Trouwen op een niet-officiële trouwlocatie

De trouwlocatie van je dromen gevonden? Misschien gaat het wel om een mooie plek in de buitenlucht of een intieme hotspot. Dat is natuurlijk fantastisch, maar wat nou als de locatie geen officiële trouwlocatie is? Gelukkig zijn er in veel gemeenten genoeg mogelijkheden om toch te trouwen op jouw droomlocatie. In dit artikel vertellen we je alles over trouwen op niet officiële trouwlocatie en wat je hiervoor moet regelen.

Allereerst is het per gemeente verschillend of een niet-officiële trouwlocatie alsnog tot trouwlocatie kan worden benoemd. Het is daarom goed om bij de gemeente waar je wil trouwen te kijken naar de specifieke regels. Hieronder vind je de regels van een aantal grote steden in Nederland.

Eenmalige benoeming niet-officiële trouwlocatie

Zoals je misschien wel hebt gezien, is het in de grote steden vaak mogelijk om te trouwen op een niet-officiële trouwlocatie. Daar is het vaak mogelijk om op de gekste plekken te trouwen. Denk bijvoorbeeld aan een brandweerkazerne, in de openlucht maar ook in je eigen tuin. In kleinere gemeente kan je een niet-officiële locatie vaak ook laten benoemen tot officiële locatie.

Wie een trouwlocatie wil laten benoemen, moet hiervoor een vergunning aanvragen bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente. In sommige gemeenten kun je een online formulier invullen, maar soms moet je hiervoor contact opnemen met de desbetreffende gemeente. De trouwlocatie kan vervolgens eenmalig tot officiële trouwlocatie worden benoemd, maar de gemeente kan er ook voor kiezen om de locatie op te nemen in het bestaande bestand voor de komende vijf jaar.

Aanvraag niet officiële trouwlocatie indienen

Wanneer je een locatie tot officiële trouwlocatie wil laten benoemen, is het verstandig om de aanvraag op tijd in te dienen. Doe dit bijvoorbeeld tegelijkertijd met de aangifte van je voorgenomen huwelijk. Op die manier weet je zeker dat je voldoende tijd hebt om de locatie goed te laten keuren. De aanvraag kan soms enkele weken tot maanden duren. Daarnaast kan het ook gebeuren dat de locatie alsnog wordt afgewezen.

Een aanvraag wordt door de gemeente in behandeling genomen door de specificaties van een locatie onder de loep te nemen. Zo kijkt de gemeente bijvoorbeeld naar veiligheidseisen en –regels, maar ook naar het aantal parkeerplekken en de toegankelijkheid van de locatie. Bedenk je ook dat een locatie moet voldoen aan de brandveiligheidseisen en een goed vluchtplan moet hebben. Soms stuurt de gemeente een ambtenaar naar de locatie om specifieke punten te toetsen, inspecteren en te controleren aan de eisen.

Kosten niet-officiële trouwlocatie

Gemeenten rekenen vaak geen extra kosten voor de aanvraag van een nieuwe trouwlocatie. Dit kost vaak hetzelfde als een trouwerij bij een bestaande officiële trouwlocatie.

Mocht de locatie in orde zijn, dan wordt de locatie eenmalig tot trouwlocatie benoemd. Gefeliciteerd! Jullie mogen hier nu officieel het ‘ja-woord’ aan elkaar geven op de grote dag.

Inspiratie

Op zoek naar meer inspirerende artikelen over de organisatie van de bruiloft? In ons online trouwmagazine kan je terecht voor de meest uiteenlopende vraagstukken, tips en checklists. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze bijzondere stadspecial over trouwen in Rotterdam?







Gerelateerde producten

Bekijk alle decoraties in de trouwshop






Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker