De traditie achter de trouwring

Om die liefde te verzegelen, geven jullie elkaar een trouwring. Dat is een prachtig symbool. Maar waar komt deze traditie vandaan en hoe is het ontstaan? Je vindt het waarschijnlijk vanzelfsprekend, maar er zit een verhaal achter deze traditie. In dit artikel vertellen we je alles over de traditie achter de trouwring.

Er is veel onbekend over de traditie van de trouwring, maar men zegt dat het begon bij de Egyptenaren. Langs de oevers van de Nijl werden trouwringen gevonden van rietstengels. De oude Egyptenaren zagen de trouwring als een eeuwige cirkel. Op die manier wordt de eeuwigdurende verbodenheid die man en vrouw aangaan tijdens het huwelijks gesymboliseerd.

Romantisch symbool

De ronde vorm van de ring stond ook symbool voor de zon. De zon was voor de Egyptenaren een belangrijk symbool. Niet alleen de ronde vorm van de trouwring heeft een betekenis, maar ook het gat in de ring. Dat staat namelijk symbool voor de doorgang naar alle gebeurtenissen. Ze droegen de ring aan de linker middelvinger. De oude Egyptenaren dachten namelijk dat alles vanuit de linker middelvinger rechtstreeks naar het hart liep.

In Europa hebben we de traditie van de trouwring vooral geërfd van de oude Romeinen. Deze trouwringen waren vaak van ijzer. Daarmee werd een ‘ijzersterk’ huwelijk gesymboliseerd. Aangezien ijzer kan roesten, worden trouwringen hier tegenwoordig niet meer van gemaakt. Deze groepering gaf elkaar een trouwring tijdens de bruiloft om daarmee eeuwige trouw te beloven. Zo zien we het tegenwoordig natuurlijk nog steeds.

Niet meer vrij

Voor de buitenwereld was het in de tijd van de Romeinen ook een duidelijk symbool naar andere toe. Daarmee was het dus niet alleen een ‘romantisch’ symbool. Met een ring was het voor buitenstaanders duidelijk dat iemand bezet is en niet meer vrij is. Vooral voor vrouwen was dat in deze tijd belangrijk. Mannen droegen daarom geen trouwring. Dat is pas later gekomen.

In de tijd van de Romeinen was de ring een geschenk van de man aan de vrouw. Het dragen van een trouwring bij mannen is pas in de 19deeeuw geïntroduceerd. Wie nu trouwt, zoekt de trouwringen waarschijnlijk samen uit. Deze oude traditie is inmiddels dus niet meer vanzelfsprekend. De ring wordt tegenwoordig overigens vaak aan de rechter ringvinger gedragen. Rooms-Katholieken dragen de ring vaak nog wel aan de linkerkant.

Edelstenen

Naast de oorspronkelijke betekenis van de ring zijn er ook verschillende edelstenen die een symbolische betekenis hebben. De robijn wordt bijvoorbeeld gezien als symbool van het hart en een saffier als reflectie van de hemel. De veelgebruikte diamant staat voor een baken van onverwoestbare liefde en de aquamarijn voor een gelukkig huwelijksleven.  

Wanneer je een trouwring gaat kopen, is het leuk om je te verdiepen in de traditie. Misschien spreekt een bepaalde symbolische betekenis je wel aan en kan je daar je keuze voor de trouwring op af stemmen. Veel succes en plezier met het uitzoeken van de trouwringen!

Inspiratie

TopTrouwen is het online trouwmagazine voor de aanstaande bruid en bruidegom. Ben je op zoek naar meer inspirerende artikelen? Neem dan snel een kijkje in ons online trouwmagazine.







Gerelateerde producten

Bekijk alle sieraden in de trouwshop






Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker