Een corsage voor de bruiloft

Een corsage is een mooi detail op de bruiloft. Het is een eeuwenoude traditie waarbij er een klein bloemstukje met speld wordt vastgemaakt aan het trouwpak of de bruidsjurk. Ook de naaste gasten krijgen vaak een corsage opgespeld om te laten zien wie erg betrokken zijn bij het bruidspaar. We vertellen je in dit artikel graag meer over de traditie en de etiquette rondom het corsage.

Het kleine bloemstukje is een klein detail op de bruiloft, maar oogt erg feestelijk. Vrouwen dragen vaak bloemen die terugkomen in het bruidsboeket terwijl mannen vaak wat sobere kleuren dragen. Toch hoeft dat niet zo te zijn: je kan er ook voor kiezen om het corsage van de bruidegom overeen te laten komen met de bloemen uit het bruidsboeket. De bruidegom draagt de grootste corsage van alle mensen op de bruiloft.

Naaste familie

De corsage bestaat traditioneel gezien uit een bloem en wat groen. Tegenwoordig komt dat niet zo nauw. Kies vooral een corsage die bij jullie en de bruiloft past. De naaste familie krijgt allemaal zo’n prachtig boeketje: denk ook aan de ceremoniemeester, de getuigen en de bruidsmeisjes. Het is ook mogelijk om de bruidsmeisjes een kleine versie van het bruidsboeket te laten dragen. De corsage wordt vaak uitgedeeld door de ceremoniemeester.

De regels rondom corsages zijn tegenwoordig vrij soepel, maar mocht je fan zijn van etiquette dan zijn er wat leidraden. De corsage wordt door mannen vlak bij het hart gedragen. Voor de mannen geldt dat de corsage hoog op de linker boord van het jasje wordt gedragen. Het steeltje wijst omhoog. De corsage wordt vaak bevestigd in het linker knoopsgat. Voor vrouwen zijn er wel etiquette, maar je mag hiervan afwijken. Zij dragen de bloem vaak met de bloem naar beneden, dichtbij de schouder. Je mag zelfs een bloemstukje om de pols of in het haar dragen. Voor de bruid geldt dat zij de corsage ook aan haar handschoen, in het haar of om de pols kan dragen.

Corsage vastmaken

De corsage wordt vervolgens vastgemaakt met een speld, maar dit kan ook met een magneet. Op die manier hoef je de kleding niet te beschadigen. Deze manier is echter niet geschikt voor mensen met een pacemaker. Het vastmaken van de corsage met een veiligheidsspeld, werkt vaak het beste. Bij het maken van een corsage is het van belang dat deze niet te zwaar wordt. Wanneer het bloemstukje te zwaar is, zal het gaan hangen. Houd er rekening mee dat de corsage een hele dag mee moet kunnen gaan.

Wanneer je kiest voor een corsage kan je dit laten maken door de bloemist, maar je kan het ook zelf doen. Je moet hier wel wat voorbereidingen voor treffen. Kies een aantal bloemen, ijzerdraad, spelden, touw en lint. Ga voor bloemen die terugkomen in het bruidsboeket en makkelijk een dag meekunnen. Je bloemist kan hier eventueel advies over geven.

Corsage maken

Om het boeket te maken, is het belangrijk dat je de bloemen goed verzorgd. Bind een nat watje om de steel voor voldoende vocht. Zet alle bloemen en bladeren op draad zodat ze makkelijk te buigen zijn. Daarna wikkel je caoutchouc om de stelen om jezelf te beschermen tegen scherpe randjes van de ijzerdraden. Vervolgens kun je de bloemen bij elkaar binden. Begin met het blad en kies vervolgens de volgorde van de bloemen. Voorkomen dat je kleding beschadigd door het vocht wat uit de bloemen loopt? Kies er dan voor om de bloemen na de caoutcouc te verbinden met plastic kleefband.

Originele corsages

Wie geen groene vingers heeft, kan de corsage ook vervangen door een andere leuke decoratie. Wat dacht je bijvoorbeeld van een leuk ontwerp met veren, parels, strass, schelpen, buttons of zijde? Misschien past een niet-traditioneel voorwerp wel helemaal bij jullie bruiloft. Ook leuk: corsage strikjes of bloemen van zijde. Het voordeel: de bloemen vlekken niet op je kleding en de corsage kan ook nog na de bruiloft bewaard worden. Daardoor vormen de corsages een blijvend aandenken na de bruiloft. Deze ‘neppe’ corsage is vaak goedkoper dan het laten maken van een echt bloemstukje.

Op zoek naar een origineel idee? We hebben een aantal inspirerende voorbeelden voor je op een rijtje gezet.

Inspiratie

Op zoek naar meer inspirerende artikelen? In ons online trouwmagazine houden we je dagelijks op de hoogte van de laatste trends. Ook vind je hier handige tips, checklists en weetjes.


Hoe waardeer je dit blog?   Stem nu

Gerelateerde producten

Bekijk alle accessoires in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker