Wat kost trouwen?

Het moet de mooiste dag van jullie leven worden; jullie bruiloft. Maar daar hangt ook een prijskaartje aan, maar hoeveel kost trouwen nou eigenlijk? De prijs van jullie bruiloft hangt af van verschillende factoren. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wil. Hieronder sommen we de gemiddelde kosten voor je op. Daarnaast geven we je ook nog een aantal handige extra bespaartips! 

Hoe duur maak je het?

Stel jezelf voordat je gaat plannen een aantal belangrijke vragen, om te zorgen dat je niet berooid achterblijft na de bruiloft.

  • Wat is het budget dat jullie te besteden hebben? Hoeveel hebben jullie?
  • Wat is het budget dat jullie willen besteden?
  • Waar willen jullie trouwen? Gaan jullie voor een dure of goedkopere locatie?
  • Willen jullie een feest of een receptie houden?
  • Hoeveel gasten nodigen jullie uit?
  • Wat voor kleding kiezen jullie uit?
  • Welke opties willen jullie hierbij? Denk aan bloemen, kaarten, muziek , bedankjes, drank, fotograaf, videograaf enzovoorts.

Als jullie deze vragen samen hebben beantwoord, is er pas een echte schatting te maken van de werkelijke kosten. Let op! De schatting die TopTrouwen hieronder voordoet kan dus afwijken van het bedrag dat jullie in gedachten hebben. Het is dan ook het gemiddelde. Wil je er zeker van zijn dat je niet over je budget gaat? Of heb je een online hulp nodig om je planning vlekkeloos uit te voeren? Bekijk dan ook eens deze handige bruiloft checklist eens. Of meld je direct aan voor de gratis online weddingplanner en budgetcoach.

De huwelijksvoltrekking (voor de wet)

De prijs van de werkelijke huwelijksvoltrekking is afhankelijk in welk gemeente jullie trouwen. Op de drukke dagen als zaterdag of vrijdag kunnen de kosten redelijk oplopen. Het is daarom raadzaam bij verschillende gemeentes te informeren naar de mogelijkheden. Als jullie deze kosten graag laag houden, is er in sommige gemeenten de mogelijkheid gratis te trouwen op rustigere dagen, vaak is dat de maandag.

De voltrekking kost gemiddeld genomen tussen de €200 en €250 euro, maar willen jullie trouwen op een populaire dag kan dit oplopen tot €450 euro.

Een kerkelijk huwelijk

Wanneer jullie graag ook in de kerk willen trouwen, zijn jullie een bijdrage verschuldigd aan de parochie. De bedragen van kerken verschillen van €100 euro tot soms wel €500 euro.

Trouwringen

Dit is een factor die je zelf kunt beïnvloeden, afhankelijk van je budget en je persoonlijke voorkeur.  Prijzen van ringen zijn meestal per paar, en variëren gemiddeld tussen de €200 tot enkele duizenden euro’s per paar.

Locatie, receptie en feest

Gaan jullie voor een feest of voor een receptie? Er zit een groot kostenverschil in. De prijs voor een feest én een receptie kan hoog oplopen. Maak hierin dus een keuze en zorg dat je hier goede afspraken over maakt.

Een zaal huren kost per persoon tussen de €12,50 tot €25. Soms wordt er een vaste prijs gerekend voor de locatie en daarnaast een minimum afname van drank en/of eten. Dat is afhankelijk van de mogelijkheden bij jullie trouwlocatie.

Geld besparen? Huur een partytent en geef het feest thuis of bij ouders, vrienden of kennissen in de tuin. Wat betreft eten kun je voor een buffet makkelijk €15 euro per persoon rekenen. Dat is een ietwat lage schatting, gezien sommige bruidsparen zelf het eten verzorgen. Bij een restaurant of bar kun je ongeveer €2 euro per drankje rekenen. Wellicht kun je voor of achteraf een deal maken met de locatieverhuurder, waardoor je korting kunt ontvangen op bepaalde (afname) van dranken.

Trouwkleding

De mooie jurk van de bruid is meestal één van de grootste kostenposten van het hele huwelijk. Voor een goedkopere jurk betaal je toch makkelijk tussen de €250 en €750 euro. Maar er zijn ook bruiden die een jurk aanschaffen van duizenden euro’s. Vooral wanneer je op zoek bent naar een exclusief model van een bruidsmodehuis ben je makkelijk €1500 tot €2500 kwijt. Op zoek naar de perfecte trouwjurk? Lees hier meer over het uitzoeken van de perfecte trouwjurk.

De bruidegom kan kiezen voor een mooi kostuum of een jacquet. De prijs hiervan ligt ongeveer tussen de €200 en €700 euro. Lees hier meer over het uitzoeken van een trouwpak.
Daarnaast bestaat er ook een mogelijkheid een pak of een jurk te huren, zo houd je deze kostenpost erg laag.

Overige opties voor een bruiloft

Naast de essentiële onderdelen van het huwelijk zoals hierboven besproken, zijn er extraatjes die jullie kunnen toevoegen. Waaronder bedankjes, de fotograaf, videograaf, muziek (DJ, live band of beide?), de kosten van de bloemen, de bruidstaart en niet te vergeten de huwelijksreis! De kosten zijn erg afhankelijk van het budget en de smaak van het bruidspaar.

Al met al kun je vaststellen dat trouwen een redelijk prijzige aangelegenheid is. Maar je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wil. En wat het nu precies kost? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Als je een doorsnee bruiloft neemt, liggen de totale kosten tussen de €12.500 en €15.000. 

Wil je het budget per onderdeel, binnen een handomdraai tot je beschikking hebben? Zorgen dat je niet over jullie vastgestelde budget heengaat? Meld je dan snel aan voor de handige online weddingplanner van TopTrouwen. Zo leg je ook direct eenvoudig contact met de beste trouwbedrijven in de buurt!
Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker