Wanneer krijg je vrij om te trouwen?

De organisatie van een bruiloft kost veel tijd en dat kan veel energie vragen als je daarnaast ook nog eens werkt. Hoe fijn is het dan als je een paar dagen vrij krijgt van je baas? En kan je eigenlijk verlof aanvragen als je gast bent op een bruiloft? In dit artikel lees je alles over vrij krijgen om te trouwen of om een bruiloft bij te wonen.

Het is belangrijk om je goed te verdiepen in de regels die er gelden op je werk als je gaat trouwen. Zo kom je niet voor verassingen te staan. Je eigen bruiloft valt niet onder de verplichte verlofregeling in de wet, maar dat wil niet zeggen dat je geen recht hebt op vrije dagen. Het aantal dagen dat je vrij krijgt, kan per werkgever verschillen.

Verlof

De bruiloft valt onder bijzonder of buitengewoon verlof en je kan dit zelf aanvragen. Vaak staat hier meer over in de cao of in je arbeidsovereenkomst. Staat hier niets over verlof tijdens een bruiloft? Ga dan bij de afdeling personeelszaken na hoe dit zit. Zij kunnen hier meer over vertellen. Doe dit op tijd zodat je werkgever een vervanger kan regelen en je niet met onnodige stress zit tijdens de organisatie van de bruiloft.

Ondertrouw

Wanneer je in ondertrouw gaat, krijg je vaak ook een vrije dag toegewezen. Voor de bruiloft geldt gemiddeld gezien dat je twee tot vier vrije dagen krijgt. Het precieze aantal vrije dagen is afhankelijk van de cao. De dagen mogen opgesplitst worden wanneer het wettelijke en kerkelijke huwelijk op verschillende dagen zal plaatsvinden. Wil je meer vrije dagen omdat je bijvoorbeeld een huwelijksreis achter de bruiloft aanplakt? Neem dan een aantal vakantiedagen op en vergeet niet om dit op tijd te regelen.

Huwelijksreis

De huwelijksreis valt niet onder bijzonder verlof en je werkgever is dus niet verplicht om je hier vrije dagen voor te geven. Toch zal de werkgever hier niet al te moeilijk over doen. Heb je een baan waarbij het in bepaalde periodes erg druk kan zijn? Probeer je huwelijk en de reis hier dan omheen te plannen om je baas te ontlasten. Je hebt zo ook een grotere kans dat je vrij krijgt.

Familie

Op deze speciale dag wil je natuurlijk ook dat je gasten op de bruiloft kunnen zijn. Voor eerstegraads en tweedegraads familieleden is er goed nieuws. Zij kunnen aanspraak maken op bijzonder verlof om de bruiloft bij te wonen. De enige voorwaarde hieraan is dat zij ook daadwerkelijk bij de huwelijksvoltrekking moeten zijn. Zij hebben in dat geval recht op een vrije dag.

Gasten

Ben je geen bloedverwant van het aanstaande echtpaar? In dat geval is de werkgever niet verplicht om je een vrije dag te geven. Dat betekent niet dat je helemaal niet vrij kan krijgen. De werkgever kan zich waarschijnlijk goed voorstellen dat je de bruiloft van je beste vriendin of vriend wil bijwonen. Wanneer je het op tijd navraagt, valt er vast iets te regelen.

Jubileum

Zijn jullie al getrouwd en volgt er binnenkort een jubileum? Misschien zijn jullie al wel 25 of 40 jaar getrouwd. In dat geval heb je op deze dag ook recht op een vrije dag. Dit geldt ook als het een jubileum is van eerstegraads of tweedegraads familie.

Inspiratie

Meer weten over het organiseren van een bruiloft? In ons online trouwmagazine lees je alles over trouwen en de organisatie daarvan. Hulp nodig bij het plannen van je bruiloft? Maak dan gebruik van onze planningtools: stel een kadolijst samen of gebruik de handige tool om een gastenlijst op te stellen.







Gerelateerde producten

Bekijk alle uitnodigingen-kaarten/trouw-uitnodigingen in de trouwshop






Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker