Alles wat je wil weten over de smoking als trouwpak

In 2018 zagen we de smoking als trouwpak meerdere malen verschijnen op de catwalk. De smoking is helemaal terug van weggeweest. Dit trouwpak heeft een chique uitstraling en is vaak erg tijdloos. We kennen het pak in de klassieke kleuren, maar je mag hier ook best van afwijken. In dit artikel vertellen we alles over de smoking als trouwpak.

Allereerst is het goed om na te gaan wat het verschil is tussen de smoking en het traditionele trouwpak. Een smoking heeft vaak revers van zijde en een zijden band aan de zijkant van de pijpen van de broek. Het pak bestaat altijd uit een broek, colbert en eventueel een vestje. De verschillende onderdelen worden allemaal uit hetzelfde materiaal gemaakt. De smoking vormt de hoogste discipline van de mannengarderobe en wordt vaak bij feestelijke gelegenheden gedragen.

Smoking 

De smoking is daarmee ideaal voor een bruiloft. Overigens is de afwerking met zijde niet perse meer een must. De afgelopen jaren is er een ontwikkeling gaande. Veel bruidegoms kiezen voor een smoking die is afgewerkt met een bijzonder materiaal. Denk bijvoorbeeld aan een zilverkleurige stof of een uniek patroon. Hierdoor geef je een feestelijke uitstraling aan je smoking.

Als je voor een smoking kiest, heb je ontzettend veel keuze. Op het gebied van het colbertje kan je kiezen voor het traditionele jasje. Het meest voorkomende model is het jasje met vier knopen. Daarnaast heb je veel keuze op het gebied van de revers. De revers is het naar buiten geslagen randje aan de voorkant van het colbert.

Revers 

Opgesneden revers zijn fijn wanneer je wil dat het pak enigszins flatteert. De double-breasted revers maakt je in de meeste gevallen wat forser. In dit geval moet het jasje ook de hele avond dicht blijven en dat is niet altijd even comfortabel. Daarnaast heb je de minder voorkomende modellen waarbij het jasje twee staarten heeft aan de achterkant. Dit wordt vaak gebruikt bij hele formele gelegenheden. De minst formele revers is de gekartelde vorm. Deze revers bevat een driehoekige inkeping en komt samen bij de kraag van het jasje. De meest populaire vorm is de brede, V-vormige revers.

Ook op het gebied van de broek is er veel keuze. In dit geval geldt dat de broek altijd in stijl van het jasje moet zijn. De broek heeft geen knoop, maar twee gespen waarmee deze gesloten kan worden. Je kan er zelf voor kiezen of je een smoking twee of driedelig wil dragen. Een tweedelig pak is een groot voordeel omdat het vaak minder warm is en dat is fijn tijdens het avondfeest. Bij een driedelig pak heb je het voordeel dat je een eventueel buikje enigszins kunt verhullen. Dit gilet, het vest, is in verschillende materialen te verkrijgen en wordt vaak gedragen met een ronde hals.

Daarnaast is er veel keuze op het gebied van accessoires. Denk bijvoorbeeld aan de stropdas en bretels om je broek op te houden. Er wordt namelijk geen riem gedragen bij een smoking.

Inspiratie

Op zoek naar meer inspirerende artikelen? Ons online trouwmagazine staat bomvol informatie op het gebied van trouwen.Gerelateerde producten

Bekijk alle bruidegom-en-bruidsjonkers in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker