Wat moet er allemaal op de trouwuitnodiging staan?

De grote dag komt steeds dichterbij. Tijd om de trouwuitnodigingen te versturen. Dit is geen makkelijke opgave. Je wil natuurlijk niet dat je gasten de informatie op de kaart niet begrijpen of dat er informatie ontbreekt. We vertellen je alles over de regels en etiquette voor de trouwuitnodigingen. Zo weet je zeker dat er niets verkeerd kan gaan met de trouwkaarten. 

De trouwkaarten worden ongeveer 6 tot 8 weken voor de bruiloft verstuurd. Het is gebruikelijk om de uitnodiging voor het weekend te versturen. Dit kan per post, maar tegenwoordig doen stellen dit ook vaak per mail of op een andere manier. Houd er echter wel rekening mee dat niet alle gasten de beschikking hebben over een e-mailadres. Je kan er dan voor kiezen om een deel van de gasten alsnog een trouwuitnodiging per post te sturen.

Wanneer je op een doordeweekse dag trouwt, kan het handig zijn om de kaarten eerder te versturen. Zo hebben de gasten tijd genoeg om vrij te vragen voor de bruiloft. Gaan jullie trouwen in een schoolvakantie? Zorg dan ook dat de uitnodigingen op tijd de deur uit zijn. Dit voorkomt dat een deel van de gasten niet in Nederland is tijdens de bruiloft.

Veel gasten plannen een vakantie al ver van tevoren. Met een Save The Date kaart kan je alvast aangeven op welke datum de bruiloft zal plaatsvinden zonder dat je verdere informatie moet geven.

Trouwkaart gegevens

Wanneer je besloten hebt om de trouwuitnodigingen te gaan versturen, moet je met een paar zaken rekening houden. Allereerst is het belangrijk dat je de juiste informatie op de kaart zet. Hieronder hebben we opgesomd wat er op de kaart mag/moet staan.

  • Jullie volledige voornamen en achternamen. Doopnamen mag je vermelden, maar het hoeft niet. Volgens de etiquette schrijf je eerst haar naam en dan zijn naam. Nadat jullie getrouwd zijn, zal deze volgorde veranderen. De etiquette zijn tegenwoordig niet meer zo streng. Je mag hier zelf een keuze in maken.
  • De trouwdatum. Doe dit zo volledig mogelijk inclusief dag en jaar.
  • De aanvangstijd. Geef aan vanaf welk moment de gasten welkom zijn en zeg eventueel om welke activiteit het gaat en tot hoe laat het duurt.
  • De locatie. Geef aan op welke locatie het gaat plaatsvinden en wat het adres is.
  • Vermeld jullie gegevens en die van de ceremoniemeester. Zo kunnen de gasten contact met jullie opnemen

Noodzakelijke informatie

Bovenstaande gegevens behoren tot de noodzakelijke informatie. Uiteraard ben je er zelf vrij in om hier meer informatie op te zetten. Zo kan je bijvoorbeeld een kleine kaart met routebeschrijving in de trouwkaart vermelden. Op die manier is het voor de gasten duidelijk hoe ze bij de trouwlocatie moeten komen. Tegenwoordig wordt dit steeds minder vaak gedaan. Iedereen heeft tegenwoordig een navigatiesysteem of kan dit met zijn telefoon gemakkelijk opzoeken.

Extra gegevens

Extra gegevens meldt je vaak niet op de rechterkant van de kaart. Je kan dit op de linkerkant van de kaart plaatsen of een extra kaartje bijvoegen. Op dit extra kaartje staat de extra informatie. Op dit kaartje staat ook of de gast is uitgenodigd voor de receptie, het feest of voor de hele dag. Volgens de etiquette is dit een nette methode. Het zorgt ervoor dat de kaart zelf stijlvol en overzichtelijk blijft. Dit is bijvoorbeeld de plek waar je aangeeft dat foto’s niet via social media gedeeld mogen worden. Misschien plaatsen jullie liever zelf de eerste foto’s.

RSVP

Daarnaast kan je aan de linkerkant van de kaart ruimte voor de RSVP vrijmaken. Dit geeft aan dat jullie graag horen of de gasten bij de bruiloft kunnen zijn. Bij de RSVP vermeld je de uiterste datum waarop gasten kunnen reageren op de uitnodiging. Je geeft ook aan met wie zij contact op kunnen nemen om zich aan- of af te melden. Dit kunnen jullie zelf zijn, maar ook de ceremoniemeester.

Andere term

Niet alle gasten zijn bekend met het begrip RSVP. Je kan er daarom ook voor kiezen om voor een andere omschrijving te gaan. Sommige stellen kiezen er ook voor om mensen zichzelf alleen te laten afmelden. Zij gaan ervan uit dat de mensen die niets hebben laten horen, aanwezig zijn tijdens de bruiloft. Toch kan een extra bevestiging handig zijn om het exacte aantal door te geven aan de leveranciers. Zo weet je ook zeker dat iedereen de kaart heeft ontvangen en dat er niets is misgegaan.

Cadeautip

Niet geheel onbelangrijk: de cadeautip. Vaak wordt er op een trouwuitnodiging in het klein weergegeven wat het stel graag ontvangt qua cadeaus. Vaak wordt dit in de vorm van een symbool gedaan zoals een enveloppe. Dit geeft aan dat het echtpaar graag een enveloppe met geld ontvangt. Natuurlijk mag je zelf kiezen of je een cadeautip mee wil geven op de kaart of niet.

Cadeaulijst

Er zijn ook stellen die op de trouwkaart doorverwijzen naar de cadeaulijst. Dit kan een fysieke lijst zijn, maar tegenwoordig wordt dit ook vaak online samengesteld. Op onze website kan je in een paar stappen een cadeaulijst samenstellen. De gasten zien welke cadeaus jullie graag willen hebben en welk bedrag zij daarvoor moeten overmaken. Dat is niet alleen makkelijk voor jullie, maar ook voor de gasten. Je kan de link op de trouwuitnodiging vermelden.

Brief

Naast de gebruikelijke gegevens, kan je er ook voor kiezen om een brief bij de trouwkaart te schrijven. In die brief wordt in een lopend verhaal duidelijk wat jullie vieren, waarom en op welke locatie. Je begint de brief met een aanhef. Vervolgens is er ruimte om te vermelden of het bruidspaar graag iets creatiefs ziet op de bruiloft. Die aanmeldingen kunnen vervolgens richting de ceremoniemeester. Denk aan de speeches en toneelstukjes. Misschien wenst het bruidspaar juist geen creatieve voorstellingen tijdens de grote dag. Dan kan dit ook in de brief worden gemeld.

Daarnaast kan je in de brief ook aangeven hoe de gasten op de locatie kunnen komen. Misschien kan men problemen ondervinden met parkeren. Het is goed om dit duidelijk te vermelden. Dit is de plek waar de dresscode van de dag wordt aangegeven.

In de brief kan je ook een persoonlijke website vermelden. Of misschien hebben jullie een pagina via social media aangemaakt waar zij de ontwikkelingen op kunnen volgen. De brief is ook goed om de cadeauwens te omschrijven. Vervolgens wordt de brief afgesloten met een slotzin en de gegevens van de ceremoniemeester.

Inspiratie

Voor meer tips, tricks en weetjes kan je ons online trouwmagazine bekijken. 







Gerelateerde producten

Bekijk alle uitnodigingen-kaarten/trouw-uitnodigingen in de trouwshop






Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker