouwen is vrijdag. Iedereen heeft dan nog een heel weekend voor de boeg om bij te komen van jullie spectaculaire bruiloft.

Schoolvakantie of feestdag

Het kan ook een bewuste keuze zijn om te trouwen in de schoolvakantie of op een feestdag. Houd er dan wel rekening mee dat bepaalde gasten niet aanwezig zijn. Toch kan het heel bijzonder zijn om te trouwen tijdens de kerstdagen of de jaarwisseling. Je bent er zeker van dat de gasten deze bijzondere feestdag niet vergeten en hier met veel plezier op terugkijken.

Evenementen en werk

Houd in de keuze ook rekening met bepaalde evenementen. Een EK of WK kan immers een grote invloed hebben op de trouwdag, maar het kan ook uitmonden in een bijzonder themafeest. Vergeet ook niet om je werk mee te nemen in de keuze. Kan je in die periode wel vrij krijgen of zorgt dit juist voor extra stress? De keuze voor een trouwdatum ligt natuurlijk helemaal bij jullie. Laat je niet tegenhouden door bepaalde evenementen, vakanties of feestdagen als jullie dan juist graag het ‘ja-woord’ willen uitspreken. TopTrouwen biedt jullie planningtools waarmee je direct aan de slag kunt.


Hoe waardeer je dit blog?   Stem nu
Gerelateerde productenBekijk alle uitnodigingen-kaarten in de trouwshop