Vijf vragen over de verloving

Je hebt volmondig ‘ja’ gezegd op de grote vraag en wil niets liever dan je droombruiloft plannen. Toch kan een verloving veel vragen oproepen. Wat houdt een verloving in en hoe lang mag het eigenlijk duren? Wat moet er in deze fase eigenlijk gebeuren? We geven antwoord op deze – en meer – vragen over de verloving in dit artikel. 

Wat houdt een verloving in?

Allereerst is het goed om stil te staan bij de verloving. Wanneer je ten huwelijk bent gevraagd of zelf een aanzoek hebt gedaan, volgt de verloving. Het idee van verloven is eeuwen geleden ontstaan om aan je omgeving kenbaar te maken dat jullie gaan trouwen. Tijdens deze periode werken jullie naar de bruiloft toe. Het is ook het moment waarop jullie in ondertrouw gaan. In Nederland is dit verplicht om te kunnen trouwen. 

Wat komt er na de verloving?

Dat ligt voor een groot deel aan jullie zelf. Misschien is het een grote wens om dit grote nieuws met het publiek te delen door een verlovingsfeest, maar tegenwoordig wordt dit nog amper gedaan. Je bent hier helemaal vrij in. Er zijn ook stellen die deze gelegenheid aangrijpen om een barbecue, picknick of intiem feest voor naasten familie en vrienden te organiseren.

Wat moet er in deze fase gebeuren?

Zoals we al eerder benoemden, is het wel verplicht om in deze periode in ondertrouw te gaan. Dat houdt in dat je een afspraak maakt op het gemeentehuis van de gemeente waar je woont om kenbaar te maken dat jullie gaan trouwen. De procedure van de huwelijksvoltrekking wordt doorgesproken en de ambtenaar kijkt of jullie aan de wettelijke eisen voldoen om te trouwen.

Hoe lang moet je verloofd zijn om te kunnen trouwen?

Dat maakt eigenlijk helemaal niet uit. Jullie kunnen vandaag verloofd zijn en morgen trouwen, maar je mag er ook tien jaar over doen. De meeste bruidsparen houden een periode van 12 tot 18 maanden aan tussen de verloving en de bruiloft. Op die manier hebben stellen genoeg tijd om de bruiloft te plannen.

Wat doen jullie tijdens de verloving?

Vroeger was de verlovingsperiode ook wel een soort proefperiode. In deze periode leerden bruidsparen elkaar beter kennen en maakten zij plannen voor de toekomst. Tegenwoordig kennen de meeste stellen elkaar al lang en goed genoeg waardoor dit fenomeen overbodig is geworden. De periode wordt tegenwoordig voornamelijk gebruikt om in ondertrouw te gaan en om de bruiloft te plannen. Natuurlijk is het ook een fijne periode waarin jullie kunnen sparen voor de grote dag.

Inspiratie

Verloofd, en nu? Het organiseren van de bruiloft kan erg overweldigend zijn. Je weet niet goed waar je moet beginnen en er komen ontzettend veel zaken op je af. We helpen je graag een handje op weg met onze inspirerende artikelen, handige checklists en tools. In ons online magazine vind je meer informatie over het organiseren van de bruiloft en alles wat hierbij komt kijken. Graag een extra steuntje in de rug? Maak dan gebruik van onze online planningstools.

 







Gerelateerde producten

Bekijk alle weddinginvitations in de trouwshop






Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker