Wat doet een getuige?

Getuigen spelen een belangrijke rol op de bruiloft. Zonder getuigen, géén huwelijk. Ben jij gevraagd als getuige, maar heb je geen idee wat deze rol inhoudt? Of wil je iemand als getuige vragen, maar wil je precies weten wat hij of zij dan moet doen? Of wat wordt geacht dat ze doen? De rol van getuige; uitgelicht. 

De rol: getuige

Je kunt de rol van getuige zo belangrijk maken als je zelf wilt. Wat getuige zijn inhoudt, zegt de benaming eigenlijk zelf al. Getuigen, oftewel een goedkeuring geven aan het huwelijk. In principe is de belangrijkste taak van een getuige de trouwakte tekenen. Daarmee geeft hij of zij de goedkeuring af voor het huwelijk dat wordt gesloten. Bij een Kerkelijk huwelijk heeft de getuige eigenlijk geen actieve rol. Alleen bij het trouwen voor de wet, wordt een huwelijksakte opgemaakt, dat hij of zij dient te tekenen.

Het bruidspaar moet de getuigen opgeven bij de gemeente waarin het huwelijk wordt voltrokken op het zogenoemde getuigenbiljet. Dit moet twee weken voor het huwelijk geregeld zijn. Dat wordt gedaan wanneer het bruidspaar in ondertrouw gaat. Lees hier meer over in ondertrouw gaan. In het artikel over de huwelijksakte vind je een voorbeeld van zo’n akte.

De enige ‘verplichte’ taak die aan het getuigen zijn hangt is dus het zetten van de handtekening. Misschien een kleine taak, maar met een grootse eervolle betekenis. Als getuige zorg je er namelijk wel voor dat het huwelijk van het bruidspaar rechtsgeldig is! In totaliteit mogen er minimaal twee en maximaal vier getuigen worden gekozen. In een ander land wijkt dit aantal soms af, dus bekijk voordat je gaat trouwen hoeveel getuigen je mag uitkiezen. De getuigen moeten daarnaast meerderjarig zijn. Dus wil je je kleine broertje of zusje laten getuigen? Helaas, dat kan niet. Alleen symbolisch, door bijvoorbeeld een zelfgemaakt trouwboekje te laten ondertekenen.

Speechen

Als je getuige bent, kun je ook een speech voordragen aan het bruidspaar. Het is absoluut geen must, maar het wordt regelmatig gedaan. Bijvoorbeeld tijdens de lunch, het diner of op het bruiloftsfeest.

Andere taken

Daarnaast is het vanzelfsprekend dat een getuige een cadeau verzorgt voor het bruidspaar, net als iedere andere gast. Een getuige kan ook gevraagd worden om de ringen te brengen. Op zoek naar leuke ideeën voor een ringkussen? Doe inspiratie op met het artikel over ideeën voor een origineel alternatief voor een ringkussen. 

Wie kies je als getuige?

Getuige zijn is een eervolle taak. Kies dus vooral één of twee getuigen die dichtbij jou of jullie staan. Iemand die bijzonder voor je is. Een familielid, bijvoorbeeld je zus of je broer of misschien wel één van je ouders en een vriend of vriendin.

Wie kies jij als getuige op jouw bruiloft?Gerelateerde producten

Bekijk alle decoraties/lampionnen in de trouwshop


Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker