Alle kanten op met kant

Lace it up! Ga voor kant op je trouwdag. Er bestaan veel verschillende soorten. Van Chantilly tot Point D’esprit. Kant is een veel geziene aankleding op bruiloften. Kant op het lijfje van de jurk, de riem of wat te denken van zo’n prachtige Italiaanse sluier? Welke soort kant past bij jou? En wat kun je allemaal met kant?

Kant door de tijd

Kantklossen, misschien zegt het je wel iets. Een ambachtelijk klusje, dat hoogstwaarschijnlijk in de vijftiende eeuw is ontstaan. Er kan niet met zekerheid gezegd worden waar kant nu precies vandaan komt, maar men doelt op Vlaanderen of Italië.  Dat kant een typisch Westers modeverschijnsel is, dat moge duidelijk zijn.

Kant vervaardigen

Er zijn twee productiewijzen te onderscheiden; kloskant en naaldkant. Kloskant wordt gemaakt met behulp van de zogenoemde klosjes en naaldkant wordt vanzelfsprekend gemaakt met behulp van naalden. Vanuit oudsher werd er veel meer kloskant vervaardigd dan naaldkant. Dit om de simpele reden dat kloskant goedkoper is om te produceren dan naaldkant.

Rond 1768 werd er een manier bedacht om machinaal kant te maken. Het is dus een illusie dat Italiaanse nonna’s jouw bruidssluier kantklossen. Tegenwoordig wordt (bijna) alles machinaal geproduceerd .

Daarnaast is er ook verschil in materiaal. Er bestaat kant van synthetische stof en van katoen. Katoenen kant is wat ‘matter’ dan synthetisch kant dat een lichte glans over de stof heeft.

Wat past bij mij?

Naast de twee standaard productiewijzen zijn er in de loop der jaren ontzettend veel variaties ontstaan op het kant. Kant met bijzondere patronen, een andere manier van fabricatie, plaats of techniek. Met pareltjes, zonder opsmuk; van alles is mogelijk. De meest voorkomende en meest populaire soorten kant zijn:

Alençon kant

Dit is eigenlijk de meest voorkomende soort kant in de bruidsmodewereld. Alençon is een stadje in Normandië (Frankrijk) dat in de 16e eeuw beroemd werd om haar kantwerksters. Alençon is een vorm van naaldkant met meestal een bloemdessin met een rustige achtergrond.

Alençon kant
Via savannahgranny.blogspot.nl

Chantilly kant

Dit is een kant met doorlopende draden. Dat zegt je waarschijnlijk niets, maar dat wil zeggen dat het kant van boven naar beneden wordt geklost. Dit kant ontstaan in het Franse stadje Chantilly. Dit is een zeer delicate soort kant, dat is ook te voelen aan het materiaal omdat dit kant weinig reliëf kent. Chantilly kant heeft meestal dessins van bloemen of andersoortige patronen.

Dit kant geeft een hele zachte, romantische uitstraling aan de bruidsjurk. Wil je een Bohemian thema? Daar past dit kant perfect bij!

Chantilly kant
Via Picity.com

Guipure kant

Dit is eigenlijk een soort van verzamelnaam voor verschillende kanten die veel met elkaar gemeen hebben. In tegenstelling tot Chantilly kant is dit een zogenoemde ‘zware’ soort kant met veel reliëf. Guipure kant heeft veel structuur en bevat een open achtergrond. Meestal heeft een Guipure kantsoort grove bloempatronen met draadjes die aan elkaar vast geweven worden.

Deze soort kant is vooral aan te raden als je zelf ook wat ‘grover’ bent of een wat stoerdere, unieke look wil dragen op je bruiloft.

Guipure kant
Via Etsy.com

Point D’esprit

Een speelse soort kant, zacht van structuur met stipjes op een net achtergrond. Meestal wordt deze soort kant in combinatie gebruikt met Alençon kant. Point D’esprit past goed bij bijvoorbeeld een korte, vintageachtige jurk.

Point D’esprit
Via Etsy.com

Je kunt nog véél meer kanten op met kant!

Niet alleen de trouwjurk kan worden versierd met kant. Ook als decoratiemiddel is kant goed te gebruiken. Kant in het haar, in het boeket, op de schoenen of misschien wel als decoratie op de tafels van de gasten? Alles kan, met kant!
Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker