Tien dingen die je als gast niet moet doen of zeggen

Een bruiloft is een hele happening. Op een bepaald moment in je leven, merk je dat steeds meer familieleden en vrienden gaan trouwen. Ontzettend leuk al die feestjes, maar hoe ga je om met deze gebeurtenissen? In dit artikel vertellen we je meer over de dingen die je niet moet doen en zeker niet moet zeggen tegen het bruidspaar.

1. Kleding

Het is een open deur, maar toch komt het nog steeds voor dat gasten in wit verschijnen op een bruiloft. Volgens de traditie draagt alleen de bruid wit. Mocht er specifiek om gevraagd worden op de bruiloft, dan ben je natuurlijk vrij om te dragen wat je wil. Alhoewel, ga niet te sexy of casual gekleed. Er zijn bruiloften waar je in een strandoutfit met slippers kan verschijnen, maar over het algemeen wordt dit niet gewaardeerd.

2. Aandacht

Daarnaast is het een echte no-go om constant met je telefoon in de hand te staan. Tijdens de ceremonie moet je volle aandacht bij het bruidspaar liggen. Dit geldt ook voor de openingsdans, het aansnijden van de bruidstaart en andere momenten waarop je aandacht wordt gevraagd. Bedenk je hoe jij het zou vinden als je beste vriendin of vriend constant haar aandacht op iets anders heeft op de belangrijkste dag van je leven.

3. Gedrag

Voor het bruidspaar is de bruiloft een belangrijke dag. Soms mag je best wat water bij de wijn doen en je aanpassen. Dit is een bijzonder moment voor het duo. Probeer je in te leven en voorkom kritiek op alles en iedereen. De bruid en gom zitten niet te wachten op commentaar tijdens deze belangrijke dag. Misschien is niet alles perfect, maar probeer het door de vingers te zien en geniet. Bedenk ook wanneer je het bruidspaar wel en niet kan storen. Voor de ceremonie hebben zij vaak wat gezonde stress. Niet het juiste moment om ze succes te wensen als je niet bent uitgenodigd in de kamer van de bruid of gom.

4. Haast

Misschien lonkt die ongelooflijke bruidstaart enorm naar je en zou je graag een hapje nemen, maar tijdens de bruiloft is het goed om het juiste moment af te wachten. Je krijgt uiteindelijk echt een stukje. Dit geldt ook voor de dansvloer. Misschien wil je graag met de voetjes van de vloer, maar het kan zijn dat het bruidspaar de vloer wil openen met de dans. Denk je ook aan je alcoholgebruik? Uiteraard is er de hele dag wel wat te drinken, maar niets is vervelender dan een dronkenlap die de bruiloft verstoord.

5. Geld

Tijdens de bruiloft is het absoluut geen goed idee om over geld te beginnen. Het trouwpaar heeft vast een flink bedrag neer moeten leggen om deze dag mogelijk te maken. Op dit moment willen zij voornamelijk genieten samen met familie en vrienden. Geen goed moment dus om aan te kaarten wat dit nu allemaal heeft gekost en om te vragen of ze nu niet blut zijn.

6. Kinderen

Vraag niet wanneer het stel aan kinderen begint. Natuurlijk mag je over kinderen praten wanneer de bruid of gom hier zelf over begint, maar kom hier niet zelf mee. Het pasgetrouwde stel ervaart een emotionele dag en heeft echt even geen zin om het nu al over een grote levensverandering te hebben. Alles op zijn tijd.

7. Negatief

Sommige gasten hebben er een handje van om onbewust wat negativiteit mee te nemen naar de bruiloft. Misschien heb je op Facebook voorbij zien komen dat de ex van de bruid een nieuwe vriend of vriendin heeft. De bruiloft is niet het juiste moment om dat te melden. Het is ook geen goede zet om tijdens deze dag te melden hoeveel huwelijken er jaarlijks stranden of waarom jouw huwelijk in een scheiding is geëindigd.

8. Hulp

Bruid en bruidegom hebben alles uit de kast gehaald om er een prachtige dag van te maken. Zij hebben flink wat moeten regelen en willen vandaag vooral genieten. Heb je een vlek op je kleren? Worden de glazen niet op tijd opgehaald? Honger? Wat je probleem ook is: hou het voor je. Dit is niet het juiste moment om de bruid of bruidegom aan het werk te zetten. Vraag ook zeker niet om hulp. Kan het echt niet wachten? Stap dan naar de weddingplanner. Als het echt heel dringend is, kan hij het bruidspaar inlichten.

9. Uitnodigen

Wil je graag iemand meenemen op de bruiloft, maar is de uitnodiging alleen aan jou gericht? Wil je de kinderen meenemen, maar staat alleen de naam van jou en je partner op de uitnodiging? Of vraag jij je af waarom iemand niet is uitgenodigd? Vraag het vooral niet aan het bruidspaar. Er is vast een goede reden voor deze keuze. Een bruiloft kan een flinke kostenpost zijn en het kan daarom zo zijn dat het paar keuzes heeft moeten maken in de gastenlijst.

10. Cadeau

Het bruidspaar heeft een subtiele envelop op de uitnodiging gezet, maar jij komt toch liever aanzetten met een persoonlijk cadeau. Dat kan je beter niet doen. De bruiloft heeft veel geld gekost en het bruidspaar geeft aan dat zij liever een envelop krijgen van de gasten. Toch liever iets anders geven? Vraag dan na of er een cadeaulijst is, maar wijk niet af van de wensen van het bruidspaar.

Inspiratie

Op zoek naar meer tips en etiquette over de bruiloft? Wanneer er veel bruiloften op de planning staan, kan het goed zijn om je in te lezen over de gebruiken. In ons online trouwmagazine vind je alles over deze etiquette. Bekijk bijvoorbeeld deze tien opmerkingen die bruidsparen vaak te horen krijgen op de bruiloft en voorkom dat je deze zelf maakt. In dit artikel lees je hoe je met een bruiloft omgaat. Denk daarbij aan cadeaus, dresscodes en reageren op de uitnodiging.Gerelateerde producten

Bekijk alle uitnodigingen-kaarten/trouw-uitnodigingen in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker