Alles over het kiezen van de juiste sluier op de bruiloft

De sluier is een prachtig accessoire tijdens de grote dag. Op dit gebied is er ontzettend veel keus, want ze zijn er in allerlei soorten, kleuren en maten. Misschien zie je door de bomen het bos niet meer en weet je niet goed welke sluier goed bij jou past. We hebben een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet om de perfecte sluier te kiezen voor de bruiloft.

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten sluiers. Als je kiest voor het dragen van een sluier, is het goed om te bepalen welke type het best bij jou past. Dat begint bij de lengte van de sluier. Zo heb je de vloerlengte sluier die precies op het niveau van de vloer komt, maar ook sluiers op ellebooglengte. Laatstgenoemde zit een stuk comfortabeler voor de bruid, maar het geeft toch een unieke uitstraling.

Verschillende sluiers

Om te bepalen welke soort sluier het beste bij je past, kan je verschillende sluiers testen in de bruidsmodezaak. Uiteraard heb je het oog al laten vallen op een mooie trouwjurk. Aan de hand van deze stijl kan je gaan zoeken naar een bijpassende sluier. Wanneer je kiest voor een informele jurk, kan je bijvoorbeeld beter gaan voor een korte sluier. Op die manier is je jurk en het accessoire goed in balans. De sluier trekt de aandacht van de jurk niet weg, maar vult deze juist aan.

Langere sluiers passen vaak bij traditionele jurken. De experts in een bruidsmodezaak kunnen je vaak goed adviseren over de keuze van de juiste sluier. Indien mogelijk kunnen er hier en daar nog wat aanpassingen plaatsvinden. Kan je de sluier naar jouw keuze niet vinden? Dan is het vaak ook mogelijk om een sluier volledig naar eigen wens te maken. Je hebt dan zelf de keuze uit het materiaal, de kleur en de lengte. Je bent vaak wel wat duurder uit als je kiest voor een op maat gemaakte sluier.

Kleur van de sluier

De kleur van de sluier is ook een belangrijk onderdeel. Uiteraard moet het goed aansluiten bij de gekozen bruidsjurk. Wanneer je de sluier niet in dezelfde winkel als de jurk koopt, is het goed om een stukje stof mee te nemen. Ga je voor een vintage exemplaar? Dan maakt het vaak niet uit dat de kleur wat afwijkt van die van de bruidsjurk. Het is immers een unieke accessoire en het is moeilijk om deze in precies dezelfde kleur als de jurk te vinden.

Bij de keuze voor een sluier moet je ook nadenken over de soort stof. Veel sluiers zijn gemaakt van tulle en daar kan je eigenlijk niet de mist mee ingaan. Andere materialen die veel voorkomen zijn kant, zijde en satijn. Dit zijn vaak zachte stoffen die losjes vallen. Tulle is van deze materialen vaak het meest voordeligst. Daarnaast is het een synthetische stof waardoor het vaak beter valt en een lichtere uitstraling heeft dan bijvoorbeeld zijde.

De juiste balans

Daarnaast is het goed om een balans te vinden. Wanneer je jurk veel versieringen heeft, moet je oppassen met de sluier. Je trekt de aandacht van de jurk weg als de sluier ook een enorme eye-catcher met versieringen is. Ga voor een eenvoudige sluier met kleine details. Is de jurk minimalistisch? Dan mag je best uitpakken met de versieringen op de sluier. Het is in dat geval je pronkstuk en je mag er best wat mooie details in laten verwerken. Denk aan een bloem, accent, kant of verschillende stoffen. De details op de sluier hoeven niet precies dezelfde stijl te bevatten als die van de jurk. Ze moeten elkaar aanvullen.

Het kapsel onder de sluier

Wanneer je keuze is gevallen op een sluier, ben je er nog niet. De finishing touch is natuurlijk het haar onder de sluier. Ga voor een kapsel dat goed uitkomt bij de sluier die je hebt gekozen. Uiteraard kan een kapper je hier goed over adviseren, maar ook de medewerkers in de bruidsmodezaak hebben hier vaak een goede kijk op. Draag vooral een kapsel en sluier waar jij je goed en comfortabel in voelt.

Bepaal het kapsel echter wel ruim van tevoren. Het kapsel kan namelijk invloed hebben op de manier waarop de sluier moet worden vastgemaakt en worden gedragen. Probeer van tevoren ook uit hoe het voelt en welke uitstraling het geeft. Zo kom je op het laatste moment niet voor verassingen te staan. Denk ook aan andere accessoires waarmee je het kapsel wil decoreren en probeer dit van tevoren uit.

Andere haaraccessoires

Andere haaraccessoires in combinatie met een sluier zijn bijvoorbeeld bloemen, tiara’s en haarbanden. Het is belangrijk dat alle elementen goed in balans zijn en elkaar aanvullen. Je kan ook denken aan kleine details om het haar op de juiste plek te houden zoals een haarklem of kleine klipjes.

Daarnaast is het goed om te overleggen met de kapper hoe de sluier wordt vastgemaakt. Wanneer hier een heel systeem achter zit, kan je de sluier zelf waarschijnlijk niet gemakkelijk losmaken. Misschien wil je de sluier na de ceremonie afdoen en dan wil je dat dit een gemakkelijke handeling is. Hij of zij kan je uitleggen hoe je dit het beste kan doen zonder je kapsel te verpesten. Bedenk je ook of je de sluier op de bruidsfoto’s wil hebben of juist niet. Misschien wil je een combinatie van foto’s met en zonder sluier. Het is dan handig als je de sluier gemakkelijk op en af kan zetten. Je kan de kapster ook vragen om je te helpen tijdens de bruidshoot.

Inspiratie

Op zoek naar meer inspirerende artikelen? Ons online trouwmagazine staat bomvol inspiratie met leuke weetjes, checklists en de laatste trends. Gerelateerde producten

Bekijk alle kleding/jurken/trouwjurken in de trouwshop


Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker