Trouwen in de kerk als je niet gelovig bent

Wil je gewoon graag trouwen in een kerkgebouw? Wil je trouwen in de kerk maar ben je niet gelovig? Misschien is je partner niet gelovig of ben je zelf nooit gedoopt. Maak je geen zorgen: ook als je niet gelovig bent, kan je in sommige kerken trouwen. Soms is het echter wel iets moeilijker. In dit artikel vertellen we je alles over trouwen in de kerk als je niet gelovig bent.

Als je in de kerk wil trouwen, moet je dit regelen bij de kerk of in de gemeente waar je woont. Bij de gemeente kan je navragen of een bepaalde kerk is aangewezen als officiële trouwlocatie. In dat geval kan je in de kerk trouwen. Wanneer de kerk geen trouwlocatie is, kan je deze eventueel voor één dag laten benoemen als eenmalige trouwlocatie. Meestal wordt hier wel een bepaald tarief voor gerekend.

Daarnaast kan je er ook voor kiezen om alleen een symbolische ceremonie in de kerk te laten voltrekken. Die ceremonie is niet rechtsgeldig, maar jullie kunnen van tevoren of naderhand officieel trouwen op het gemeentehuis om jullie liefde te bezegelen. Je moet er wel rekening mee houden dat niet iedere kerk wil dat ongelovige mensen elkaar het ja-woord geven in een kerkgebouw.

Het is altijd goed om van tevoren bij de kerk na te gaan of jullie hier mogen trouwen. Wanneer de kerk een officiële trouwlocatie is, wil dat namelijk nog niet zeggen dat jullie hier als ongelovig echtpaar kunnen trouwen. In dat geval kan je het beste eerlijk en open zijn over jullie geloofsovertuigingen. Jullie zullen meerdere gesprekken krijgen met de dominee of priester.

Tijdens de gesprekken met de dominee of priester wordt er meer informatie aan jullie gevraagd. Er wordt vaak gevraagd naar jullie beweegredenen om in de kerk te trouwen en wat het voor jullie voor betekenis heeft. In de kerk doe je namelijk de belofte aan God om bij elkaar te blijven, maar dat is moeilijk als jullie niet in een God geloven. Dit geldt ook als slechts één van jullie gelovig is. De dominee of de priester moet hier achter staan en het is dus per kerk verschillend.

Daarnaast is het trouwen in de kerk niet alleen een kwestie van het uitkiezen van een ‘mooie kerk’. Bij het kerkelijk huwelijk komen vaak nog wat andere zaken om de hoek kijken. Er zijn bepaalde regels waar je je aan moet houden en organisatorische en traditionele aspecten.

Inspiratie

Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk dan meer artikelen in ons online trouwmagazine.Gerelateerde producten

Bekijk alle decoraties/kaarsen in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker