Acht tips voor de perfectionistische bruid

Trouwen met je grote liefde: het is het moment waar je jaren over hebt gedroomd. Natuurlijk wil je dat er tijdens de bruiloft niets mis gaat, maar soms lopen zaken anders dan gepland. Het is soms lastig om als bruid te incasseren en vooral perfectionistische bruiden kunnen het zwaar krijgen in deze periode. Geen zorgen: met deze handige tips proberen we je te kalmeren zodat je optimaal te genieten op de grote dag.

Bewustwording

Als perfectionist wil je alles tot in de puntjes regelen. Het is goed om je bewust te zijn van dit gedrag. Het helpt je om dingen los te laten en om zaken te relativeren. Toch kan je dit alles even vergeten als je helemaal opgaat in de organisatie van de dag van je leven. Vraag je beste vriendin om een tik op je vingers als je de mist in gaat. Dit helpt je om weer met beide benen op de grond te staan. Zij weet immers als geen ander hoe je bent en is de aangewezen persoon om jou op dat moment aan te spreken.

Geef het uit handen

Deze bewustwording helpt je ook om zaken uit handen te geven. Ben niet bang om andere te delegeren: het is namelijk onmogelijk om alles zelf te regelen. De mensen om je heen, zien dit als een belangrijke taak en zullen dit uiterst serieus nemen. Je mag heus wel wat richtlijnen geven, maar probeer zaken los te laten.

Je moeder tovert maar al te graag de bruidstaart in elkaar en je beste vriendin helpt je de avond van tevoren maar al te graag met het inpakken van een extra tas voor noodsituaties op de grote dag. Heb je zaken uit handen gegeven? Streef er dan ook naar om het daadwerkelijk te laten gaan. Vertrouw op je keuze en laat je verrassen.

Wordt geen bridezilla

De organisatie van de bruiloft is een flinke taak. Soms wordt het allemaal even te veel en stijgen de zaken naar je hoofd. Voorkom in dit geval dat je een ‘bridezilla’ wordt. Natuurlijk kan je weleens gemeen uit de hoek komen terwijl je dit niet meent, maar probeer dit gedrag te beperken. Je wilt immers niet dat je na de bruiloft geen vrienden meer over hebt.

Daarnaast draag je er op deze manier aan bij dat de sfeer in aanloop van de bruiloft en op de dag zelf juist niet te harden is. Dat maakt de bruiloft verre van perfect. Kortom: met bridezilla taferelen bereik je het tegenovergestelde effect en dat wil je niet!

Pas je verwachtingen aan

Makkelijker gezegd dan gedaan: hoe voorkom je bridezilla taferelen? Pas je verwachtingen aan en leg de lat niet te hoog voor jezelf en je omgeving. Je trouwt meestal maar een keer, maar besef ook dat je niet alles onder controle kunt hebben.

We durven je namelijk met zekerheid te zeggen dat er minstens iets fout zal gaan op de grote dag. Je morst een stukje bruidstaart op je trouwjurk, de bloemen zien er niet op en top uit of een paar gasten zijn vergeten af te zeggen: laat het gaan. Je kunt er op dat moment niets meer aan veranderen en het doet niet af aan het feit dat dit de mooiste dag van je leven is.

Vergeet je verloofde niet

In alle hectiek kan het gebeuren dat je vergeet waar alles om draait. Je hebt besloten om de rest van je leven te delen met je grote liefde. Jullie hebben nog een lange tijd voor je en net als de bruiloft zal het huwelijk niet altijd even stabiel zijn. Schroom ook niet om je verloofde te betrekken bij de voorbereidingen.

Tuurlijk heb je graag de touwtjes in handen, maar dit levert alleen maar onnodige stress op.  Niet alles kan perfect verlopen, maar het belangrijkste is eigenlijk dat jullie dit samen beleven. Het huwelijk is namelijk ook niet perfect. Na de bruiloft hebben jullie nog een mooie periode in zicht en dat gaan jullie tijdens de grote dag vieren met vrienden en familie. 

Zorg goed voor jezelf

Soms is het goed om even adem te halen. Neem op tijd je rustmomenten en vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen. Ga samen met je vriendinnen een dagje shoppen en plan ook eens een dagje in waarop je niet bezig bent met de voorbereidingen van de bruiloft. Lees een boek, maak een kop thee of geniet van een warm bad.

Wat dacht je van een ontspannen dagje wellness of een flinke wandeling? Vervolgens heb je weer genoeg energie om met volle moed verder te gaan met de voorbereidingen. Let ook goed op jezelf als het aankomt op een gezonde levensstijl. Ga op tijd naar bed, probeer gezond te eten en beweeg genoeg. Dit om te voorkomen dat zorgen zich opstapelen 

Draaiboek

De grote dag valt of staat met een goed draaiboek. Toch is het belangrijk om niet alles op de minuut te plannen. Ga er maar vanuit dat er zaken zijn die uitlopen en dit heb je nou eenmaal niet in de hand. Plan zaken niet te strak. Zo weet je precies waar je aan toe bent en verminder je stress op de grote dag.

Stel iemand aan die verantwoordelijk is om de dag in goede banen te leiden. Hij of zij zorgt ervoor dat alles volgens het draaiboek loopt. Dat zorgt ervoor dat jij je vooral kunt focussen op de belangrijke momenten. 

Details

Probeer je niet te veel op de details te focussen, maar probeer vooral te genieten van deze bijzondere dag. Je hebt ontzettend veel fijne mensen om je heen en je viert een bijzonder moment in je leven. Verlies dat niet uit het oog.

Inspiratie

Alles weten over – de organisatie van – de bruiloft? In ons online trouwmagazine vind je wekelijks nieuwe inspirerende artikelen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om niets te missen.

 Gerelateerde producten

Bekijk alle accessoires in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker