Wie mogen er speechen tijdens de bruiloft en welke voorbereidingen moet je treffen?

Je hebt het vast weleens meegemaakt: een speech op een bruiloft. Soms is dat de getuige of de vader van de bruid. Ook de ceremoniemeester stapt vaak in de spreekstoel. Eigenlijk zijn er geen etiquette rondom de sprekers tijdens de bruiloft. Iedereen mag speechen, maar toch is het goed om na te gaan of je alles volgens de ongeschreven regels doet. In dit artikel lees je alles over de ongeschreven regels en de voorbereidingen die je moet treffen voor een onvergetelijke speech.

Gasten die vaak spreken op de bruiloft, zijn vaak de ceremoniemeester, getuigen en de ouders van de bruid- en bruidegom. Het is niet verplicht om te speechen op een bruiloft. Sommige bruidsparen geven van tevoren aan dat zij liever geen speeches en stukjes tijdens de bruiloft willen. Soms worden er juist ook speeches gegeven door vrienden en andere familieleden. De ceremoniemeester zorgt ervoor dat deze speeches en stukjes goed verlopen en maakt een planning.

Het moment

Ondanks het feit dat iedereen mag speechen, is het niet op iedere bruiloft gewenst. Wanneer je het bruidspaar eigenlijk niet zo goed kent, is het misschien beter om de stoute schoenen niet aan te trekken. Geef het moment aan familieleden en vrienden die dichterbij het bruidspaar staan. Op die manier voorkom je dat de gasten ongeïnteresseerd naar je speech en die van tien andere personen zitten te luisteren. 

Ga je toch voor een toespraak? Dan is een goede voorbereiding het halve werk. Stem je speech af met andere sprekers, plan het juiste moment in en ga na of een speech in de goede smaak valt bij het bruidspaar. Misschien heeft het pasgetrouwde stel van tevoren wel aangegeven dat zij liever geen speeches en stukjes voorbij zien komen op de grote dag. Simpelweg omdat ze er niet van houden of omdat zij het ongemakkelijk vinden. Hoe gênant als jij dan alsnog je beste beentje voorzet en het moment verpest met een speech?

Onderwerpen

Lees je dus goed in en ga in gesprek met andere sprekers. Welke onderwerpen willen zij aan bod laten komen en waar kan jij mooi op inhaken? Niets zo vervelend dan een bruiloft waar je tien keer dezelfde speech voorbij hoort komen. Een goede voorbereiding voorkomt ongemakkelijke momenten en zorgt ervoor dat gasten oprecht geïnteresseerd naar je luisteren. Ga voor een korte, maar krachtige toespraak en neem van tevoren de tijd om tot rust te komen. Praat langzaam en praat krachtig om de boodschap goed over te brengen.

Ook de timing van de speech is belangrijk. Doe dit op een moment waarop de gasten zitten. Dit kan bijvoorbeeld voor het aansnijden van de taart of voor het bruiloftsdiner. Ook voor aanvang van het feest worden er vaak speeches gegeven. Geef van tevoren bij de ceremoniemeester aan dat je een toespraak wil geven. Zo voorkom je dat de planning van de bruiloft in de soep loopt. De ceremoniemeester heeft de leiding over eventuele speeches en stukjes van gasten.

Inspiratie

Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste trends en ontwikkelingen in de trouwwereld? Bekijk dan ons online trouwmagazine voor de laatste updates. Je vindt hier niet alleen inspirerende artikelen maar ook handige checklists en weetjes.Gerelateerde producten

Bekijk alle weddinginvitations in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker