De 5 etiquette tips van het trouwpak

De bruidsjurk is een van de belangrijkste elementen van de trouwerij, maar hoe zit het eigenlijk met het trouwpak? Ook voor het trouwpak bestaan ontzettend veel regeltjes. Wat is tenue de ville? Wanneer trouw je in een uniform? Hoe zit het met de knoopjes van het pak? We hebben de belangrijkste etiquette tips voor de bruidegom hieronder voor je op een rijtje gezet.

Voordat je als gom gretig op zoek gaat naar het perfecte pak, is het goed om wat te weten over de etiquette. Allereerst is het goed om te weten dat alles op de grote dag om de bruid en haar jurk draait. Nu denk je misschien: ‘fijn, dan hoef ik me geen zorgen te maken’, maar niets is minder waar. Het is namelijk belangrijk dat het pak is afgestemd op de jurk, maar het mag wel jouw persoonlijke stijl uitspreken.

Matchen

Om de jurk en het pak goed te matchen, is het overhemd erg belangrijk. Wanneer deze niet overeenkomen, bestaat de kans dat de kleur van de jurk niet goed overkomt. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Laat de getuige een kijkje nemen zodat jullie elkaar nog niet voor de bruiloft hoeven te zien. De bruid kan ook een staaltje vragen om de kleuren te vergelijken. Een trouwpakspecialist kan dit vervolgens vergelijken en kijkt kritisch naar de match van de jurk en het pak.

Eigenlijk is het afstemmen van de bruidskleding tegenwoordig het belangrijkste element. Natuurlijk zijn er nog erg veel etiquette, maar anno nu mag het best wat soepeler. Toch delen we deze regels graag met je zodat je op de hoogte bent bij de aankoop van het trouwpak. Sommige etiquette zijn namelijk ook in jouw voordeel.

Opvallen

Ondanks het feit dat de bruid in de spotlight staat, is de bruiloft ook jouw dag. Het is niet gek dat je ook een beetje wil opvallen. Bij het uitkiezen van het pak, is het belangrijk om daar rekening mee te houden. Wanneer je samen met de getuigen en bruidsjonkers een pak gaat kiezen, moeten deze pakken goed bij elkaar passen. Toch is het leuk als het pak van de gom een speels detail bevat waardoor het boven de andere pakken uitspringt.

Een manier om op te vallen tussen de andere pakken, is de keuze voor een andere kleur stropdas. Ga bijvoorbeeld voor een opvallende kleur die ook terugkomt bij de bruid. Dit hoeft niet per se een element te zijn in de jurk: het kan ook een matchende kleur in het bruidsboeket zijn. Denk ook aan andere accessoires. Ben jij een echte durfal? Ga dan voor een flitsende kleur van het overhemd.

Knopen

Ook de knoopjes zijn van belang bij het trouwpak. Welke knopen moeten dicht en welke niet? Uiteraard mag je dit zelf kiezen maar wie aan de regels wil voldoen, draagt een tweedelig pak alleen met het bovenste knoopje dicht. Heb je een driedelig pak? Dan wordt het pak met de bovenste twee knoopjes dicht gedragen. Is er maar een knoop? Dan is de keuze aan jou.

Wanneer je een jasje draagt, kan dit nog weleens in de weg zitten. Ga je zitten? Dan is het toegestaan om het knoopje van het jasje open te doen. Volgens de etiquette is het gebruikelijk om het jasje altijd te dragen tijdens de bruiloft. We kunnen ons voorstellen dat dit niet altijd mogelijk is. Misschien trouwen jullie wel in een zomers land of is er een hittegolf gaande op de grote dag. Volgens de etiquette vraag je dan toestemming om het jasje uit te doen. Dit is ook het moment waarop de gasten hun jasje uit mogen doen.

Eigen regels

Daarnaast gelden er voor de verschillende pakken andere regels. Bij een formele bruiloft wordt er vaak een jacquet of smoking gedragen. Een smoking is een twee- of driedelig pak en bestaat uit een zwarte broek met aan de zijkant een enkelvoudige glimmende bies, zwart jasje en een wit overhemd. Je draagt hier een zwarte vlinderdas bij. Daar komt de dresscode black tie vandaan.

Nog formeler dan de smoking is het jacquet. Het jasje heeft een lange split aan het jasje die loopt van de onderrug tot de knieholte van de gom. Op de uitnodiging staat deze dresscode als tenue de ville vermeld. Liever wat losser? Ga dan voor een maatpak. Tegenwoordig is dit het meest voorkomende pak tijdens bruiloften. Je hoeft minder rekening te houden met regels en het kan helemaal aangepast worden naar jouw wensen.

Het is goed om bij de keuze van je maatpak rekening te houden met het seizoen en comfort. Wanneer jullie in de zomer trouwen, ga je vast liever voor een wat lichter en dunner pak. Een voordeel van het maatpak is dat je dit nog langer kan dragen. Voor speciale gelegenheden kan de bruidskleding best weer uit de kast gehaald worden. Dit vaak in tegenstelling tot jurk van je aanstaande vrouw.

Trouwen in uniform

Sommige gommen verschijnen op de grote dag in een uniform. Alleen een militaire bruidegom heeft de keuze om te trouwen in uniform. Soms gelden er wel wat regels. Misschien heb je toestemming nodig van de commandant en gelden er vaste kledingvoorschriften voor de bruid.

Inspiratie

Op zoek naar meer inspirerende artikelen? In ons online trouwmagazine houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in weddingland. Zo ben je als eerste op de hoogte van de laatste trends, maar we vertellen je ook meer over de mooiste trouwlocaties en handige weetjes.Gerelateerde producten

Bekijk alle bruidegom-en-bruidsjonkers in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker