Alles over de tafelschikking op de bruiloft

Een goede tafelschikking op de bruiloft kan je een hoop zorgen ontnemen. Toch kan het maken van een tafelschikking voor extra stress zorgen. Het is een flinke klus. Je wil alles volgens de juiste regeltjes doen en wil onenigheid voorkomen. Hoe krijg je iedereen samen aan tafel met een gemoedelijke sfeer? In dit artikel vertellen we je alles over de tafelschikking. Denk aan de etiquette die gelden, maar ook aan manieren waarop je de tafelschikking bekend kan maken aan de gasten.

 Bij veel bruiloften wordt van tevoren een tafelschikking gemaakt. Wanneer je de gasten zelf een plekje laat zoeken, heb je de kans dat dit niet goed verloopt. Een gast die maar weinig mensen kent op de bruiloft, zit per ongeluk aan de familietafel of je gescheiden oom zit plots naast die vrijgezelle tante. Er breekt een kleine oorlog uit tussen je verre oom en oudtante of je gescheiden ouders zitten plots ongemakkelijk naast elkaar. Als klap op de vuurpijl zitten die buitenlandse kennissen die alleen Engels spreken aan een tafel met alleen Nederlandssprekende mensen. Genoeg stof tot nadenken.

Etiquette

Met een tafelschikking zorg je ervoor dat mensen elkaar leren kennen en dat contact tussen bepaalde gasten juist vermeden wordt. Voor de tafelschikking gelden een aantal officiële regels die handig zijn bij het samenstellen van de schikking. Je hoeft je hier niet aan te houden, maar het kan je wel op weg helpen. Voel je vrij om zelf je eigen regels te hanteren. Kijk voornamelijk naar het gezelschap en zoek naar een weg waar iedereen zich prettig bij voelt.

Allereerst bespreken we welke regels er gelden voor de zitplek van het bruidspaar, de ouders van het bruidspaar en de familieleden. Tijdens de grote dag draait het allemaal om het pasgetrouwde stel. Logisch dus ook dat jullie plaatsnemen in het midden van de tafels. Hebben jullie geen reeks tafels, maar een hele lange tafel? Ga dan ergens in het midden van de tafel zitten. Volgens de etiquette neemt de bruid links van de gom plaats.

Naast de bruid zit de vader van de bruidegom en naast de bruidegom zit de moeder van de bruid. De moeder van de bruidegom en de vader van de bruid zitten tegenover het bruidspaar. Vervolgens nemen de bruidsmeisjes- en jonkers plaats naast de schoonouders. De rest van de familie neemt plaats aan de tafel op volgorde van leeftijd. Aan de tafel van het bruidspaar zitten vaak ook de getuigen. Volgens de regels zitten koppels niet naast elkaar en wisselen dames en heren elkaar af.

Richtlijnen

Nu je deze etiquette kent, is het goed om te beginnen met de tafelschikking. Ga gestructureerd te werk en begin met de indeling van de tafel waar jullie als bruidspaar zullen plaatsnemen. Dit voorkomt dat jullie het overzicht kwijtraken. Ga je aan de slag met de verdere indeling? Dan moet je weten hoeveel bruiloftsgasten er mee eten en hoeveel tafels er komen te staan. Als je dit weet, kan je aan de slag met de verhoudingen tussen gasten. Wie moeten er absoluut bij elkaar zitten en wie niet? Moet er een aparte kindertafel komen of mogen zij aan tafel met de volwassenen?

Bij het op papier zetten van een goede indeling, moet je een aantal richtlijnen volgen. Dit zorgt ervoor dat je het overzicht niet verliest en dat je aan de wensen van gasten kan voldoen.

Richtlijnen:

  • Zorg dat alle gasten minimaal één persoon aan tafel kent.
  • Probeer leeftijdsgroepen bij elkaar te plaatsen.
  • Probeer vriendengroepen en families bij elkaar te zetten.
  • Probeer stellen niet uit elkaar te halen.
  • Probeer rekening te houden met interesses en karakters.
  • Probeer mensen die elkaar niet goed liggen, niet bij elkaar te plaatsen.

Aan de hand van deze richtlijnen, kan je de indeling maken. Misschien lijkt het moeilijk omdat je met veel zaken rekening moet houden. Zo zijn er ook specifieke wensen van gasten. Je opa die slecht ter been is zit waarschijnlijk graag dichtbij het toilet zodat hij geen lange afstanden hoeft af te leggen.

Bedenk je dat compromissen niet erg zijn. Soms is het lastig om een perfecte tafelindeling te realiseren voor een groot gezelschap. Op de dag zelf loopt het allemaal veel vlotter dan je had gedacht. Daarnaast kan je ook voorstellen om tussen de gangen door van plek te wisselen.

Van plek wisselen  

Wanneer je tussen de gangen door van plek wilt wisselen, moet je dit wel goed duidelijk maken aan de gasten. Op die manier kunnen verschillende gasten elkaar leren kennen en een praatje met elkaar maken. Handig wanneer bepaalde gasten graag nog bij oom Jan of bij die ene vriend hadden willen zitten. Daarnaast voorkom je als bruidspaar dat je veel gasten niet hebt kunnen spreken tijdens de bruiloft. 

Het wisselen van plek kan op verschillende manieren. Je kan ervoor kiezen om alleen als bruidspaar te wisselen van tafel. Een andere optie is om slechts een deel van de bruiloftsgasten te verplaatsen. Wil je dat de bruiloftsgasten volledig van plek wisselen? Bedenk dan dat dit best ingewikkeld kan worden en dat er problemen kunnen ontstaan. Je kan ervoor kiezen om voor deze wisseling een tweede tafelindeling te maken, maar dat kost veel extra tijd. De tweede indeling kun je maken op basis van mogelijke gezamenlijke hobby’s en interesses of woonplaats.

Online tools

Tegenwoordig zijn er ook een heleboel tools die je zorgen uit handen kunnen nemen. Op basis van jouw input rolt er een fijne tafelschikking uit. Online zijn er genoeg handige tools te vinden. Je kan bijvoorbeeld verschillende scenario’s maken en de gastenlijst invoeren. Sommige zijn gratis, maar uitgebreidere edities vragen soms een bepaald bedrag voor een eenmalige tafelschikking of voor een abonnement.

Inspiratie

Op zoek naar meer inspirerende artikelen over trouwen? In ons online trouwmagazine houden we je op de hoogte van de laatste trends, tips en delen we handige checklists voor de ultieme bruiloft.







Gerelateerde producten

Bekijk alle plaatskaartjes in de trouwshop






Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker