Wat is ondertrouw en hoe werkt het?

De grote dag komt steeds dichterbij en je kunt niet wachten om het ‘ja-woord’ tegen elkaar uit te spreken. Toch is dit alles niet mogelijk zonder in ondertrouw te gaan. Maar wat is ondertrouw nou precies, wat moet je regelen en hoe werkt het? We hebben de belangrijkste elementen van ondertrouw op een rijtje gezet om je op weg te helpen.

Wanneer je in ondertrouw gaat, geef je aan de gemeente door dat jullie gaan trouwen. Je doet officieel aangifte bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Je kiest dan onder meer de naam die je aan wilt nemen, de huwelijksdatum en de tijd. Het is maar een klein formeel onderdeel om het trouwen mogelijk te maken, maar het moet wel gebeuren.

Wettelijke eisen

Wanneer jullie in ondertrouw gaan, checkt de gemeente of jullie aan de wettelijke eisen voldoen om te trouwen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of jullie geen familie van elkaar zijn en of één van de twee al getrouwd is. Is een van jullie twee eerder getrouwd? Het is dan belangrijk dat jullie bewijs hebben dat dit nu niet meer het geval is. Houd daarom echtscheidings- of overlijdensakte bij de hand. Ondertrouw is ook de periode waarin mensen die bezwaar hebben tegen het huwelijk dat kunnen melden.

Vroeger was in ondertrouw gaan een belangrijk onderdeel. Het gaf het begin van de bruidsdagen aan. Gasten komen cadeaus aan het toekomstige echtpaar geven en er hing een groot feest aan deze gebeurtenis. Tegenwoordig kan de huwelijksaangifte ook digitaal en noemt de gemeente dit kennisgeving van een voorgenomen huwelijk. Jullie krijgen een elektronische bevestiging van de huwelijksakte en hier zijn geen kosten aan verbonden. Voorwaarde is echter wel dat jullie minimaal twee weken voor de officiële trouwdatum melding maken bij de gemeente. Dit doen jullie in de gemeente waar jullie wonen.

Beslissingen

Bij de aangifte zijn er een aantal zaken die de gemeente van je vraagt. De eerste beslissing is de naam die je wil aannemen. Je kunt je eigen naam aanhouden, de naam van je partner of beide namen. Daarnaast moeten jullie in de aangifte ook vermelden of jullie trouwen in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Geven jullie niets aan? Dan trouwen jullie automatisch in gemeenschap van goederen. Andere gegevens die jullie nodig hebben, zijn persoonlijke gegevens van jullie en de getuigen.

Om het formulier goed in te vullen, hebben jullie ook een aantal belangrijke documenten nodig. Allereerst vraagt de gemeente een kopie van een geldig legitimatiebewijs van het aanstaande echtpaar. Een aantal gemeenten vragen ook een legitimatiebewijs van iedere getuige. Wanneer één van jullie twee de niet-Nederlandse nationaliteit bezit, is het belangrijk om eventuele documenten uit het buitenland bij de hand te hebben. Een niet-Nederlandse partner moet zijn of haar verblijfsvergunning kunnen tonen.

Geldigheid

Op het formulier worden ook een aantal vragen gesteld over de ceremonie die bij de gemeente zal plaatsvinden. Je geeft hier je eventuele wensen aan zodat de gemeente hier rekening mee kan houden. Wanneer jullie vervolgens de officiële trouwdatum hebben doorgegeven, is de aangifte compleet. De huwelijksakte is een jaar geldig.







Gerelateerde producten

Bekijk alle accessoires/bruidsboeketten in de trouwshop






Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker