Het aanpassen van de bruidsjurk

Uiteraard wil je dat de bruidsjurk als gegoten zit tijdens de bruiloft. Je kan de jurk laten vermaken, verlengen en laten aanpassen. Op die manier is de trouwjurk helemaal naar eigen wens en voelt het comfortabel. Misschien heb je wel een vintage exemplaar op de kop getikt en wil je het vermaken of draag je de jurk van je moeder tijdens de grote dag. We vertellen je in dit artikel alles over het aanpassen van de bruidsjurk.

Bij de meeste bruidsmodewinkels kun je een bruidsjurk naar wens laten aanpassen. Zij hebben vaak een kledingmaker in dienst die met jou om de tafel gaat zitten om de aanpassingen door te spreken. De meeste jurk hebben een aanpassing nodig om het volledig naar jouw figuur aan te passen. Hoe meer aanpassingen er nodig zijn, hoe duurder de trouwjurk zal uitvallen. Aan de andere kant heb je op die manier wel jouw perfecte droomjurk. Je kan er namelijk ook voor kiezen om aanpassingen door te voeren die de jurk nog meer naar jouw smaak maken.

Hieronder een aantal aanpassingen die je kan overwegen:

  • De rok van de jurk verlengen of juist inkorten.
  • Het innemen of uitleggen van de taille voor een betere pasvorm.
  • Een strapless jurk voorzien van bandjes of een jurk juist strapless maken.
  • De halslijn veranderen door deze dieper te maken of juist minder diep te maken.
  • Het toevoegen van versieringen zoals kraaltjes, parels, kant maar ook een sluier, sleep of lovertjes.
  • De rits vervangen door een rijglint.
  • Mouwen inzetten of juist verwijderen.
  • Het model van de jurk aanpassen.
  • Een sleeplus of danslint invoegen.

Afspraak met de coupeuse

Uiteraard zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij de aanpassingen van een trouwjurk. Voor een goede pasvorm, moet je de afspraak met de coupeuse op een goed moment inplannen. Plan het niet te ver voor de bruiloft uit, maar ook doe het ook niet last-minute. Op die manier weet je zeker dat je de trouwjurk hebt tijdens de bruiloft en kan je eventuele aanpassingen nog door laten voeren.

Aan de andere kant kan je aankomen of juist afvallen voor de grote dag. Wanneer je maanden voor de bruiloft aanpassingen laat doorvoeren, past de jurk mogelijk niet goed meer. Denk hier dus goed over na. Een afspraak inplannen doe je daarom het beste op ongeveer 2 maanden voor de bruiloft.

De juiste coupeuse

Wanneer je de jurk niet aanschaft bij een bruidsmodezaak, moet je op zoek naar een goede coupeuse. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een tweedehands jurk of wanneer je een trouwjurk uit de familie draagt. In dat geval is het goed om je te oriënteren. Kies niet meteen voor een naaister, kleermaker of coupeuse die je tegenkomt. Selecteer drie coupeuses en ga met hen in gesprek. Zet vervolgens op een rijtje wie van de drie je het meeste aanspreekt.

Bespreek vooraf goed wat je verwachtingen zijn en leg dit goed vast. Op die manier kom je niet voor onverwachte verassingen te staan. Het gaat immers om de jurk van je dromen. Daarnaast kan je ook bij de plaatselijke bruidsmodezaak vragen of zij eventueel aanbevelingen voor coupeuses hebben. Niet geschoten, is altijd mis. Zij hebben vaak ervaring met externe specialisten en kunnen je de weg wijzen. Soms kan je ook bij hen terecht als je de jurk niet in de winkel hebt aangeschaft.

Kosten van het vermaken

Kies voor een expert die verstand heeft van het vermaken van bruidsmode. Dit is geen klus voor een hobbyist, maar werk dat moet worden uitgevoerd door een professional. Misschien brengt het wat meer kosten met zich mee, maar je wil zeker niet besparen op deze klus. De kosten van het vermaken van de lengte kunnen bij een expert vallen tussen de 100 en 300 euro. Het kan dus best een uitgave zijn als je een jurk wil vermaken, maar op die manier loop je niet het risico dat de jurk niet uitvalt zoals je voor ogen had.

Wanneer je een expert hebt gevonden, is goed belangrijk dat je een goede voorbereiding treft. Breng tijdens het pasmoment alle accessoires mee zoals schoenen en lingerie. Op die manier weet je zeker dat je geen details over het hoofd ziet. Daarnaast is het makkelijker om een grote jurk kleiner te maken dan andersom. Houd daar rekening mee tijdens de aanschaf van een jurk. Ook zijn sommige jurken zijn al een keer vermaakt waardoor de mogelijkheden beperkter zijn. De jurk moet daarom al enigszins een goede pasvorm bevatten om de pasvorm te perfectioneren.

Het pasmoment 

Tijdens het moment met de coupeuse is het goed om alle tijd te nemen. Een sessie kan tot wel anderhalf uur duren. Ga niet alleen naar de sessie, maar neem je moeder of beste vriendin mee. Neem niet te veel mensen mee omdat zij op zichzelf allemaal een mening hebben over het vermaken van de jurk. Toch is het fijn om een extra paar ogen mee te nemen. In dat geval kan je het beste kiezen voor een of twee personen die ongeveer dezelfde smaak hebben en een eerlijke mening durven te geven.

Kortom, er zijn best wat zaken waar je rekening mee moet houden bij het vermaken van een trouwjurk. Wil je besparen op de jurk en heb je daarom een tweedehands jurk aangeschaft? Houd er dan rekening mee dat het vermaken van de jurk nog extra kosten met zich mee kan brengen. Hierdoor kan er alsnog een aardig prijskaartje aan de jurk komen te hangen. Overleg van tevoren met een expert om de kosten te drukken. Hij of zij kan je vertellen in welke richting je het beste kan zoeken zodat er zo min mogelijk aanpassingen nodig zijn.

Inspiratie

Op zoek naar meer inspirerende artikelen? TopTrouwen is het magazine voor de aanstaande bruid. We houden je wekelijks op de hoogte van de laatste trends. Lees onze inspirerende artikelen, checklists en weetjes op onze blogpagina.Gerelateerde producten

Bekijk alle kleding/jurken/trouwjurken in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker