De eerste stappen in het organiseren van jullie droombruiloft zijn gemaakt. Misschien wil je een intieme budgetbruiloft of wil je besparen op een paar onderdelen. Er zijn echter een aantal punten waar je beter niet op kunt bezuinigen. Het is bij deze vijf onderdelen belangrijk om goed na te gaan of een besparing het waard is. In dit artikel vertellen we welke dat zijn en waarom je hier misschien niet op moet besparen.
Een bruiloft kost gemiddeld tussen de 12.000 en 18.000 euro. Tuurlijk zijn er uitschieters die daaronder of juist boven zitten. Hier lees je wat een bruiloft precies per onderdeel kost. Wanneer je graag onder dit bedrag wil zitten, is het goed om te weten dat je niet zomaar op alle onderdelen van een bruiloft kan besparen.
Trouwfotograaf
Een van die onderdelen is de trouwfotograaf. Het is belangrijk dat je een klik hebt met deze man of vrouw omdat hij of zij de herinneringen van deze belangrijke dag vast gaat leggen. Je wil na de bruiloft niet terugkijken naar foto’s waarvan de kwaliteit eigenlijk tegenvalt. Tuurlijk kun je in dit geval wel besparen op de trouwfotograaf door eens rond te kijken in je omgeving. Ken je iemand die professioneel fotograaf is voor zijn beroep? Past de stijl in jullie straatje en heeft hij of zij ervaring met bruiloften?
Kijk echter uit met vrienden of familieleden die fotografie als hobby uitoefenen. Fotograferen is een professioneel en moeilijk beroep en de kwaliteit kan per persoon enorm verschillen. Het is daarom goed om je te verdiepen in een trouwfotograaf om zeker te weten dat de herinneringen straks goed op foto staan.
Gemiddelde kosten trouwfotograaf: 1.500 euro
Visagie en kapper
Voor de visagist en kapster geldt eigenlijk hetzelfde als de trouwfotograaf. Daar komt bij dat dit vaak slechts een klein onderdeel van het gehele budget vormt. De gemiddelde kosten voor de visagist en kapster liggen op 200 euro. Een grote besparing zul je hier dus niet uithalen. Op de grote dag is het belangrijk dat het haar en de make-up van de bruid helemaal in orde zijn. Denk dus goed na voordat je besluit om op dit onderdeel te besparen.
Wil je hier toch op een verantwoorde manier op besparen? Lees dan de budget tips voor bruidsmake-up.
Gemiddelde kosten visagie en kapper: 200 euro
Trouwlocatie
De locatie van de bruiloft is vaak een van de grootste kostenposten voor bruidsparen. Toch is het goed om na te gaan of jullie hierop willen besparen. Vormen om hierop te besparen zijn bijvoorbeeld trouwen in je eigen achtertuin. Dit kan echter ook hoog in de kosten oplopen omdat je heel veel dingen zelf moet regelen en aanschaffen. Denk maar eens aan het servies en de decoraties.
In dit geval is het daarom goed om eerst een berekening te maken van de opties die jullie op het oog hebben. Kijk daarbij ook eens naar de vragen die je moet stellen aan de trouwlocatie. Sommige locaties lijken erg goedkoop, maar dat komt omdat je bepaalde onderdelen zelf moet regelen waar andere locaties deze zorgen voor je uit handen nemen. Bespreek goed wat er wel in de prijs zit en wat niet. De locatie van de bruiloft is ontzettend belangrijk omdat het de dag kan maken of breken.
Wil je toch trouwen in je achtertuin? Lees dan het artikel over trouwen in je achtertuin om zeker te weten dat je niets over het hoofd ziet.
Meer informatie over het vinden van een geschikte trouwlocatie vind je hier.
Gemiddelde kosten trouwlocatie: 5.000 euro
Trouwringen
Ook de trouwringen kunnen een grote kostenpost zijn. Gemiddeld kosten deze zo’n 1.200 euro voor een bruidspaar. Bedenk je echter dat je deze ringen voor het leven draagt. Ze moeten dus van goede kwaliteit zijn en je moet er niet na vijf jaar op uitgekeken zijn. In het artikel: wat kost een trouwring? lees je meer over de kosten en de verschillende materialen. Laat je goed informeren en ga niet voor een budgetring om te besparen op de grote dag. De ring staat immers symbool voor jullie liefdesverklaring.
Gemiddelde kosten ringen: 1.200 euro
Trouwkleding
Neem geen genoegen met een jurk omdat deze toevallig minder kost. Op de grote dag is het belangrijk dat zowel bruid- als bruidegom zich zelfverzekerd en goed voelen. De trouwkleding draagt hieraan bij. Er zijn wel opties om te besparen op de trouwjurk en het trouwpak, maar het is belangrijk dat je nooit voor een goedkopere optie gaat omdat dit nou eenmaal goedkoper is.
Wil je toch op zoek naar een goedkopere trouwjurk? Dan lees je in het artikel: 11 simpele manieren om te besparen op je trouwjurk, hoe je dat het beste doet.
Gemiddelde kosten trouwjurk: 1.500 euro
Gemiddelde kosten trouwpak: 900 euro
Besparen
Tuurlijk kan je besparen op bovenstaande onderdelen, maar de boodschap is duidelijk: bespaar niet om te besparen en zorg dat jullie je allebei goed voelen met deze keuzes. Het zijn onderdelen die vaak ook na de bruiloft nog belangrijk zijn of een grote bijdrage leveren aan de dag.
Wil je toch besparen? Dan kan je dat beter doen door te besparen op de muziek, decoratie en stationery. Veel van deze benodigdheden hoef je helemaal niet uit handen te geven en kun je zelf maken. Dat lees je bijvoorbeeld in het artikel: hoe organiseer je een budgetbruiloft? Zoals je ziet, staan de trouwjurk en trouwlocatie ook in het lijstje. Echter wel met de disclaimer dat je een juiste overweging moet maken op deze onderdelen.
Inspiratie
Meer weten over trouwen? Lees dan dit artikel over het maken van een draaiboek voor de bruiloft. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet. Moeite met het opstellen van de gastenlijst? Lees dan alles over het opstellen van de gastenlijst.